Dosarul medical electronic va deveni realitate

Dosarul medical electronic va deveni realitate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

* După ideea cardului de sănătate şi a reţetei medicale electronice, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate pregăteşte elaborarea dosarului medical electronic * Acesta are menirea de a înlocui clasicele fişe medicale şi de a aduce îmbunătăţiri simţitoare în desfăşurarea actului medical *

„Principalul scop urmărit prin introducerea dosarului electronic este eficientizarea şi transparenţa actului medical. Medicul va şti tot istoricul pacientului prin simpla accesare a unui fişier electronic. Apoi, va putea completa reţeta în format electronic şi o va include în sistem. Tot ce îi va rămâne de făcut pacientului va fi să se ducă la ce farmacie doreşte şi să medicamentele incluse pe reţetă. Un alt beneficiu este acela al transparenţei banilor cheltuiţi în sistemul de asigurări de sănătate”, ne explică directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, dr. Valentin Boldea.

Transparenţă vs. lezarea intimităţii

Există şi păreri contra care afirmă că informaţiile stocate pe card pot fi folosite în scopul atingerii imaginii publice a unei persoane, din cauza slăbirii confidenţialităţii în relaţia medic – pacient. Dr. Boldea afirmă că acest aspect a fost şi până acum principala piedică în calea informatizării sistemului de sănătate. Însă, tot el este de părere, se încearcă găsirea unor măsuri adecvate pentru a nu fi lezată intimitatea nimănui.

Cât despre data introducerii dosarului electronic, trebuie aşteptată în prealabil implementarea cardului de sănătate, preconizată a se întâmpla până la sfârşitul acestui an.

Citit 1578 ori Ultima modificare Miercuri, 02 Mai 2012 17:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.