Program naţional: Teste de screening pentru cancerul de col uterin

Program naţional: Teste de screening pentru cancerul de col uterin
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Judeţul nostru se află la zi în ceea ce priveşte calendarul destinat programului de screening pentru depistarea precoce şi prevenirea cancerului de col uterin. Până pe 13 iulie unităţile sanitare care au dorit au putut depune dosarele de participare pentru acest program, la Spitalul Pantelimon din Bucureşti, care este şi Unitatea de management regional de care aparţine şi Galaţiul. „În momentul de faţă ştiu sigur că Spitalul CFR şi-a depus dosarul. Nu ştiu încă dacă Maternitatea „Bunavestire” şi Spitalul Judeţean au făcut acest lucru”, a explicat directorul executiv al Direcţiei de Judeţene de Sănătate Publică Galaţi, dr. Valentin Boldea.

Probleme cu specialiştii

Dr. Boldea a mai adăugat că programul de screening este programat să debuteze efectiv începând cu luna august a acestui an. „În program vor fi implicaţi medici de familie, medici ginecologi şi medici anatomopatologi. Dacă numărul medicilor ginecologi nu reprezintă o problemă, nu acelaşi lucru îl putem spune şi despre medicii anatomopatologi, singurii specialişti care pot citi şi interpreta lamele cu probe. Practic, dacă în municipiul Galaţi avem patru astfel de specialişti, în Tecuci singurul medic anatomopatolog este deja pensionat”, mai explică sursa noastră.

Eligibile pentru testul de screening sunt toate femeile cu vârste cuprinse între 24 şi 64 de ani. În judeţul nostru există aproximativ 200.000 de femei cu vârsta cuprinsă în intervalul de mai sus. Programul de screening se va desfăşura pe o perioadă de cinci ani.

Cum vom trece peste criza de anatomopatologi

Pentru că un medic anatomopatolog poate prelucra maximum 20 de lame pe zi, spitalele din Galaţi au şi posibilitatea de a apela la serviciile laboratoarelor care aparţin de alte centre universitare din ţară. Pentru fiecare pacientă ministerul va aloca suma de 100 de lei.

Citit 2123 ori Ultima modificare Duminică, 22 Iulie 2012 13:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.