Tot mai puţine medicamente compensate

Tot mai puţine medicamente compensate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

 • * Scoaterea unor medicamente de pe lista celor compensate face imposibil tratamentul anumitor pacienţi * Ministerul Sănătăţii şi-a motivat decizia prin economia care se va face la buget *

 

Ca urmare a unei decizii luată de ministrul sănătăţii, Vasile Cepoi, unele medicamente au fost scoase complet de pe lista medicamentelor compensate. Este vorba despre "Tanakan", prescris persoanelor care suferă de boala Alzheimer sau de alte afecţiuni neurologice, de "Erdomed", folosit în tratamentul afecţiunilor pulmonare şi al astmului, dar şi de medicamente pentru răceli, de siropuri, de antiinflamatoare şi de antispastice. Explicaţia oficialului a fost aceea că sumele care se vor economisi pe această cale vor putea fi folosite pentru compensarea unor medicamente destinate tratamentului bolilor mult mai grave, în special cele cronice, pe care foarte puţini pacienţi şi le pot achiziţiona din cauza costurilor ridicate.

Decizii de neînţeles

"Pentru mine nu este o mare surpriza acest fapt. De pe listele cu medicamente compensate se introduc şi se scot produse lună de lună, fără a şti care este principiul după care cei care întocmesc aceste liste se ghidează", este de părere dr. Dumitru Mărăşescu, liderul Patronatului Medicilor de Familie din Galaţi.

Ca o exemplificare a celor afirmate mai sus stă cazul "Ibalginului", medicament destinat tratamentului răcelilor. După ce iniţial a fost scos de pe lista produselor compensate, medicamentul a fost apoi reintrodus. Acţiunile au survenit la un interval mai mic de o lună.

Soluţii mai ieftine

Bolnavii care nu-şi mai permit urmarea tratamentelor cu aceste medicamente au la dispoziţie produse mai ieftine care conţin aceeaşi substanţă activă.

"În cazul Tanakanului, spre exemplu, pacienţii pot opta pentru orice variantă care conţine denumirea comună (substanţa activă n.r.) Ginkgo Biloba. Astfel, există în farmacii şi produse al căror preţ este sub 50 de lei, în condiţiile în care o cutie cu Tanakan cu 30 de pastile costă 280 de lei", explică preşedintele CJAS Galaţi, farm. Olimpia Buzia.

Citit 4089 ori Ultima modificare Luni, 25 Iunie 2012 14:28

4 comentarii

 • postat de vlad tepes
  Marți, 26 Iunie 2012 21:12
  Pai bolnavi cronici ce o sa faca de acum eu ma rog in fiecare seara sa mor mai repede decat sa fiu o povara pentru criminali astia in frunte cu tradatorul de tara Basescu.
  0
  0
  Raportează
 • postat de SS
  Marți, 26 Iunie 2012 19:41
  De ce nu deschideti cateva crematorii...la Galati, Romania, U.E. si asa oamenii...nici sa moara nu-si mai permit,,,darmite madicamente ...fie si compensate....Inhumarile costa....asa cu arsul sunteti obisnuiti ....va tot ard astia de ani de zile ....
  0
  0
  Raportează
 • postat de miha
  Marți, 26 Iunie 2012 12:12
  Cum doamna Olimpia Buzia, pacientii pot opta pentru medicamentele generice? in cazul tanakanului, medicamente cu substanta activa Gingo Biloba? De ce nu spuneti ce consecinte au aceste medicamente generice asupra pacientilor, de ce nu le spuneti in ce conditii sunt fabricate aceste medicamente, unde sunt fabricate si cat la % contin din substanta activa; si sa numai vorbim de substantele pe care le contin in plus, daunatoare pentru pacientii care mai au si alte afectiuni. Nu sunt specialista in farmacologie, dar va pot spune ca aceste medicamente generice fac afacerile industriei farmaceutice, ale distribuitorilor si ale farmaciilor si in nu sunt in nici un caz in favoarea pacientilor.
  Tatal meu dupa un accident de masina a fost operat la cap si unul dintre medicamentele prescrise a fost tanakanul, iar medicul care i l-a prescris doctor profesor la clinica de neurochirurgie din iasi i-a spus in nici un caz sa nu-l inlocuiasca cu altceva.
  Sistemul sanitar din romania este deplorabil, corup si incompetenta unora aduc marea majoritate a bolnavilor in pragul disperarii.
  0
  0
  Raportează
 • postat de IonV
  Marți, 26 Iunie 2012 01:05
  Poate ne spune d-na Buzia sau sefii d-niei sale de ce nu se intreprinde nimic pentru repunerea in fabricatie a POLIDINULUI , extrem de eficient in raceli usoare si gripe , relativ ieftin ! Ce se intampla cu METOTREXATUL , indispensabil celor cu cancere sau poliartrite reumatoide , se gasea sub forma de fiole la 4 lei/fiola , s-a inlocuit cu seringi preumplute continand aceeasi cantitate si calitate de medicament dar la 50 - 70 de lei/seringa iar acum nu se mai gaseste de loc ? Cum e posibil ca de ex. in Italia sa se gaseasca in continuare sub forma de fiole , tablete iar la noi nu ? Ce fel de oameni avem la contractari , ale cui interese se urmaresc ? Bolnavii mai conteaza vre-un pic in ecuatia asta ?
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.