Reţete de Crăciun - sarmale şi piftie fără gelatină

Reţete de Crăciun - sarmale şi piftie fără gelatină
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
După cele patruzeci de zile de post, creștinele  pregătesc și tradiționalele bucate pentru Sărbătoarea Nașterii Domnului. Astfel, ale sufletului se armonizează cu ale trupului. ”Dintotdeauna, românul nu a perceput această sărbătoare fără minime pregătiri. În zilele premergătoare Crăciunului, facem ultimele pregătiri pentru masa din cele trei zile de sărbătoare. În prima zi de Crăciun, după ce venim de la Sfânta Liturghie, de regulă, noi nu trecem direct la o alimentație bazată pe carne de porc. Ne limităm la o ciorbă ușoară de pasăre, la o porție de brânză cu smântână, eventual o tochitură, o salată boeuf. La părinții mei, cârnații, caltaboșul, toba erau pregătite între sărbătorile de Crăciun și Anul Nou, după ce trecea postul, pentru că exista concepția că starea de post nu face casă bună cu ideea de a umbla cu mâna pe sânge, de a gusta produsele din carne”, ne spune Silvia Doca din Galați.

Secretul gustului - ingredientele românești

Care este secretul unor bucate gustoase? ”Indiferent ce preparăm, cred că e importantă starea de pace, de împăcare cu noi înșine. Cum facem sarmalele? În general, pe lângă nelipsita carne de porc, pe care întotdeauna eu o pun în amestec cu cea de vită și orez, la sarmale (şi cârnaţi) încercăm să folosim în cantități mai mari legumele - ceapa, morcovul, țelina, păstârnacul. Acestea dau dulceaţă în orice mâncare. La sarmale, alături de acestea adăugăm verdeață multă, sare, piper negru, sare și aromatul cimbru, poate și ceva mărar sau frunze de țelină sau pătrunjel, care dau o aromă aparte oricărei mâncări. Eu fac sarmalele şi în foi de varză şi în foi de viţă. În general, ne limităm la produsele noastre. Tot în spiritul tradiției, la masă, după ce rostim rugăciunea, începem masa cu un țoi de țuică cu zahăr ars, iar în timpul mesei un pahar de vin de butuc, pentru degresarea grăsimilor”, ne spune Silvia Doca.

Rostul usturoiului

De asemenea, la cârnați și piftie, nu trebuie să uităm să punem usturoiul, fiindcă în el "stă secretul gustului". La piftie, interlocutoarea ne sugerează să nu folosim gelatină, ci să ne limităm la folosirea șoriciului și la fierberea cărnii până cade de pe os. Se separă carnea, apoi se strecoară zeama şi se pun vasele, la rece. Ca regulă generală, masa de Crăciun are și ceva dulce: o plăcintă cu brânză de vaci, eventual cozonac. Nu lipsesc din meniu fructele mere, pere, gutui, nuci, citrice…

Citit 3856 ori Ultima modificare Luni, 24 Decembrie 2012 18:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.