Cum prevenim sau ţinem sub control durerile de spate

Cum prevenim sau ţinem sub control durerile de spate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Durerile de spate nu reprezintă urgenţe medicale * Le putem preveni prin adoptarea unor măsuri simple şi eficiente * Un diagnostic de hernie de disc nu duce în mod automat la operaţie


Alături de durerile de cap, durerile de spate sunt printre principalele cauze care ne pot determina să facem o vizită la medicul de familie. Mai ales după vârsta de 35 de ani, acest tip de disconfort devine din ce în ce mai des întâlnit. Cu toate că există şi situaţii în care durerile de spate sunt rezultatul unei accidentări sau a unei mişcări bruşte sau nepotrivite, cele mai multe cazuri de disconfort al zonei dorsale apar ca urmare a poziţiilor neconforme la care ne supunem corpul zi de zi. Câteva schimbări în modul nostru de viaţă se pot dovedi pe cât de simple pe atât de utile în preîntâmpinarea acestor probleme.

Prevenire şi cauze

„Deşi cauzele care generează dureri de spate sunt deosebit de numeroase, putem aminti câteva aspecte care sunt răspunzătoare, în cele mai multe situaţii, de acest tip de disconfort. Vorbim, în primul rând, de eforturile la care organismul nu este adaptat. Într-un fel reacţionează organismul unui docher atunci când acesta încearcă să ridice un sac cu ciment şi în cu totul alt fel va reacţiona corpul neantrenat al cuiva care este nevoit să-şi petreacă mai multe ore zilnic la birou. O altă cauză des întălnită este sedentarismul, care are ca efect, printre multe altele, şi slăbirea muşchilor zonei lombare (zona de jos a spatelui, n.r.). Putem aminti apoi obezitatea, care pune o presiune suplimentară pe coloana vertebrală, precum şi poziţiile necontrolate pe care le adoptăm atunci când stăm aşezaţi pe scaun, la volan sau lungiţi în pat. O altă cauză des întâlnită este expunerea la un curent puternic de aer, cum este şi aerul condiţionat”, explică dr.  Corneliu Marinescu, medic primar neurochirurg şi şeful secţiei de Neurochirurgie din cadrul Spitalului Judeţean Galaţi.

Ce facem dacă durerea deja a apărut?

Este foarte important de reţinut faptul că durerile de spate nu sunt urgenţe medicale. Cu alte cuvinte, nu este necesar să ne deplasăm în toiul nopţii la camera de gardă a spitalului, pentru a spune că ne doare spatele. De cele mai multe ori, un calmant poate face durerea suportabilă până a doua zi, când ne putem adresa medicului de familie. De multe ori, însă, durerile de spate se ameliorează şi dispar de la sine, după doar două sau trei zile de repaus la pat şi după adminstrarea uunor antiinflamatoare nesteroidiene, cum sunt paracetamolul sau algocalminul. Dacă totuşi disconfortul persistă sau recidivează şi ne afectează constant calitatea vieţii, o vizită la medicul de familie este indicată. Acesta ne va prescrie un tratament contra durerii. În unele cazuri, el ne poate da trimitere şi pentru efectuarea unor investigaţii imagistice, cum sunt radiografiile zonei afectate, computerul tomograf sau rezonanţa magnetică nucleară (RMN). „Aceste analize pot fi făcute în ambulator (nu necesită internare) şi pot fi efectuate atât în sistemul de stat cât şi în cel privat. Cu programare, costurile lor sunt decontate de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Galaţi. În acelaşi timp, medicul de familie va da şi un bilet de trimitere către medicul de specialitate neurochirurg. Cu rezultatele de la testele imagistice pacientul va veni în consult la medicul neurochirurg, care va interpreta acele rezultate. Acest lucru este necesar atât pentru excluderea unei cauze chirurgicale, cât şi pentru stabilirea adecvată a diagnosticului şi, în consecinţă, a tratamentului”, adaugă dr. Marinescu.

Când totuşi operaţia se impune

Dacă în urma analizelor diagnosticul de hernie de disc a fost confirmat, medicul neurochirurg îi va explica pacientului ce posibilităţi terapeutice are. „În multe cazuri, operaţia nici nu este necesară. Printr-un program de exerciţii fizice efectuate cu mare atenţie ne antrenăm muşchii spatelui, fapt ce ne va îmbunătăţi considerabil starea. Dacă durerile persistă şi resimţim disconfort sau senzaţii de amorţire sau paralizie la nivelului picioarelor, operaţia poate fi o opţiune. Există mai multe tipuri de operaţie de hernie de disc, unele foarte puţin invazive. Totuşi, trebuie să avem în vedere că nu toţi pacienţii sunt eligibili pentru astfel de operaţii. Experienţa arată că doar în jur de 10 la sută dintre bolnavi pot face o operaţie laparoscopică, care este un exemplu de intervenţie chirurgicală minim invazivă. Totuşi, ceea ce oamenii trebuie să înţeleagă este că o operaţie de hernie de disc nu înseamnă automat o condamnare. În majoritatea situaţiilor, pacientul operat îşi va putea relua activităţilor obişnuite, cu respectarea unor anumite indicaţii privitoare la mişcările sau la eforturile bruşte sau intense. Un alt aspect ţine de faptul că în Galaţi avem o clinică de neurochirurgie, unde fiecare pacient poate beneficia de condiţii la fel de bune ca oriunde altundeva în ţară. Pentru operaţiile de hernie de disc, în ziua de azi deplasarea la o clinică din străinătate nu mai este explicabilă”, concluzionează specialistul nostru.

Cum arată pe radiografie hernia de disc?

Pentru a înţelege mai bine procesul de herniere a unui disc intervertebral, vom folosi imaginea alăturată. În figura din stânga putem observa cum arată la radiografie o coloană vertebrală normală. Discurile sunt la locul lor, fără a afecta canalul spinal (cel prin care trec rădăcinile nervoase). În cea de-a doua figură, în locul indicat cu săgeţi, putem observa aspectul unui disc herniat. Acesta presează canalul spinal, afectând nervii. Unii dintre aceşti nervi corespund musculaturii picioarelor. Aceasta este explicaţia coborârii durerii pe picioare în cazul herniilor de disc. Prin operaţie, neurochirurgul urmăreşte să extragă acea porţiune de disc herniat care aplică presiune pe nervi.

Citit 8888 ori Ultima modificare Miercuri, 18 Iulie 2012 14:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.