Soluţii pentru divergenţe: Repartitoarele de căldură, unii da, alţii ba

Soluţii pentru divergenţe: Repartitoarele de căldură, unii da, alţii ba
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

„Într-una din ediţiile ziarului ˝Viaţa liberă˝ i-aţi îndemnat pe locatari să renunţe la repartitoarele de căldură, înţelegându-se din relatarea dumneavoastră că e mai bine ca acest serviciu să se facă în sistem pauşal. Considerăm că acest lucru este o mare greşeală, deoarece prin renunţarea la repartitoarele de căldură se dă startul unui consum maxim de energie termică, energie care în final va fi plătită tot de noi. Consider că această formă de pauşal va deveni împovărătoare pentru gălăţeni, motiv pentru care vă rugăm să le explicaţi gălăţenilor cum se procedează dacă proprietarii de la o asociaţie sunt împărţiţi, unii doresc, alţii nu doresc să renunţe la repartitoare”, ne-a scris Gheorghe Tihan, de la Asociaţia de Proprietari nr. 251.

Puncte de vedere ale ISTA

Pentru a ne lămuri cum trebuie să procedăm în astfel de situaţii, am luat legătura cu Cosmin Mormoloc, coordonatorul Punctului de lucru ISTA Galaţi, care calculează consumul de căldură pentru aproximativ 350 de asociaţii de proprietari din Galaţi, dintre cele 700 câte sunt în municipiul nostru. "Potrivit contractelor încheiate cu asociaţiile de locatari - în baza Ordinului nr. 343 din iulie 2010 al Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC), privind citirea şi calculul consumului de energie termică - noi avem datoria să citim şi să facem calculul potrivit indexului înaintat de asociaţie. E posibil ca între consumator, asociaţie şi firma de calcul să se interpună anumite abuzuri sau nereguli în raportări, atât la consumul individual, cât şi la cel privind părţile comune. Dar, unde sunt astfel de cazuri, îi rugăm pe gălăţeni să ni se adreseze în scris", spune Cosmin Mormoloc.

Ordinul ANRSC nu se referă la renunţare

Ce soluţii sunt pentru situaţiile în care părerile sunt divergente în cadrul aceleiaşi scări de bloc sau asociaţii şi unii doresc să renunţe la repartitoare, alţii nu? "Administratorii au datoria să-şi clarifice bine situaţia şi să o prezinte ca atare. Ordinul ANRSC nr. 343 spune că acolo unde 80 la sută dintre proprietari iau decizia să-şi pună repartitor, atunci toată lumea trebuie să se supună. Ordinul spune cum se procedează la punerea repartitoarelor, nu şi la renunţarea lor. De aceea, cei care nu doresc să renunţe la repartitoare - şi noi îi sfătuim să nu renunţe - au posibilitatea să ne înştiinţeze direct, dacă consideră că unii administratori acţionează abuziv. În fond, la mijloc este problema consumatorului, iar administratorul are datoria să reprezinte interesele tuturor consumatorilor de la o asociaţie sau alta".

Lunar - 2,58 lei, pentru citit şi calculat

Pe lângă calculul căldurii (asupra căruia vom reveni cu un exemplu într-un număr viitor), consumatorii plătesc lunar şi cititul contoarelor. Informativ reţinem că "pentru fiecare repartitor, noi încasăm lunar de la fiecare consumator 2,58 lei înmulţit cu numărul de aparate de măsură, care diferă de la caz la caz. Dacă repartitorul a fost închis într-una din camere, atunci înseamnă că nici nu s-a înregistrat vreun consum şi consumatorul în cauză achită doar cei 2,58 lei pe lună, pentru fiecare repartitor, plus sumele pentru părţile comune".

Sediul ISTA Galaţi este în strada Alba Iulia nr. 9, bloc L3A, scara III, cartier I.C. Frimu. Informaţii suplimentare puteţi obţine şi la numărul de telefon 0236/41.62.71.

Citit 15354 ori Ultima modificare Miercuri, 07 Noiembrie 2012 16:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.