Cum deosebim mierea naturală de cea artificială?

Cum deosebim mierea naturală de cea artificială?
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Mierea de albine este gustoasă, poate fi întrebuinţată în prepararea anumitor prăjituri şi are numeroase beneficii pentru sănătatea omului. Există, însă o serie de comercianţi care oferă cumpărătorilor miere artificială dar susţin că este 100 la sută naturală. Este greu pentru un client neavizat să deosebească mierea naturală de cea falsificată, aşa că am luat legătura cu Matei Saizu, un apicultor cu experienţă, dedicat muncii pe care o face, care ne-a spus la ce să fim atenţi.

„Mierea artificială mai rău ne face”

„Este important să consumăm miere naturală deoarece combate multe maladii. Dacă avem în borcan miere artificială, mai rău ne facem. Cea 100 la sută naturală este rezultatul prelucrării de către albine a nectarului florilor, sau a sucurilor dulci de pe alte părţi ale plantelor şi este depozitat de acestea în celulele fagurilor spre a le servi ca hrană. După culoarea mierii, aceasta poate varia de la alb incolor până la chihlimbar brun, în funcţie de sortimentul de miere”, explică apicultorul Matei Saizu. De asemenea, acesta spune că, înainte să cumpărăm miere, trebuie să fim atenţi la aspect, pentru că acesta face diferenţa: mierea naturală este de obicei tulbure şi poate conţine particule de ceară sau urme de fagure, iar cea artificială este perfect transparentă. Tot în privinţa aspectului, se poate spune că mierea zaharisită este cu siguranţă naturală. Mierea de origine naturală are şi un miros de flori sau plante. Cealaltă are doar gust dulce, fără parfum.

Putem verifica şi cu apă sau alcool

„Mierea artificială are un gust puternic de zahăr şi seamănă cu un sirop fără aromă. Aceasta se prepară din siropuri tari de zahăr, glucoză, dextrină, amidon, gelatină şi nu cristalizează niciodată ca mierea naturală. Dacă vrem să fim siguri sută la sută, mai sunt metode. Una dintre ele este cea în care amestecăm o lingură de miere cu trei de alcool, după care zbatem bine conţinutul într-o sticlă incoloră. Dacă rezultatul este unul tulbure şi se depozitează pe fundul sticlei, avem de-a face cu miere falsificată pentru că cea naturală rămâne clară”, mai spune apicultorul. De asemenea, putem să verificăm şi din punctul de vedere al densităţii: lăsăm o linguriţă de miere să se scurgă în pahar. Dacă va cădea rapid către fundul paharului şi va rămâne acolo, putem avea încredere că este miere naturală, deoarece aceasta are o densitate de 1,4 ori mai mare decât apa. Cea contrafăcută are în compoziţie zahăr şi are o densitate mai mică. Nu va cădea pe fundul paharului ci se va împrăştia repede în tot volumul apei.

Citit 35525 ori Ultima modificare Vineri, 29 Iunie 2012 17:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.