CAZ REVOLTĂTOR! O familie cu cinci copii va fi dată afară din casă
Foto: Foto: Vasile Caburgan

CAZ REVOLTĂTOR! O familie cu cinci copii va fi dată afară din casă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Primăria Galaţi, proprietara imobilului, se spală pe mâini de toată răspunderea şi spune că odată ce instanţa a decis ceva, sentinţa trebuie dusă la îndeplinire


Strada Alexandru Ioan Cuza, numărul 23. În două camere de la etajul clădirii locuieşte familia Ţaga. Încă de la intrare ne atrage atenţia o bulină roşie sugestivă: „Clădire inclusă în clasa I de risc seismic”. După ce trecem printr-un mic coridor, suntem nevoiţi să urcăm pe nişte scări destul de şubrede. Ajunşi pe coridorul de la etaj suntem întâmpinaţi de Mihaela Maricica Ţaga, mama celor cinci copii. Ne indică uşa pe care trebuie să intrăm. În prag, un micuţ cu ochii mari şi sclipitori ne zâmbeşte şi ne salută. Surprinzător, dacă ţinem cont de aspectul exterior al clădirii, cele două camere unde locuiesc soţii şi cei cinci copii sunt curate. Tatăl nu este acum acasă. „Este plecat la spital, pentru un consult”, ne spune Mihaela Ţaga. Cu mâinile tremurânde, mama copiilor începe să ne arate teancurile de reţete şi de bilete medicale ale soţului. Apoi, ridică de pe podea o sacoşă plină ochi cu medicamente şi o răstoarnă pe pat. „Este doar o parte dintre ele. Soţul meu s-a îmbolnăvit de meningoencefalită în urmă cu câţiva ani. Apoi, a fost diagnosticat cu mai multe boli. A fost prima oară diabetul, apoi ciroza hepatică”, explică femeia.

Cu o agerime nebănuită, trece în cealaltă cameră şi în cheamă pe copii pe canapea. Trei dintre ei sunt deja la şcoală. Nu ghiceşti teama sau suferinţa pe chipul niciunuia. Pentru că veniturile familiei se reduc la alocaţii şi la ce mai câştiga mama, micuţii mănâncă de multe ori la Centrul de zi „Sf. Spiridon”, la părintele Vasile Mogoş.

Problemele pentru care a apelat la noi Mihaela Maricica Ţaga sunt legate de o datorie despre care a aflat în urmă cu aproximativ doi ani. „Părinţii mei au decedat acum şase ani. Atunci am moştenit contractul de chirie al casei. Acum un an şi ceva, am aflat de la Primărie că părinţii mei aveau o datorie la plata chiriei în valoare de 6.000 de lei. M-am oferit să o plătesc eşalonat, lună de lună. Miercuri, 7 noiembrie, am primit însă o decizie acasă, prin care mi se aducea la cunoştinţă că luni, 12 noiembrie, un executor judecătoresc va veni însoţit de jandarmi şi ne va scoate afară din casă. Am fost din nou la Primărie, însă cei de la Serviciul Juridic mi-au spus că ei nu pot decât să aplice legea. Mi s-a pus în vedere că ori plătesc suma întreagă, ori părăsesc casa. Nu cerşesc ajutor de la nimeni. Vreau doar să fiu înţeleasă şi să mi se ofere un loc de muncă, nu contează unde.”, continuă Mihaela Ţaga.

Sfatul municipalităţii

În cursul zilei de miercuri am sunat şi la Primărie, pentru a vedea cum stau lucrurile şi din perspectiva autorităţilor. Vineri am sunat din nou: „I-am informat pe colegi despre acest caz şi aştept un răspuns. Oricum, este vorba despre o sentinţă definitivă dată de instanţă, care trebuie pusă în aplicare. Având în vedere şi starea clădirii, însă, cred că ar fi o idee ca familia să depună un dosar către Spaţiul locativ pentru obţinerea altei locuinţe”, a declarat Mihai Costache, purtătorul de  cuvânt al instituţiei.

Ghiceşte cineva, însă, cât durează să obţii o locuinţă de la Spaţiul locativ?

Citit 3000 ori Ultima modificare Vineri, 09 Noiembrie 2012 18:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.