Iată cele mai folosite metode de a înjumătăţi facturile la încălzire!

Iată cele mai folosite metode de a înjumătăţi facturile la încălzire!
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

 

  • Pungile cu gheaţă, cârpele ude sau filtrele de aer sunt doar câteva dintre metodele încercate de gălăţenii care vor să facă economii la încălzirea apartamentelor
Sezonul rece aduce întotdeauna o grijă în plus pentru majoritatea persoanelor care locuiesc la bloc şi care sunt „prinse” la sistemul centralizat. Facturile la utilităţi devin invers proporţionale cu gradele din termometre şi singura soluţie pentru mulţi gălăţeni cu venituri modeste, care nu au posibilitatea montării unei centrale termice, este să „ciupească” contoarele care le înregistrează consumul la utilităţi. Cum căldura este un element indispensabil în lunile de iarnă, repartitoarele şi-au găsit şi ele „naşul”. De la metode sofisticate la cele aproape „băbeşti”, dar eficiente, s-au găsit soluţii prin care cifrele indicate de repartitoare să fie mult mai mici, tinzând chiar spre zero. Implicit, facturile vor fi mult mai mici, spre disperarea locatarilor corecţi, care se pot trezi cu „note de plată” mult mai mari decât consumă aceştia în mod real.

Fitilul de lampă înjumătăţeşte factura

Metoda este dată ca sigură de cei care o folosesc, „şmecheria” fiind greu de depistat, iar rezultatul greu de contestat. Concret, se folosesc două fitile de lampă, din sfoară ceva mai groasă, care se trec prin spatele repartitorului. Se leagă de calorifer un vas de apă în care se pun capetele sforilor. Evaporarea de la capătul dinspre repartitor al sforilor, precum şi apa adusă aici va crea o diferenţă de temperatură acolo. Temperatura înregistrată de repartitor nu va reflecta consumul real şi astfel factura va fi mult mai mică. Eficienţa acestei metode este recunoscută de specialişti, care afirmă că este frecvent adoptată de cei care vor să mai „uşureze” facturile la încălzire. În acelaşi timp, ei recunosc că soluţia este cumva la limita legalităţii, deoarece repartitorul înregistrează mai puţin fără a-i fi afectată integritatea sau capacităţile funcţionale.

Încălzire cu cuburi de gheaţă

Pare paradoxal, dar da, este posibil! Asta dacă sunteţi dispuşi să faceţi des naveta între frigider şi calorifere pentru a aplica pungi cu gheaţă direct pe repartitoare. Inconvenientul este că odată aplicate aproape de sursa de căldură, cuburile se topesc repede, dar efectul este garantat. Diferenţa mare de temperatură face ca repartitorul să înregistreze un consum foarte mic sau chiar deloc. Un rezultat aproape identic se obţine şi dacă pe senzorul repartitorului se pune o cârpă înmuiată în apă rece.

Curenţii de aer şi robinetul pe zero

Curentul de aer între repartitor şi calorifer este o altă metodă care poate influenţa funcţionarea aparatului de măsură. Practic, curentul rece modifică temperatura percepută de senzorul repartitorului, iar acesta nu mai înregistrează căldura reală degajată de calorifer. De asemenea, specialiştii atrag atenţia ca se poate umbla la robinetul care asigură închiderea, deschiderea şi gradul de încălzire a caloriferului. Robinetul poate fi setat pe zero şi în acelaşi timp caloriferul să funcţioneze.

Deşurubarea senzorului

Deşurubarea senzorului, prins fără sigiliu de calorifer şi remontarea lui înainte de citirea consumului constituie o altă metodă destul de simplă, însă care trebuie aplicată încă de la montarea aparatelor, întrucât firma-administrator ţine un istoric al consumurilor şi, dacă acesta scade brusc, încep verificările.

Raportări mai mici

O metodă care nu implică nici un fel de operaţiune asupra repartitorului este folosită de cei care îşi fac singuri citirea contorului. În astfel de situaţii, cel care a consumat mai mult raportează o cantitate de căldură mai mica înregistrată, urmând ca restul sa fie repartizat în următoarele luni, când factura generală pe tot blocul va fi mai mică.

 

Citit 51150 ori Ultima modificare Joi, 22 Noiembrie 2012 17:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.