Terapie pentru toţi: Somn agitat - zi proastă! Află cum să le combaţi

Terapie pentru toţi: Somn agitat - zi proastă! Află cum să le combaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Televizorul se contopeşte cu calculatorul şi foarte curând va fi una şi aceeaşi unealtă tehnologico-informaţională care ne va sculpta creierul


V-aţi închipui cum ar fi viaţa fără televiziune? Sau fără calculator? Care ar fi mirodenia informaţională adăugată vieţii, de unde am lua ştirile, filmele, scandalurile, reclamele, minciunile şi uneori minunile? Destul de complicat răspunsul, mai ales acum, când televizorul se contopeşte cu calculatorul şi foarte curând va fi una şi aceeaşi unealtă tehnologico-informaţională care ne va sculpta creierul încet şi sigur. Însă nu trebuie uitat că ceea ce este prea mult, oricât ar fi de util, vital sau frumos... în cele din urmă provoacă daune, de multe ori ireparabile. Unele persoane fac din televizor o dependenţa care poate să le afecteze negativ viaţa de zi cu zi.

Somn agitat, zi proastă!

În ultimul timp se poartă tv-ul în fiecare cameră din casă, ba chiar şi în baie, în balcon, în maşină. Mic, mare sau portabil, este un cameleon care se adaptează, purtând acelaşi mesaj. Ai ce să vezi chiar şi atunci când te aşezi în pat, seara. Înainte de a adormi vezi o ştire, un serial sau o emisiune preferată. Nimic în neregulă! Teoretic doar, pentru că practic somnul este afectat de tipul de informaţie care a fost primită înainte ca o persoană să adoarmă. Suntem ţinuţi la curent la orice oră din zi şi din noapte cu accidentele, violurile, nenorocirile. Un film de acţiune în care împuşcăturile, violenţa şi eventual câteva animale feroce se adaugă şi el acolo, în creierul nostru care lucrează cu adevărat nonstop. Astfel de informaţii vin să agite somnul, visele, odihna. Somnul odihnitor se transformă uneori într-unul cu coşmaruri, agitat ori cu vise sau trăiri inconştiente care te fac să te trezeşti obosit.

Pe scurt, recomandarea este ca televizorul să lipsească din dormitor în cazul în care spaţiul de locuit permite. Dacă nu, putem să ne relaxăm câteva minute în altă cameră, fără televizor, ca apoi să intrăm în dormitorul în care nu mai este deschis niciun televizor sau calculator, evitând astfel o potenţială sursă care poate să dezvolte o tulburare a somnului şi să ne influenţeze ziua de mâine. Ştiu că e dificil să acceptăm această realitate, însă acum, când este demonstrat ştiinţific că o utilizare proastă a timpului acordat privitului emisiunilor tv, alegerea nepotrivită a momentelor în care privim aceste emisiuni au legătură cu anumite tulburări de comportament, responsabilitatea este a fiecăruia în parte.

Psiholog-psihoterapeut Răzvan Marian Stoian (www.razvanstoian.com )

Citit 2485 ori Ultima modificare Vineri, 09 Noiembrie 2012 18:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.