Cum sunt afectaţi copiii de violenţa domestică

Cum sunt afectaţi copiii de violenţa domestică
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Una din trei românce a declarat că a fost abuzată fizic sau verbal de către partenerul de viaţă, conform Studiului Sănătăţii Reproducerii realizat în 2004. Mai mult de jumătate dintre cele care au participat la studiu aveau şi copii care au fost martori la episoadele violente din familie. Legea privind violenţa în familie a fost promulgată în martie şi a intrat în vigoare în luna mai. Aceasta reprezintă un nou instrument de luptă împotriva agresorilor, una din opţiuni fiind evacuarea din propria casă. Chiar dacă nu sunt şi ei agresaţi, ci sunt doar spectatori, copiii au cel mai mult de suferit în aceste situaţii. „Violenţa în familie poate avea consecinţe grave asupra adulţilor, dar mai ales a copiilor, atât pe plan fizic, cât şi emoţional. De obicei, efectele abuzurilor se resimt o lungă perioadă de timp după săvârşirea lor şi influenţează viaţa micuţilor”, a explicat psihologul Carmen Rusu.

Copiii, victime directe sau indirecte

Tot aceasta a mai explicat faptul că aceştia pot fi victime directe (când sunt loviţi sau abuzaţi) sau indirecte (asistă la scenele de violenţă). „Creşterea într-un astfel de mediu poate fi traumatizantă pentru copil şi poate constitui o piedică în dezvoltarea normală şi armonioasă a acestuia. Neîncrederea în sine, teama, timiditatea, agresivitatea, furia, lipsa concentrării, minciuna sau scăderea randamentului şcolar sunt urmări ale traumelor suferite. Ei pot depăşi aceste dificultăţi doar prin scoaterea copilului din mediul abuziv şi cu ajutor psihologic. Multe dintre mame preferă să rămână alături de partenerul agresiv gândindu-se la binele copiilor, dar nu realizează faptul că le fac mai rău în acest fel“, a mai spus psihologul.

Tatăl agresiv poate fi luat drept model

Carmen Rusu a explicat că modelul tatălui poate fi asimilat de copii. Având un exemplu atât de aproape de ei, pot deveni la rândul lor violenţi atât în perioada copilăriei, cât şi la maturitate. Această imagine poate constitui un model şi pentru fete, care sunt tentate să aleagă un partener asemănător tatălui lor. De asemenea, fata poate considera că o normal ca o femeie să fie abuzată, deoarece şi mama ei a suferit.

Citit 1826 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.