Iată cele mai folosite metode de a înjumătăţi facturile la încălzire!

Iată cele mai folosite metode de a înjumătăţi facturile la încălzire!
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

 

 • Pungile cu gheaţă, cârpele ude sau filtrele de aer sunt doar câteva dintre metodele încercate de gălăţenii care vor să facă economii la încălzirea apartamentelor
Sezonul rece aduce întotdeauna o grijă în plus pentru majoritatea persoanelor care locuiesc la bloc şi care sunt „prinse” la sistemul centralizat. Facturile la utilităţi devin invers proporţionale cu gradele din termometre şi singura soluţie pentru mulţi gălăţeni cu venituri modeste, care nu au posibilitatea montării unei centrale termice, este să „ciupească” contoarele care le înregistrează consumul la utilităţi. Cum căldura este un element indispensabil în lunile de iarnă, repartitoarele şi-au găsit şi ele „naşul”. De la metode sofisticate la cele aproape „băbeşti”, dar eficiente, s-au găsit soluţii prin care cifrele indicate de repartitoare să fie mult mai mici, tinzând chiar spre zero. Implicit, facturile vor fi mult mai mici, spre disperarea locatarilor corecţi, care se pot trezi cu „note de plată” mult mai mari decât consumă aceştia în mod real.
Fitilul de lampă înjumătăţeşte factura
Metoda este dată ca sigură de cei care o folosesc, „şmecheria” fiind greu de depistat, iar rezultatul greu de contestat. Concret, se folosesc două fitile de lampă, din sfoară ceva mai groasă, care se trec prin spatele repartitorului. Se leagă de calorifer un vas de apă în care se pun capetele sforilor. Evaporarea de la capătul dinspre repartitor al sforilor, precum şi apa adusă aici va crea o diferenţă de temperatură acolo. Temperatura înregistrată de repartitor nu va reflecta consumul real şi astfel factura va fi mult mai mică. Eficienţa acestei metode este recunoscută de specialişti, care afirmă că este frecvent adoptată de cei care vor să mai „uşureze” facturile la încălzire. În acelaşi timp, ei recunosc că soluţia este cumva la limita legalităţii, deoarece repartitorul înregistrează mai puţin fără a-i fi afectată integritatea sau capacităţile funcţionale.
Încălzire cu cuburi de gheaţă
Pare paradoxal, dar da, este posibil! Asta dacă sunteţi dispuşi să faceţi des naveta între frigider şi calorifere pentru a aplica pungi cu gheaţă direct pe repartitoare. Inconvenientul este că odată aplicate aproape de sursa de căldură, cuburile se topesc repede, dar efectul este garantat. Diferenţa mare de temperatură face ca repartitorul să înregistreze un consum foarte mic sau chiar deloc. Un rezultat aproape identic se obţine şi dacă pe senzorul repartitorului se pune o cârpă înmuiată în apă rece.
Curenţii de aer şi robinetul pe zero
Curentul de aer între repartitor şi calorifer este o altă metodă care poate influenţa funcţionarea aparatului de măsură. Practic, curentul rece modifică temperatura percepută de senzorul repartitorului, iar acesta nu mai înregistrează căldura reală degajată de calorifer. De asemenea, specialiştii atrag atenţia ca se poate umbla la robinetul care asigură închiderea, deschiderea şi gradul de încălzire a caloriferului. Robinetul poate fi setat pe zero şi în acelaşi timp caloriferul să funcţioneze.
Deşurubarea senzorului
Deşurubarea senzorului, prins fără sigiliu de calorifer şi remontarea lui înainte de citirea consumului constituie o altă metodă destul de simplă, însă care trebuie aplicată încă de la montarea aparatelor, întrucât firma-administrator ţine un istoric al consumurilor şi, dacă acesta scade brusc, încep verificările.
Raportări mai mici
O metodă care nu implică nici un fel de operaţiune asupra repartitorului este folosită de cei care îşi fac singuri citirea contorului. În astfel de situaţii, cel care a consumat mai mult raportează o cantitate de căldură mai mica înregistrată, urmând ca restul sa fie repartizat în următoarele luni, când factura generală pe tot blocul va fi mai mică.

 

Citit 47338 ori Ultima modificare Joi, 22 Noiembrie 2012 17:44

14 comentarii

 • postat de gabi
  Miercuri, 23 Ianuarie 2013 10:29
  cu ajutorul unor angajati ISTA ,contra unei sume de bani,la montarea ceasului repartitor pe caloriferele din otel,acestia nu vor folosi aparatul de sudura prin puncte ci celebrul SUPERGLUE. Nu va ramane decat sa le dati jos si sa le lipiti la loc in ultimile 4 zile ale lunii.Sincer,imi pare rau ca nu am raspuns ofertei facuta de angajatul ISTA.
  0
  2
  Raportează
 • postat de MAMA MARE
  Luni, 03 Decembrie 2012 09:22
  Doamna Constandache indeamna practic la furt. Nu se sesizeaza Procuratura? Cum e posibil sa prezinti atatea metode de furt si sa nu scrii nimic de pedepsele pe care le pot primi cei ce le practica? Adica noi ceilalti suntem niste prosti ca acceptam asa ceva."S-au gasit solutii"??// adica FURT "spre disperarea celor corecti" Se pare ca mata ai centrala si nu stii ce greu este sa traiesti alaturi de vecini care fura , iar tu sa platesti triplu caldura.Trebuie facute controale la sange nu sa publicam astfel de articole.RUSINE!
  3
  1
  Raportează
 • postat de fur = sutesc, curent,gaz,caldura .pe toti va trag pe p_la
  Duminică, 25 Noiembrie 2012 22:49
  @ IOIO
  TE DEZAMAGESC DRAGALASULE
  NEVASTA-MEA A TRECUT DE 64 ANI TATAIE .
  daca doresti o imprumut contra cost bineinteles .te incalzeste ia stai linistit ,nu mai ai nevoie nici de mama termoficarii.
  0
  2
  Raportează
 • postat de ioio
  Duminică, 25 Noiembrie 2012 16:14
  "FUR" DACA TINE.,AS VREA S-O PUN SI IO CAPRA PE NEVASTA-TA SA-MI MAI SCADA FACTURA:)))))))))
  0
  0
  Raportează
 • postat de Tare soluția cu caloriferul mobil...
  Duminică, 25 Noiembrie 2012 09:59
  Da, tare soluția cu debranșarea caloriferului cu repartitor și ducerea lui pe balcon. Dacă ai robineți la tur și retur pe calorifer,poți scoate caloriferul cu repartitor și monta alt calorifer, de rezervă, fără repartitor și cu mai mulți elemenți. Normal, trebuie să ai calorifer din aluminiu pentru ca ,,manevra'' să fie mai ușoară, pentru un efort fizic mai puțin. Cu cel de fontă nu se prea poate, doar dacă mergi la Olimpiadă, la haltere stilul smuls.
  0
  0
  Raportează
 • postat de FUR
  Sâmbătă, 24 Noiembrie 2012 18:29
  AM SA O PUN CAPRA PE NEVASTA-MEA PE CALORIFERE POATE MAI SCADE COSTURILI CU INCALZIREA ACIEASTA.
  CE SA-I FACEM ,DUPA 23 DE ANI TOT COMUNISTI SI FOMISTI AM RAMAS
  TOT MARLANI,TOT PRIMITIVI ,
  EXTREM DE MULT II INVIDIEZ PE CEI CE AU PLECAT DIN ACEASTA TARA SI DIN ACEST RAHAT ,SI-AU FACUT UN ROST PE AFARA SI NU MAI VOR SA AUDA DE ROMANIA.

  II DAU LA MUIHE STATULUI ROMAN CA EU IL FUR SI LA CURENT SI LA INCALZIRE SI LA GAZE .
  NU S-AR FI INTAMPLAT ASTA DACA NU-MI MAJORA IN FIECARE LUNA FACTURILE LA UTILITATI

  ORICUM AM O MULTUMIRE IMENSA CA IL FUR DE MII DE LEI PE AN [GAZ,LUMINA,INCALZIRE]
  1
  3
  Raportează
 • postat de him
  Vineri, 23 Noiembrie 2012 15:26
  Un articol copy - paste fara nici o interventie a redactorului incat ma mir ca nu e marius tuca cel care l-a publicat...
  0
  0
  Raportează
 • postat de iorga
  Vineri, 23 Noiembrie 2012 11:06
  Bravo ma jurnalistule......,ai gasit si tu un articol pe "KAMI KAZE" (un ziar saptamanal), si gata............,ti-ai justificat munca pe cateva zile. Da ce te faceai daca nu mergea netu"....,dadeai niste informatii concrete despre unde s-ar putea ascunde elodia?? OF, DOAMNE, CE TI-E SI CU JURNALISTII ASTIA !
  0
  1
  Raportează
 • postat de galatean
  Vineri, 23 Noiembrie 2012 11:00
  Eu zic, parerea mea, ca Mariana Constandache ar trebui data afara din redacti pentru acest articol ,,invatator'' de a fenta cosumul real al locuintei, nu crede-ti?!...atunci aplicati si voi ceea ce v-a invatat cucoana si sa vad unde ajungeti?!?!...cea mai buna solutie este : o centrala pe peleti la fiecare scara de bloc si eternul apaterm, electrocentrale etc, cu siguranta ar disparea pentru totdeauna...ar ramane doar istorie!!!
  1
  0
  Raportează
 • postat de INTREBARE ?
  Vineri, 23 Noiembrie 2012 10:22
  Daca tot veni vorba , cu ce anume este bine sa inlocuiesti , caloriferele , vechi de fonta ,( care au inceput sa se gaureasca.)..cu calorifere de aluminiu sau din otel ?.
  Cei care si-au inlocuit aceste calorifere (din fonta ,vechi) , si mai sunt inca conectati la reteaua de termoficare a orasului ce sfat ar putea sa dea ?..
  Multumesc anticipat
  2
  1
  Raportează
 • postat de IronMan
  Vineri, 23 Noiembrie 2012 09:39
  Catre Dna Mariana Constandache - Urmariti cumva din intamplare Mit Busted pe program Tv Discovery?
  dar ceva fizica presupun ca a-ti facut pe la scoala.
  Atunci daca asez o carpa umeda pe senzorul repartitorului 1. apa se scurge si va trebui sa stai cu o tavita(daca doresti o asa zisa carpa speciala sa nu se scurga apa din ea te costa vreo 50 lei).
  2.apa se va incalzi destul de repede si apoi va ajunge la o temperatura si mai ridicata si o va mentine (daca nu vrei lucrul asta iei carpa de 50 lei si te duci o data la 10 min sa o storci si sa o umezesti bine din nou)si atunci trebuie sa stai acasa.
  Deasemenea si cele cu gheata si fitilul ,dar de fapt fitilul este bun de pus la exploziv si nu mai inregistreaza nici un fel de caldura repartitorul.
  1
  0
  Raportează
 • postat de unul de la y19 micro 39b
  Vineri, 23 Noiembrie 2012 09:17
  Asa cum am mai aratat in alte comentarii legate de folosirea acestor repartitoare ,doua scari din blocul in care locuesc am renuntat la inceputul iernii trecute la citirea repartitoarelor,iar doua scari nu .Rezultatul sa vazut in mai multe privinte .Costul incalzirii a fost cu aproximativ o treime mai mic la cei ce am renuntat la repartitoare (la aceiasi suprafata locuita ),a disparut igrasia ,lucrurile nu mai erau ude si reci prin sifonier .Alt avantaj ?Nu am mai avut ( ma refer la mine ) probleme cu raceala .In casa am avut ,asa cum sa dat, o caldura constanta .Consider ca am avut de castigat si in continuare mergem tot la pausal fara teama ca vecinul va maslui repartitorul si eu voi plati mai mult .
  0
  1
  Raportează
 • postat de men
  Vineri, 23 Noiembrie 2012 08:31
  Sa va spun o metoda a ,, ROMANULUI DESCURCARET " dar in acelas timp (hotul hotilor - din cauza saraciei de care beneficiem multumita clasei politice din aceasta tara, la un controlul efectuat in cadrul unei asociatiei in vederea descoperirii ,,furaciosilor" a avut surpriza sa descopere sigur o sa va cruciti,,ELEMENTII DE CARE ERA PRINS REPARTITORUL ADICA PARTEA ELECTRONICA - ACEL TERMOMETRU DE MEDIU AMBIANT CUM SE NUMESTE DE FEL ERAU TAIATI....DA TAIATI - si astfel romanul descurcaret scotea acei doi elementi ai caloriferului sii tinea omul in balcon pana in ziua citiri cand il punea la loc. Si spuneti ca nu ne pricepem la...,,FURATUL CACIULII UNU LA ALTUL".Solutia cea mai buna este RENUNTAREA LA ACESTE GASELNITE - REPARTITOARE- MODALITATI DE A NE INSELA UNII PE ALTII. ,,RENUNTATI FRATILOR LA ELE CA ESTE MAI BINE EU NU AM REPARTITOARE SI PLATESC MAI PUTIN SI AM CALDURA CONSTANT CEAI CE VA RECOMAND.
  0
  2
  Raportează
 • postat de men
  Vineri, 23 Noiembrie 2012 08:29
  Sa va spun o metoda a ,, ROMANULUI DESCURCARET " dar in acelas timp (hotul hotilor - din cauza saraciei de care beneficiem multumita clasei politice din aceasta tara, la un controlul efectuat in cadrul unei asociatiei in vederea descoperirii ,,furaciosilor" a avut surpriza sa descopere sigur o sa va cruciti,,ELEMENTII DE CARE ERA PRINS REPARTITORUL ADICA PARTEA ELECTRONICA - ACEL TERMOMETRU DE MEDIU AMBIANT CUM SE NUMESTE DE FEL ERAU TAIATI....DA TAIATI - si astfel romanul descurcaret scotea acei doi elementi ai caloriferului sii tinea omul in balcon pana in ziua citiri cand il punea la loc. Si spuneti ca nu ne pricepem la...,,FURATUL CACIULII UNU LA ALTUL".Solutia cea mai buna este RENUNTAREA LA ACESTE GASELNITE - REPARTITOARE- MODALITATI DE A NE INSELA UNII PE ALTII. ,,RENUNTATI FRATILOR LA ELE CA ESTE MAI BINE EU NU AM REPARTITOARE SI PLATESC MAI PUTIN SI AM CALDURA CONSTANT CEAI CE VA RECOMAND.
  0
  1
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.