De ce divorţează lumea?

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Conform ultimelor cercetări, speranţa de viaţa a pasiunii în cuplu după căsătorie este de aproximativ 2 ani, 6 luni şi 25 de zile. Ce se întâmplă cu cei doi parteneri după ce au semnat în faţa ofiţerului Sării Civile? Aşa cum spuneam şi săptămâna trecută, când un cuplu de îndrăgostiţi se căsătoreşte, ce doi intră într-o nouă etapă a vieţii lor, cu noi provocări şi aşteptări, cu o dinamică diferită, căreia trebuie să i se adapteze. Aşteptările femeii căsătorite de la soţul ei diferă de cele anterioare căsătoriei (şi aşteptările bărbatului se modifică).

„Unul în sufletul altuia”

Tot acum familia îşi trasează graniţele ce o separă de exterior, dar şi graniţele dintre ei. Pentru o bună adaptare, aceste graniţe trebuie să fie flexibile, astfel încât să permită comunicarea şi contactele între partenerii, dar să nu se intre abuziv „unul în sufletul altuia”, cuplul să nu fie abuzat cu vizite ale familiilor de origine sau ale prietenilor în orice moment.

Reguli pentru mama şi tata

Tot acum tânăra familie trebuie să stabilească un set de reguli pentru familiile de origine, deoarece şi părinţii au nevoie de acomodare pentru a-l integra pe noul intrat în familia lor, dar şi pentru a-i acorda propriului copil sprijinul necesar construirii vieţii lui de familie.

Primul copil

Apariţia primului copil este un moment de răscruce pentru tânăra familie; dacă mama şi copilul sunt „fuzionaţi” de pe perioada vieţii intrauterine, tatăl poate avea nevoie de timp pentru a se obişnui şi implica in relaţia cu bebeluşul. Această nevoie de timp a tatălui poate fi sursă de frustrare pentru mamă, care se poate simţi copleşită de faptul că doar ea se ocupă de copil. De asemenea, tatăl se poate simţi neglijat de soţia supraimplicată în relaţia cu bebeluşul.

Toate familiile se confruntă cu situaţii stresante de tipul celor amintite, dar şi de altă natură. Modul în care fac faţă acestor situaţii aduc diferenţa dintre familiile fericite şi celelalte.

Flexibilitate

Familiile trebuie să fie suficient de stabile pentru a se asigura continuitatea, dar în aceeaşi măsură şi flexibile pentru a se adapta permanent situaţiilor în schimbare ce apar în viaţa lor. Problemele apar atunci când familiile dau dovadă de inflexibilitate şi nu se pot adapta în mod corespunzător provocărilor de maturizare, de adaptare la situaţii, iar familia devine disfuncţională.

Nicoleta Purice, psiholog

*    *    *

Scrie-ne!

Dacă povestea ta de dragoste merită să fie aflată şi de alţii, dacă familia ta a trecut cu bine printr-o cumplită încercare, din care şi alte cupluri ar avea de învăţat, nu ezita să ne scrii!

Scrie-ne şi dacă ai nevoie de sfatul psihologului nostru pentru a ieşi din impas. Ai propuneri, sugestii pentru pagina pe care o dedicăm familiei?

Scrie pe adresa “Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.”, strada Domnească nr. 68, pentru “Familie” sau pentru Anca Melinte ori pe adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.!

Citit 1507 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.