Legea zâzaniei între profesori?

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cadrele didactice ar putea să nu mai primească cei 100 de euro de care beneficiau anual pentru achiziţionarea materialelor didactice, decât dacă au vârsta sub 35 de ani, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă.

Sumele prevăzute pentru cumpărarea de cărţi şi programe educaţionale s-au dat profesorilor indiferent de vârsta din septembrie 2007, potrivit Legii 315. Guvernul ar putea decide în aceste zile dacă va adopta sau nu această nouă ordonanţă.

Sindicaliştii din Educaţie consideră discriminatorie propunerea Executivului şi ameninţă că o vor contesta în forurile avizate, în cazul în care va fi adoptată.

„Am vorbit vineri cu doamna ministru Andronescu, care neagă faptul că ar exista un asemenea proiect de ordonanţă. Ar fi bine să aibă dreptate”, spune liderul gălăţean al FEN – Constantin Ciosu.

Pe de altă parte, sindicaliştii mai spun că Ministerului Educaţiei nu i-au fost alocate anul acesta decât o parte din fondurile care s-au dat anul trecut  la acest capitol şi că ordonanţa de urgenţă a fost propusă special pentru a acoperi  deficitul din buget.

„Mi se pare o prostie”

Am discutat cu câteva dintre cadrele didactice care s-au arătat nemulţumite, susţinând că Guvernul nu face altceva decât să semene zâzanie între dascăli.

„Mi se pare o prostie. E o nebunie ca profesorii să nu fie trataţi egal.

În opinia mea ar trebui să nu se mai ţină cont de vechimea în învăţământ, pentru că şi un dascăl tânăr munceşte tot cât un dascăl cu mai mulţi ani de învăţământ. Nu ar trebui să se ţină cont de vârsta profesorului ca să i se acorde bani pentru cărţi.

Ce e în capul guvernanţilor? Consideră cumva că profesorii după 35 de ani trebuie să se plafoneze?

Se apelează tot la cârpeli. Li se dau tinerilor salarii mici şi apoi se încearcă un soi de cârpeală. Această discriminare nu face decât să învrăjbească profesorii, care şi aşa nu sunt prea uniţi”, ne spune Olimpia Niţă Năstac, profesoară de limba română la Şcoala Nr. 29.

„Lectura şi cartea sunt necesare la toate vârstele”

Directorul Colegiului „Cuza”, Gabriel Enache, profesor de istorie, susţine că guvernanţii ar trebui să ţină cont de faptul că literatura de specialitate se înnoieşte de la an la an şi profesorii trebuie să studieze toată  viaţa, pentru că aşa se asigură calitate în învăţământ.

„Guvernanţii consideră probabil că un om care a împlinit 35 de ani a citit prea mult şi trebuie să ia o pauză. Glumesc. E adevărat că dascălii tineri au salarii mai mici şi că lor le prind bine aceşti bani.

Dar nu ar trebui să ne taie nouă fondul de cărţi, ci ar trebui să le mărească lor salariile. Lectura şi cartea sunt necesare la toate vârstele”, crede directoarea Colegiului Naţional „C. Negri”, profesoara de limba franceză Ileana Şelaru.

Citit 1001 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.