Joburi de vară pentru tinerii care vor mai mult decât distracţie

Joburi de vară pentru tinerii care vor mai mult decât distracţie
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Vânzătorii de îngheţată sau suc sunt cei mai căutaţi * Angajatorii nu fac diferenţe între studenţi şi ceilalţi angajaţi


Este vară, iar mulţi dintre noi deja se gândesc la concediul pe care să-l petreacă la mare, la munte sau în altă destinaţie exotică. Deşi cei mai mulţi dintre cei care îşi plănuiesc vacanţa în acest fel sunt tinerii, unii preferă ca în lunile de vacanţă să profite şi să facă un ban cinstit. Astfel, apelează joburile de vară pentru studenţi. Am făcut un raid prin oraş să vedem ce oferte de joburi sezoniere sunt disponibile.
La terase sau la tonete de îngheţată
În aceste anunţuri nu e specificat faptul că este destinat exclusiv studenţilor, dar de multe ori aceştia au avantaje în decizia angajatorului. Cele mai multe oferte sunt cele de vânzător de îngheţată sau de suc rece, pentru care nici nu e nevoie de experienţă. De asemenea, şi posturile de ospătar, chelner la terase sau vânzător la un fast food sunt disponibile. Tinerii lucrează şase ore, opt ore sau douăsprezece ore, cu liber a doua zi. Cei care sunt mulţumiţi de salariu şi de condiţii rămân şi pe perioada cursurilor, împăcând şi capra, şi varza. Ei vor doar să muncească pentru a-şi câştiga banii de buzunar. Bineînţeles, cei care vor mai mulţi bani pleacă să lucreze la mare pentru întreg sezonul estival.
„Studentul trebuie să vrea să muncească”
Pentru a vedea dacă angajatorii preferă să recruteze studenţi, şi în ce condiţii, am vorbit cu câţiva care sunt în căutare de personal. „Nouă ne trebuie angajaţi permanenţi, dar nu e nicio problemă dacă vine un student la noi. Ar fi mai uşor pentru el dacă nu ar urma cursuri la zi, pentru că aş avea nevoie de oameni care să rămână pentru mai mult de un sezon, dar dacă se ţine de treabă nu e nicio problemă. Aceştia sunt plătiţi la fel ca şi ceilalţi angajaţi şi nu facem nicio diferenţă între ei”, ne spune Mihaela Culiţă, persoana de contact de la un fast-food. La fel ne-a spus şi Cornel, un patron care caută vânzătoare pentru un bar: „Dacă studentul vrea să muncească şi e serios, sigur că îl angajăm”.
Un job de vară sau, mai bine zis, de weekenduri de vară, are Daniel Popa, student la ASE în anul II. „Sunt chemat ca fotograf la nunţi. Fac acest lucru cel puţin o dată pe lună şi câştig în jur de 200 de lei sau mai mult”, ne spune Alexandru.

Citit 5733 ori Ultima modificare Luni, 23 Iulie 2012 20:34

4 comentarii

 • postat de susan
  Miercuri, 16 Ianuarie 2013 22:55
  madam gidei! ai uitat sa vorbesti romaneste!!! "JOBURI"? in ce limba este? folosesti un termen in limba engleza si-l declini romaneste!!! si una ca tine mai este numita "autor"... de fapt, toti tampitii vorbesc ca tine: job, topping, cool, asezonat (bastardul termenului englez "seasoning"), panicat si asa mai departe. probabil va considerati mai destepti si evoluati dar din pacate este numai mult zgomot pentru nimic.
  0
  0
  Raportează
 • postat de client
  Marți, 24 Iulie 2012 22:19
  simbata trecuta am fost cu niste prieteni la o terasa din galati si am fost servit de un elev care a spus ca lucreaza doar in vacanta sa stringa niste bani.f frumos. am fost impresionati si am lasat in plus la nota de plata mai mult decit cei 10 la suta care se dau de obicei.
  din pacate am vazut si ospatari calificati care nu stiu sa serveasca.....dar acest copil era praf si pulbere in meserie.
  eu il cred ca vrea sa cistige niste banuti in vacanta dar noi am comandat vin si el a raspuns ca este prima sticla comandata si nu stie prea bine sa o desfaca!
  sunt convins ca patronii ii platesc f putin.
  dar clientii ce vina au?
  0
  0
  Raportează
 • postat de crayven
  Marți, 24 Iulie 2012 15:21
  Asta pt ca Viata Libera de versiunea USL a Pravda lui Stalin. Propaganda curata.
  Ce tare si bun e tatucu' Marius Stan si cu Uniunea Socialista! Glorie partidului tovarase !

  Si bineinteles ca oricine altcineva este "porc imperialist" sau alti termeni derogatorii menite sa starneasca masele de behaitoare care nu stiu decat sa zica "USL bun, Basescu rau! USL bun, Basescu rau!"
  0
  0
  Raportează
 • postat de Florin
  Marți, 24 Iulie 2012 14:52
  Peste 6.000 de români tremură de teama concedierii!

  Aproximativ 6.200 de români urmează să fie disponibilizaţi până la sfârşitul lui iulie. Estimarea a fost emisă de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) pentru Realitatea TV.

  Numărul disponibilizărilor estimate de angajatori e mai mare cu 40% decât cel din iunie, când erau în pericol de concediere circa 4.300 de salariaţi. Potrivit ANOFM, în iunie au fost daţi afară doar 652 de angajaţi dintre cei estimaţi, cei mai mulţi în Buzău (139), Dâmboviţa (111) şi Bucureşti (88). În luna mai au fost concediate 1.081 de persoane.

  Printre domeniile în care s-au înregistrat concedieri în ultimele două luni sunt: fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, fabricarea echipamentelor electrice, industria metalurgică, industria alimentară.

  Rezultatul USL-ului de cand sunt la guvernare....In Viata Libera niciun articol nimic....si suntem fruntasi pe tara la rata somajului....
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.