Interviu cu dr. Valentin Boldea - Ce schimbări aduce noua Lege a Sănătăţii

Interviu cu dr. Valentin Boldea - Ce schimbări aduce noua Lege a Sănătăţii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Casele de asigurări de sănătate vor intra în competiţie cu asiguratorii privaţi * În următoarea perioadă este posibil să primim oferte din partea asiguratorilor privaţi pentru încheierea de asigurări facultative * Trebuie să fim atenţi dacă există furnizori în zonă pentru serviciile oferite prin poliţele facultative


Fără îndoială că una dintre cele mai dezbătute probleme ale ultimelor săptămâni, atunci când vine vorba de sănătate, este cea prilejuită de proiectul noii Legi a Sănătăţii. Deşi informaţiile sunt numeroase, caracterul lor disparat şi adesea contradictoriu nu face decât să creeze şi mai multă confuzie. Ce aduce nou, de fapt, acest nou proiect legislativ şi cum va fi afectat, până la urmă, cetăţeanul de rând? La aceste întrebări, dar şi la altele asemănătoare, ne-a răspuns directorul executiv al Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică Galaţi, dr. Valentin Boldea.

- Care sunt principalele modificări care vor surveni odată cu intrarea în vigoare a noii Legi a Sănătăţii şi cum vor fi afectaţi cei care contribuie lunar la fondul naţional unic de sănătate?

- Încă de la început trebuie spus că proiectul noii Legi a Sănătăţii se află abia în faza de dezbatere publică. Echipe ale Ministerului Sănătăţii merg în fiecare judeţ, explică factorilor de decizie din sistemul local de sănătate ce schimbări sunt propuse şi toate aspectele sunt dezbătute. Din acest motiv, aproape toate informaţiile pe care le avem în momentul de faţă sunt supuse discuţiilor, ele putând suferi modificări importante. Totuşi, unele direcţii pot fi trasate. Pentru asigurat, schimbările nu vor fi majore. Deoarece asiguratorii privaţi vor intra pe scenă, aceştia vor încerca să-şi atragă de partea lor cât mai mulţi asiguraţi. Cu siguranţă, nu vom duce lipsă de oferte de a adera la un anumit fond de sănătate. Practic, vom avea un pachet de bază de servicii medicale care va fi valabil pentru toţi asiguraţii şi diverse alte pachete facultative, care vor fi încheiate între asigurat şi asigurator. Înainte de a semna o astfel de asigurare facultativă, oamenii trebuie să aibă grijă să ceară asiguratorului toate detaliile referitoare la furnizorii de servicii din zonă. Altfel, se va ajunge în situaţia în care vom plăti pentru un serviciu de care nu vom putea beneficia în caz de necesitate, deoarece furnizorii respectivului serviciu lipsesc din zona noastră.

- Ce servicii medicale va include pachetul de bază?

- Serviciile incluse în pachetul de bază nu pot fi enumerate momentan. Există doar propuneri şi dezbateri. Astfel, oficialii din minister au propus ca acest pachet să includă acele servicii care să acopere cheltuielile pentru tratamentul eventualelor boli grave. În acelaşi timp, din pachetul de bază ar urma să fie excluse toate acele servicii care ţin de afecţiunile uzuale, cum sunt răcelile, spre exemplu. Aici intervine o dilemă, însă, deoarece va trebuie să plătim în mod constant pentru o afecţiune de care, dacă avem un pic de noroc, nu vom suferi niciodată. Pe de altă parte, în momentul de faţă o mare parte dintre asiguraţi apelează cel puţin o dată pe an la medic pentru afecţiuni uzuale. Dacă aceste afecţiuni vor fi scoase din pachetul de bază, vom fi nevoiţi să plătim pentru ele, chiar dacă costurile pentru tratamente sunt relativ mici.

Totuşi, trebuie să spunem că stabilirea serviciilor medicale incluse în pachetul de bază se va face printr-o legislaţie secundară şi nu prin Legea Sănătăţii propriu-zisă.

- Ce se va întâmpla cu actualele case de asigurări de sănătate şi cu spitalele?

- Casele de asigurări de sănătate îşi vor schimba statutul şi vor intra oarecum în competiţie directă cu asiguratorii privaţi pentru câştigarea unui număr cât mai mare de asiguraţi. Dacă în prezent avem astfel de case în fiecare judeţ, numărul lor va scădea destul de mult după adoptarea noului statut, ajungând ca fiecare casă să înglobeze peste un milion de asiguraţi. Spitalele au fost propuse să fie scoase de pe lista unităţilor bugetate. Astfel, teoretic, nu vom mai avea posturi blocate şi plafon maxim de salarizare. Totuşi, aceste lucruri vor fi doar pe hârtie, din moment ce banii alocaţi către spitale vor fi cam aceiaşi.

- Ce categorii sociale vor fi în continuare scutite de la plata contribuţiilor pentru sănătate? Vor fi nevoiţi părinţii să plătească pentru copii?

- Nu, părinţii nu vor trebui să plătească pentru copii, pentru că atunci am ajunge în situaţia în care natalitatea ar fi şi mai scăzută. Categoriile scutite vor fi în continuare copiii, gravidele şi pensionarii, urmând ca în cazul celor din urmă să se găsească sursele de finanţare necesare.

- Ce se va întâmpla cu sistemul medical de urgenţă?

- Medicina de urgenţă va rămâne în continuare în sistemul de stat. Ea va fi gratuită, finanţarea venind de la bugetul de stat şi nu din fondul contribuţiilor de sănătate.

- Cum vedeţi acest proiect legislativ? Ce consideraţi că ar fi mai trebuit făcut?

- Înainte de implementarea unei noi legi a sănătăţii, consider că trebuiau să se asigure anumiţi paşi care ar fi dus la o eficientizare a întregului proces. Constat, spre exemplu, că nu s-a stabilit un procent minim din buget pentru Sănătate, fie că vorbim de 5 sau 6 la sută. Fondul contribuţiilor de sănătate ar trebui folosit doar pentru plata serviciilor. În momentul de faţă, din fond sunt plătite şi programele naţionale de sănătate, pentru care plata ar trebui să se facă din bugetul naţional.

Un alt aspect ţine de mult aşteptata informatizare a sistemului de sănătate. Principalul beneficiu ce ar decurge de aici ar fi o transparenţă sporită a cheltuielilor. În momentul de faţă fondurile se duc, în proporţie mai mare de 50 la sută, pe medicamente. În urma informatizării, se vor putea face economii semnificative.

Proiectul pentru noua Lege a Sănătăţii a fost făcut public la începutul lunii iulie, el urmând să rămână în dezbatere publică până la sfârşitul lunii august. La 1 septembrie, forma modificată a proiectului urmează să intre în discuţii în Parlament, urmând ca abia la jumătatea anului 2013, în cel mai fericit caz, să putem vorbi propriu-zis de un nou act normativ în acest domeniu.

 

Citit 2341 ori Ultima modificare Marți, 24 Mai 2016 11:20