Tot mai puţine medicamente compensate

Tot mai puţine medicamente compensate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

  • * Scoaterea unor medicamente de pe lista celor compensate face imposibil tratamentul anumitor pacienţi * Ministerul Sănătăţii şi-a motivat decizia prin economia care se va face la buget *

 

Ca urmare a unei decizii luată de ministrul sănătăţii, Vasile Cepoi, unele medicamente au fost scoase complet de pe lista medicamentelor compensate. Este vorba despre "Tanakan", prescris persoanelor care suferă de boala Alzheimer sau de alte afecţiuni neurologice, de "Erdomed", folosit în tratamentul afecţiunilor pulmonare şi al astmului, dar şi de medicamente pentru răceli, de siropuri, de antiinflamatoare şi de antispastice. Explicaţia oficialului a fost aceea că sumele care se vor economisi pe această cale vor putea fi folosite pentru compensarea unor medicamente destinate tratamentului bolilor mult mai grave, în special cele cronice, pe care foarte puţini pacienţi şi le pot achiziţiona din cauza costurilor ridicate.

Decizii de neînţeles

"Pentru mine nu este o mare surpriza acest fapt. De pe listele cu medicamente compensate se introduc şi se scot produse lună de lună, fără a şti care este principiul după care cei care întocmesc aceste liste se ghidează", este de părere dr. Dumitru Mărăşescu, liderul Patronatului Medicilor de Familie din Galaţi.

Ca o exemplificare a celor afirmate mai sus stă cazul "Ibalginului", medicament destinat tratamentului răcelilor. După ce iniţial a fost scos de pe lista produselor compensate, medicamentul a fost apoi reintrodus. Acţiunile au survenit la un interval mai mic de o lună.

Soluţii mai ieftine

Bolnavii care nu-şi mai permit urmarea tratamentelor cu aceste medicamente au la dispoziţie produse mai ieftine care conţin aceeaşi substanţă activă.

"În cazul Tanakanului, spre exemplu, pacienţii pot opta pentru orice variantă care conţine denumirea comună (substanţa activă n.r.) Ginkgo Biloba. Astfel, există în farmacii şi produse al căror preţ este sub 50 de lei, în condiţiile în care o cutie cu Tanakan cu 30 de pastile costă 280 de lei", explică preşedintele CJAS Galaţi, farm. Olimpia Buzia.

Citit 4147 ori Ultima modificare Luni, 25 Iunie 2012 14:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.