- Ospitalitatea din casa creştinului
Astăzi, în Ajunul Crăciunului, în casa bogatului, dar și a săracului e bucurie mare - "Iisus Se naște, Domnul coboară" pe pământ într-o peşteră sărăcăciosă. În așteptarea minunii din Betleem, credincioasele noastre, pe lângă cele ale sufletului se îngrijesc și de cele ale trupului. În Ajunul Nașterii Domnului, din dragoste şi ospitalitate, creștinele fac ultimele pregătiri pentru primirea Pruncului Iisus Hristos. ”Cu cel puțin o zi înainte de Ajunul Nașterii Domnului, pregătim ˝scutecele Domnului Iisus Hristos˝, nimic altceva decât tradiționalele turte cu miere şi nucă", ne explică Dorina Pelin.
Preparare
Pentru preparare e nevoie ca foile de aluat de post (din făină, sare, apă) să fie coapte pe plită sau în cuptor. La preparare, se ia foaie cu foaie și se înmoaie cu sirop făcut din miere sau zahăr și apă. Pe fiecare foaie se așază nucă și lămâie rasă; se aşază un strat din opt-zece foi. Apoi se taie și se așază pe un platou. Deasupra se pune nucă, lămâie şi miere. În Ajunului Naşterii Domnului, turtele împreună cu sarmalele de post, prunele uscate, un colac şi o sticlă de vin se binecuvântează la biserică și se dau de pomană, inclusiv colindătorilor.
În prepararea oricăror alimente, esenţiale rămân dragostea, rugăciunea şi starea de bine în care facem bucatele. Sfinţii Părinţi şi, în ultimul timp, cercetătorii susţin că, în funcţie de starea noastră, materia care ne trece prin mână - alimentele în cazul de faţă - primesc o serie de informaţii care sunt negative, când suntem supăraţi şi alimentele nu au gust. E bine să avem o stare pozitivă, astfel şi mâncarea pentru trup iese bună, gustoasă şi savuroasă.
Ajunul Crăciunului, în tradiţia și bucătăria românească: "Scutecele Domnului", ospitalitate la primirea Pruncului Scris de Maria Stanciu


Maria Stanciu
Articole recente - Maria Stanciu
„E nevoie de presă scrisă ca de aer” - concluzia dezbaterii „Ziarul, o carte deschisă” Radio UZPR, în vizită la Tecuci Pe urmele Smarandei Brăescu, la Tecuci, cu Radio România Cultural Requiem pentru poetul Nicolae Dabija, în revista "Literatura și Arta" "Ziarul, o carte deschisă", evocare organizată de UZPR
Mai multe din această categorie: