Cum să fim mai deştepţi decât spărgătorii de maşini

Cum să fim mai deştepţi decât spărgătorii de maşini
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

  • 9,6% din totalul furturilor raportate în primul trimestru al acestui an la Poliţia Municipiului Galaţi au fost spargeri de autoturisme * Hoţii sunt greu de prins şi de trimis după gratii, aşa că dacă nu vreţi să plângeţi după poşeta sau laptopul pe care le-aţi lăsat în maşină, aveţi grijă cum vă asiguraţi autoturismul *

 

Furturile din maşini constituie şcoala pentru viitorii spărgători de case, susţin poliţiştii. Cu un pietroi, cu pumnul sau, nu de puţine ori, cu puţin "ajutor" din partea proprietarilor de autoturisme care îşi uită maşinile descuiate, puşti care nu au nici măcar vârsta de gimnaziu îşi formează "mâna" pentru viitoare "operaţiuni" care necesită abilităţi sporite. Şi nu e deloc greu să dea iama într-un autoturism odată ce au pus ochii pe un lucru care este sau măcar promite să aibă o valoare destul de consistentă.

Loveşte şi fugi!

Hoţii, mulţi dintre ei novici şi fără scule sofisticate, nu sunt intimidaţi nici de mărcile maşinilor, nici de sistemele de alarmă. O lovitură durează cât ai bate din palme. În cazul în care nu au ghinionul să fie prinşi de vreun martor, ori de proprietar, sau să fie filmaţi de vreo cameră de supraveghere, lovitura devine o reuşită garantată.

"Nu se mai practică metodele complicate, mai ales că la maşinile noi, scumpe, nu se poate falsifica cheia. Rămân la putere spargerea geamului, forţarea portierei ori simpla deschidere a acesteia în cazul în care proprietarul nu a avut grijă să o închidă cum trebuie. Nu durează mai mult decât câteva secunde. Am avut cazuri când, odată ce au văzut în maşină obiectul care le-a trezit interesul, au spart geamul cu pumnul", ne-a explicat cms. şef Vasile Jitaru, şeful Biroului de Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei Municipiului Galaţi.

Doar 60% din bunuri se recuperează

Hoţii nu se mai complică să fure lucruri care nu le sunt folositoare ori pe care nu le pot înstrăina fără să bată la ochi, preferate fiind poşetele, servietele, portofelele, sistemele GPS, telefoanele mobile sau diverse componente ale maşinii care pot fi vândute uşor, cum ar fi radiatoarele. "Radiatoarele, spre exemplu, conţin cupru şi pot fi imediat valorificate la centrele de fier vechi. Telefoanele, la fel, le pot vinde sau şi le însuşesc. Banii sau alte valori, dacă le găsesc în poşete, le folosesc. Per asamblu, în cazul furturilor din auto, cam 60% din prejudiciu se recuperează", explică agentul-şef Mihai Feraru, din cadrul Compartimentului Furturi din Auto.

În cazul în care aţi avut ghinionul ca maşina să vă fie prădată de hoţi trebuie să ştiţi că este esenţial să observaţi acest lucru cât mai repede. Cu cât trece mai mult timp de la comiterea faptei, cu atât cresc şansele infractorului să scape, pentru că probele, în general extrem de puţine, se pierd foarte uşor.

"În general furturile se comit noaptea şi trece destul de mult timp până la constatare. În plus, nu prea există martori ori, dacă sunt, nu anunţă proprietarul ori poliţia, ori refuză să dea declaraţie în cadrul anchetei. Doar în 10 la sută din cazuri o fac. Din cauza modului de operare, hoţii nu prea lasă amprente ori au vârsta prea mică pentru a răspunde penal sau valoarea prejudiciului este prea mică pentru a conferi un pericol social faptei", explică cms. şef Jitaru câteva dintre cauzele care pun de multe ori piedici în rezolvarea dosarelor de furturi din auto.

Paza bună îi ţine pe hoţi departe

Deşi mulţi consideră că ştiu ce au de făcut ca să nu le fie prădate maşinile, neatenţia, graba sau excesul de încredere în steaua norocoasă şterg de multe ori regulile din mintea păgubiţilor. Specialiştii de la Furturi din Auto vă sfătuiesc să nu lăsaţi lucruri de valoare în maşină, să nu parcaţi autoturismele în locuri întunecate sau ferite de ochii lumii, să vă asiguraţi că portierele sunt întotdeauna bine încuiate şi nu în ultimul rând, să activaţi sistemul de alarmă.

Citit 2536 ori Ultima modificare Vineri, 15 Iunie 2012 18:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.