Cum se calculează factura la căldură (II): Consumul "pauşal", cu avantaje şi dezavantaje

Cum se calculează factura la căldură (II): Consumul "pauşal", cu avantaje şi dezavantaje
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Gălăţenii care depind de serviciile societăţii de distribuţie a căldurii prin Apaterm se împart în două mari categorii: posesorii de repartitoare şi consumatorii care preferă pauşalul. Şi dacă plata serviciilor în cazul celor cu repartitoare se face printr-o formulă complicată, puţin accesibilă necunoscătorilor şi care dă loc la multe interpretări, sistemul de calcul „pauşal” este aparent mai simplu. Se insinuează tot mai mult ideea că "la grămadă" e mai bine, că plata căldurii în cote egale este rezonabilă. „Acest mod de distribuţie a agentului termic, implicit, de calcul al căldurii îl scuteşte pe consumator de raportarea lunară a indexului, grija fiind preluată de administratorul acelei scări. Noi am renunţat anul trecut la repartitoare, fiindcă am avut surpriza ca, la un apartament cu patru camere, cei cu repartitoare să plătească mai mult cu 80 de lei faţă de cei care erau la pauşal”, spune Nicolae Popa, preşedintele Asociaţiei de Proprietari nr. 374 Galaţi.

Raportare la suprafaţa utilă

Sistemul de calcul la comun se raportează la suprafaţa utilă (fără balcon, hol) a fiecărui apartament. "Lunar, este citit indexul indicat de aparatul de măsură a căldurii din scara blocului; respectiva cifră se înmulţeşte cu 247,73 lei gigacaloria care ne dă valoarea totală a facturii pe scară. Suma rezultată se împarte la totalul suprafeţei utile din respectiva scară. Cifra care se obţine se înmulţeşte cu suprafaţa utilă a fiecărui apartament, suprafaţă care variază în funcţie de numărul de camere şi dependinţe încălzite”, a adăugat interlocutorul.

Cele mai bune contractele individuale

Cu ani în urmă, cu toţii ne-am dat peste cap ca să ne punem repartitoare. Acum, la unele asociaţii locatarii vor la pauşal! Nu ştim de ce, dar în toţi cei 22 de ani de economie de piaţă, societatea care distribuie căldura nu a găsit o soluţie pentru a rezolva problema împărţirii echitabile a costurilor şi pentru a încheia contracte individuale cu consumatorii.

Citit 21908 ori Ultima modificare Joi, 15 Noiembrie 2012 17:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.