Joburi de vară pentru tinerii care vor mai mult decât distracţie

Joburi de vară pentru tinerii care vor mai mult decât distracţie
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Vânzătorii de îngheţată sau suc sunt cei mai căutaţi * Angajatorii nu fac diferenţe între studenţi şi ceilalţi angajaţi


Este vară, iar mulţi dintre noi deja se gândesc la concediul pe care să-l petreacă la mare, la munte sau în altă destinaţie exotică. Deşi cei mai mulţi dintre cei care îşi plănuiesc vacanţa în acest fel sunt tinerii, unii preferă ca în lunile de vacanţă să profite şi să facă un ban cinstit. Astfel, apelează joburile de vară pentru studenţi. Am făcut un raid prin oraş să vedem ce oferte de joburi sezoniere sunt disponibile.

La terase sau la tonete de îngheţată

În aceste anunţuri nu e specificat faptul că este destinat exclusiv studenţilor, dar de multe ori aceştia au avantaje în decizia angajatorului. Cele mai multe oferte sunt cele de vânzător de îngheţată sau de suc rece, pentru care nici nu e nevoie de experienţă. De asemenea, şi posturile de ospătar, chelner la terase sau vânzător la un fast food sunt disponibile. Tinerii lucrează şase ore, opt ore sau douăsprezece ore, cu liber a doua zi. Cei care sunt mulţumiţi de salariu şi de condiţii rămân şi pe perioada cursurilor, împăcând şi capra, şi varza. Ei vor doar să muncească pentru a-şi câştiga banii de buzunar. Bineînţeles, cei care vor mai mulţi bani pleacă să lucreze la mare pentru întreg sezonul estival.

„Studentul trebuie să vrea să muncească”

Pentru a vedea dacă angajatorii preferă să recruteze studenţi, şi în ce condiţii, am vorbit cu câţiva care sunt în căutare de personal. „Nouă ne trebuie angajaţi permanenţi, dar nu e nicio problemă dacă vine un student la noi. Ar fi mai uşor pentru el dacă nu ar urma cursuri la zi, pentru că aş avea nevoie de oameni care să rămână pentru mai mult de un sezon, dar dacă se ţine de treabă nu e nicio problemă. Aceştia sunt plătiţi la fel ca şi ceilalţi angajaţi şi nu facem nicio diferenţă între ei”, ne spune Mihaela Culiţă, persoana de contact de la un fast-food. La fel ne-a spus şi Cornel, un patron care caută vânzătoare pentru un bar: „Dacă studentul vrea să muncească şi e serios, sigur că îl angajăm”.

Un job de vară sau, mai bine zis, de weekenduri de vară, are Daniel Popa, student la ASE în anul II. „Sunt chemat ca fotograf la nunţi. Fac acest lucru cel puţin o dată pe lună şi câştig în jur de 200 de lei sau mai mult”, ne spune Alexandru.

Citit 5839 ori Ultima modificare Luni, 23 Iulie 2012 20:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.