Ajunul Crăciunului, în tradiţia și bucătăria românească: "Scutecele Domnului", ospitalitate la primirea Pruncului

Ajunul Crăciunului, în tradiţia și bucătăria românească: "Scutecele Domnului", ospitalitate la primirea Pruncului
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)
Ospitalitatea din casa creştinului

Astăzi, în Ajunul Crăciunului, în casa bogatului, dar și a săracului e bucurie mare - "Iisus Se naște, Domnul coboară" pe pământ într-o peşteră sărăcăciosă. În așteptarea minunii din Betleem, credincioasele noastre, pe lângă cele ale sufletului se îngrijesc și de cele ale trupului. În Ajunul Nașterii Domnului, din dragoste şi ospitalitate, creștinele fac ultimele pregătiri pentru primirea Pruncului Iisus Hristos. ”Cu cel puțin o zi înainte de Ajunul Nașterii Domnului, pregătim ˝scutecele Domnului Iisus Hristos˝, nimic altceva decât tradiționalele turte cu miere şi nucă", ne explică Dorina Pelin.

Preparare

Pentru preparare e nevoie ca foile de aluat de post (din făină, sare, apă) să fie coapte pe plită sau în cuptor. La preparare, se ia foaie cu foaie și se înmoaie cu sirop făcut din miere sau zahăr și apă. Pe fiecare foaie se așază nucă și lămâie rasă;  se aşază un strat din opt-zece foi. Apoi se taie și se așază pe un platou. Deasupra se pune nucă, lămâie şi  miere. În Ajunului Naşterii Domnului, turtele împreună cu sarmalele de post, prunele uscate, un colac şi o sticlă de vin se binecuvântează la biserică și se dau de pomană, inclusiv colindătorilor.

În prepararea oricăror alimente, esenţiale rămân dragostea, rugăciunea şi starea de bine în care facem bucatele. Sfinţii Părinţi şi, în ultimul timp, cercetătorii susţin că, în funcţie de starea noastră, materia care ne trece prin mână - alimentele în cazul de faţă - primesc o serie de informaţii care sunt negative, când suntem supăraţi şi alimentele nu au gust. E bine să avem o stare pozitivă, astfel şi mâncarea pentru trup iese bună, gustoasă şi savuroasă.

Citit 4121 ori Ultima modificare Vineri, 21 Decembrie 2012 14:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.