Femeile, la putere în fabrica de copii

Femeile, la putere în fabrica de copii
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Iarina, Larisa-Gabriela, Ana-Elena, Sebi, Adi, Bogdănel, Sorin, Andrei… sute de bebeluşi şi-au făcut intrarea în lume la Spitalul „Buna Vestire” din Galaţi. Chipurile lor, zâmbăreţe, bucălate, stau mărturie peste timp în albumul celei care i-a ajutat să se nască: dr. Liliana Docan (foto 1), directorul medical al Maternităţii. Mămicile pe care le-a asistat îi sunt datoare cu câte o poză.

Din păcate, nu le are chiar pe toate. N-a numărat niciodată fotografiile, dar de câte ori e tristă, dna dr. Docan ia albumul la răsfoit şi tot ce e rău se risipeşte! Una dintre pacientele-mame a trecut-o într-o carte.

„Indiferent de calea pe care se naşte, aducerea pe lume a unui copil înseamnă multă durere. Dar să vedeţi cum faţa suferindă a mamei în travaliu, la primul ţipăt al copilului, se transfigurează! E un moment pe care nu ţi-l poate da nimeni altcineva!”, ne-a mărturisit dr. Liliana Docan.

Maternitatea gălăţeană este în plin matriarhat. Mai mult, cele cinci femei din conducerea spitalului (directoarea spitalului - dr. Anamaria Hărăbor, directorul medical - dr. Liliana Docan, Gina Mihalache - director de îngrijiri, Paula Damian - director economic şi Eufrosina Neniţescu - director administrativ ) sunt, deopotrivă şi mame.

Bărbaţii, minoritari - doar doi medici primari - mai au ceva “întăriri” în rândul personalului auxiliar. Directoarea spitalului, dr. Anamaria Hărăbor, crede că “bărbaţii sunt un factor de echilibru”.

Maternitatea nu mai e ce-a fost odată

Maternitatea "Buna Vestire" din Galaţi nu mai e ce a fost odată, dar în sensul bun al cuvântului. Foarte multe femei vin aici în speranţa că vor fi ajutate să devină mame. Şi multe aleg să nască aici pentru a se bucura de îngrijire, confort şi curăţenie.

“Ele sunt mulţumite de felul cum sunt tratate şi faptul că vin la noi şi a doua oară spune tot. La noi, pacientele nu cumpără medicamente sau seringi. Singurele medicamente cu care vin de-acasă sunt cele ale unor afecţiuni care nu fac obiectul nostru de activitate.

Mamelor le place atmosfera de familie, felul în care sunt tratate, curăţenia, mâncarea, muzica din sala de operaţie, pentru că meloterapia poate alina durerea. Post-operator de cinci ori pe oră, pacienta e întrebată: vă doare, vă mai trebuie ceva?”, spune dr. Hărăbor.

Singura instituţie care face histerosalpingografii

Maternitatea are trei ecografe noi, performante, sonde pentru sâni, sonde pentru nou născuţi, histeroscop, un electrocauter nou, performant, colposcop, şi este singura instituţie care face histerosalpingografii. Este vorba de o radiografie cu substanţă de contrast a uterului şi trompelor pentru femeile care nu pot avea copii, graţie căreia multe au devenit mămici.

Există şi saloane cu plată

Mămicile care doresc să beneficieze de condiţii de cinci stele atunci când vor aduce pe lume un copil pot alege, contra cost, serviciile în regim hotelier. Maternitatea are şi câteva saloane cu plată, care oferă acelaşi confort ca şi hotelul: camere cu toaletă proprie, televizor, frigider, şi tot confortul pentru mamă şi bebe.

Salvarea face discriminări?

Singurul handicap al maternităţii este că mamele tinere nu prea ştiu de existenţa acesteia, iar cele mature îşi amintesc cum era pe vremuri. Din păcate, la această situaţie mai contribuie şi Salvarea, care uneori ocoleşte Maternitatea.

Culmea, ni s-a spus, au fost situaţii în care gravidele au solicitat să fie aduse aici şi au fost duse cu forţa la Judeţean! Chiar şi aşa, multe femei aleg să vină aici pentru a beneficia de îngrijire şi tratament.

Mame-directoare

Asistenta şefă, Gina Mihalache, director de îngrijiri, lucrează din 1987 în spital, numai în anestezie. Şi despre copilul ei se poate spune că a crescut un pic în maternitate, bunicii fiind ocupaţi cu serviciul. “Glumeam şi spuneam că trebuie plătit şi copilul pentru orele prestate”, spune Gina Mihalache.

Paula Damian, directorul economic, la rândul ei mamă, ne-a mărturisit că n-a văzut prin alte părţi ca medicii şi asistentele să manifeste aşa o grijă faţă de mămici şi bebeluşi!

Directoarea administrativă, inginera Neniţescu, se mândreşte că a născut aici: “Este o instituţie aparte. Ne străduim să fie cât mai frumos, ca mamele să fie mulţumite”.

Citit 6343 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.