Nebunie la Trecere Bac din cauza maşinilor parcate pe interzis
Foto: Foto: Bogan Codrescu

Nebunie la Trecere Bac din cauza maşinilor parcate pe interzis
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

"Dă-te, mă, la o parte, că vreau să prind bacul!". "Dă-te tu, că eu urc şi am prioritate!". Dialogul putea fi auzit duminică seară, iar protagoniştii schimbului de replici erau doi şoferi care se chinuiau să se strecoare printre zecile de maşini parcate de o parte şi de alta a drumului care urcă de la Punctul Trecere Bac către bulevardul Marii Uniri. Şirurile de autoturisme oprite pe interzis începeau pe cheu şi se sfârşeau tocmai în buza intersecţiei, la Ivas, iar şoferii care se deplasau către şi dinspre bac îi mulţumeau sfântului weekend că printre ei nu e vreun coleg pe TIR. Mastodontul ar fi pus, cu siguranţă, dop traficului pe fâşia îngustă de drum rămasă liberă. Episodul se repetă la fiecare sfârşit de săptămână.

"Dacă blochezi salvarea în care e copilul tău?" " Îmi asum riscurile"

E vară şi gălăţenii dau năvală după-amiaza şi seara pe malul Dunării, ca să se răcorească. Ies la terasele de pe faleză, fac o plimbare pe cheu sau merg pe plaja de pe malul celălalt şi sunt cu sutele. Mulţi vin pe jos. Şi mai mulţi vin, însă, cu maşina şi, în lipsa parcărilor, îşi lasă maşina pe unde apucă: pe bulevardul Marii Uniri sau pe drumul de acces către Punctul Trecere Bac. Bulevardul are câte două benzi pe fiecare sens de mers şi, chiar şi cu maşini parcate bară la bară pe prima bandă, tot rămâne suficient loc pentru conducătorii auto aflaţi în tranzit. La bac, însă, unde drumul are o bandă pe sens, e jale.

"Sunt peste tot indicatoare cu parcarea interzisă, e şi staţie de autobuz, dar degeaba. În weekend sunt maşini parcate şi pe un sens, şi pe celălalt, iar cei care vin sau pleacă de la bac abia se strecoară printre ele", a declarat directorul Navrom Bac, Marilena Vasilache.

Blocajele sunt iminente. "Acum două-trei săptămâni s-a produs unul. Am aşteptat şoferiţa şi, când în sfârşit a venit la maşină, am întrebat-o: «Dacă blochezi salvarea care îl transportă la spital pe copilul tău?». «Îmi asum riscurile», a răspuns. Ţine de educaţie", a spus Vasilache, care s-a săturat să sune la Poliţie.

"Nici Poliţia nu se implică. Am făcut sesizări la Poliţia Rutieră şi la Poliţia Locală zile în şir, uneori şi de câteva ori pe zi. Echipajele au venit, au stat puţin şi nu au amendat pe nimeni. Dacă ar sta aici tot timpul, aşa cum stau în alte zone din oraş, nu ar mai apărea blocaje", consideră directorul Navrom Bac.

Poliţia nu are oameni

Rutiera spune că este nevoită să acopere o arie întinsă şi nu poate ţintui un echipaj la bac. "Când avem timp, trecem şi pe acolo, dar noi trebuie să mergem şi la accidente, şi în judeţ", a afirmat inspectorul Iulian Matei, de la Poliţia Rutieră, aruncând pisica în curtea Poliţiei Locale. Instituţia, aflată în subordinea municipalităţii, a preluat de mai bine de un an şi atribuţiile de sancţionare a şoferilor care staţionează neregulamentar. Dar nici Locala nu are personal suficient. "Am 12 oameni pe schimb şi mulţi sunt mobilizaţi în zonele în care sunt lucrări pe carosabil, precum Oţelarilor, Victor Vâlcovici, Costache Conachi. În weekend, avem echipaje până la prânz, pentru că nu avem bani să-i plătim întreaga zi, or drumul spre bac se aglomerează seara", a declarat şeful Poliţiei Locale, Cristian Gâscă.

Oamenii nu au unde parca, recunosc poliţiştii

"Problema e că gălăţenii nu au unde parca nici la bac, nici pe bulevardul Marii Uniri şi, atâta vreme cât traficul nu e sufocat de tot, nu sancţionăm", a spus Iulian Matei, de la Rutieră. De aceeaşi părere este şi Cristian Gâscă, de la Locală. "Realitatea e că, fiind atât de multe lucrări şi atât de puţine locuri de parcare, oamenii nu au unde-şi lăsa maşinile", a afirmat acesta.

Cei doi au apreciat că ar fi util dacă municipalitatea ar ridica maşinile parcate aiurea, ca să decongestioneze traficul.

Cele mai aglomerate zone din oraş

Iată care sunt zonele în care traficul e strangulat de maşinile parcate pe interzis:

* Brăilei

* Domnească

* Faleză

* Talcioc

* Eroilor

Citit 3692 ori Ultima modificare Miercuri, 18 Iulie 2012 09:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.