Vadul Ungurului, un cartier fără piaţă şi plin de câini

Vadul Ungurului, un cartier fără piaţă şi plin de câini
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Am ajuns în Vadul Ungurului într-o dimineaţă extrem de geroasă, când cartierul era animat doar de oamenii care mergeau la "Şomaj”, de câinii care ţineau cu dinţii ca teritoriul lor să nu fie călcat de picior străin şi de autobuzele, troleele şi microbuzele care circulau prin zonă.

În ciuda gerului, oamenii au venit să ne semnaleze problemele lor, care nu sunt puţine. Unii şi-au spus anonim ofurile, alţii au ales să-şi decline identitatea şi să tragă semnale de alarmă, însă toţi au avut ceva de spus. Poate că unele păreri pot părea haioase şi deloc realizabile, însă oamenii vin cu ideea că „noii”, care au venit în fruntea administraţiei locale, dar şi în serviciile publice au obligaţia să ţină seamă şi de părerile lor, „pentru că i-am votat”. „Nu mai vreau ca eu să vorbesc aici, dumneavoastră să scrieţi degeaba şi ei să nu facă nimic”, şi-a început „pledoaria” Emil Constantinescu. La cei 69 de ani, omul este în măsură să ne spună cum a fost şi cum este acum cartierul. El vrea ca demnitarii din fruntea oraşului şi poliţiştii să vegheze la bunăstarea, liniştea şi ordinea locului în care vieţuiesc el şi ai lui.

„Nu avem biserică!”

Atent, bătrânul şi-a scris pe un petic de hârtie toate problemele pe care le-a identificat, iar atunci când a realizat că a uitat una, s-a întors după jumătate de oră şi ne-a semnalat-o: „N-avem biserică. La cimitirul Ştefan cel Mare dacă vrei să faci un parastas nu găseşti pe nimeni. Ei spun că nu vine nimeni acolo, dar ştiţi cum e: lac să fie că broaşte se adună. Nu ne supărăm să vină cine trebuie la enoriaşi, că avem printre noi şi oameni cu dare de mână, dornici să dea bani să se facă o biserică”, ne-a spus Constantinescu. Trebuie să precizăm că în cartierul propriu-zis există biserică.

Să fie sterilizaţi şi câinii cu stăpân!

În jurul lui, oamenii încep să se adune şi toţi au un subiect în comun - câinii. „Câinii de la padoc, dar şi cei din curţi, despre care stăpânii ştiu că fug pe străzi, să fie sterilizaţi”, a spus gălăţeanul. Că patrupezii sunt o problemă avea să ne-o demonstreze ceva mai târziu chiar un câine care s-a repezit către un tânăr ce nu făcea decât să treacă printr-un loc „interzis” în viziunea animalului. Din nenorocire, un simplu hămăit nu face decât să le aţâţe pe celelalte patrupede, care se reped furioase către cei pe care-i consideră intruşi.

„Cine are barbă să aibă şi pieptene!…”

Bărbatul este de părere că şi copacii ale căror crengi atârnă în curtea vecinilor trebuie să se afle în atenţia Primăriei, care „să dea o circulară”, în care să se prevadă amenzi pentru cei care nu-şi toaltează arborii. „Cine are barbă să aibă şi pieptene”, a conchis gălăţeanul. Totuşi, bărbatul consideră că nici tăierile masive care s-ar fi făcut pe unele străzi nu sunt de bun augur. „Copacii sunt pentru oxigen, dar şi pentru frumuseţea oraşului. În locul copacilor, ne-am trezit cu asfalt”, a punctat Constantinescu.

Complex în paragină

Omul este nemulţumit şi de faptul că în zonă nu există o piaţă. „De Crăciun, cu tot cărnăretul pe care l-am luat din piaţă, am mers cu nevasta până în staţia de autobuz. Nu vreţi să ştiţi de câte ori era să cădem. Şi nu-i doar asta, chiar dacă avem şi noi magazine de cartier, preţurile sunt foarte mari aici, nu-i ca la piaţă. Am avut complexul aici, dar acum este o paragină. Să se gândească autorităţile că avem aici Şomajul (Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă, n.a.), staţia Peco, căminele de bătrâni, oamenii vin în zonă, dar dacă unul ar vrea să-şi cumpere ceva de mâncare nu are de unde”, şi-a încheiat omul pledoaria.

Citit 2594 ori Ultima modificare Duminică, 13 Ianuarie 2013 16:58

9 comentarii

 • postat de aHSIea
  Joi, 17 Ianuarie 2013 22:06
  Biserica ca sa umpleti buzunarele altor preoti...nu va mai luati de caini ca nu au nici o vina ; oamenii sunt iresponsabili(vor sa le pazeasca curtea si-i tin in lanturi , fara hrana sau apa).ii lasa liberi pe strada ca sa manance resturi (dak se mai gasesc),nu-i sterilizeaza...etc.Va e frica de latratul cainilor dar nu va este teama de psihopaticii din jur cu care va-ntalniti zi de zi.Galatiul s-a dus la vale pt,ca locuitorii s-au complacut in situatia in care au fost pusi.Ignoranta si prostia umana le da putere catorva "smecheri" sa manipuleze un oras intreg dupa bunul lor plac.UNDE ESTI TU, TEPES - DOAMNE?|
  0
  0
  Raportează
 • postat de Haiducul
  Luni, 14 Ianuarie 2013 23:36
  Pe mosul asta il cauta moartea pe acasa si crede ca nu va avea biserica unde sa-l duca ? Traiesc boarii in vadul ungurilor de sute de ani si nu i-a trimis nimeni inapoi de pe lumea cealalta daca s-au dus la bisericele pe care le au, a trebuit sa vina acest mos senil sa dea idei la popi ca parca ar trebui sa construiasca cate o biserica pentru fiecare.
  Caini sunt in toate cartierele galatiului, si in toate orasele datorita unora ca ei.
  Este adevarat ca problema cainilor ar trebui dusa la instanta si primaria fortata sa plateasca penalitati si despagubire celor vatamati sub orice forma.
  Vadul ungurilor este si a fost un cartier a celor bogati si a celor saraci (vagabonzi), cei bogati merg la mall cu masina acum , cei saraci cu autobuzul sau tranvaiul la piata iar cei batrani la Ghita vasiliu sau la capatul lui Stefan cel Mare cu ce apuca. Da, mosul asta cimitir in fata casei nu vrea?
  0
  0
  Raportează
 • postat de galatean
  Luni, 14 Ianuarie 2013 17:49
  bine ca platim taxa de ecarisaj la Primarie!!!! Caini vagabonzi vom avea mereu! Banii pentru taxa amintita se duc in buzunarul unor baieti destepti!
  0
  0
  Raportează
 • postat de locuitor
  Luni, 14 Ianuarie 2013 14:40
  BINE SPUI DIANA,DAR LA VARSTA DOMNULUI RESPECTIV,CINE STIE DACA STIE CE VREA CU ADEVARAT???CRED EU INSA CA PENTRU IMBUNATATIREA SITUATIEI CELOR CARE O DUC MAI GREU AR FI BINE SA SE CLADEASCA CATEO BISERICA LA FIECARE COLT DE STRADA ,CA POATE II AJUTA SI PE ACESTI DEFAVORIZATI CINEVA,CA DOAR UNDE SA GASEASCA OMUL UN MAI MARE SPRIJIN ,ATAT MORAL,DAR SI MATERIAL,CU SIGURANTA,DECAT LA BISERICA DE LA COLTUL STRAZII???!!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de STEABUBU
  Luni, 14 Ianuarie 2013 11:49
  PROBLEMA CAINILOR ESTE VECHE SI FARA REZOLVARE...OARE CINE TREBUIE SA INTERVINA?SAU MAI ASTEPTAM?POATE MAI MUSCA PE CINEVA...SI CINE STIE....INTERVINE CINE TREBUIE....IN FIECARE DIMINEATA CAND MERG LA SERVICI E GROAZNIC,LA LIC.NR.9 SUNT MULTI CAINII SI ACUM PE TIMPUL IERNII SUNT MAI RAI SI MAI INFOMETATI...CE POT SA FAC?SA NU MAI MERG LA SERVICI?.....GREU ...F.GREU ...DE REZOLVAT...
  0
  0
  Raportează
 • postat de calul lui renato
  Luni, 14 Ianuarie 2013 09:31
  Biserica? Este una pe str. Lacului langa parcul CFR, una in curtea Caminului pentru varstnici, una in curte la spitalul TBC, si la distanta decenta este Catedrala, cea de la seminar, pe str. Vultur cea pe rit vechi ca tot sunt lipoveni in cartier, pe str.Radu Negruc/c str. Traian, cea din bariera Traian. Ajung oare?
  0
  0
  Raportează
 • postat de Tudor Pauna
  Luni, 14 Ianuarie 2013 09:21
  Mergeti in cartierul Traian Nord, unde azi dimineata erau peste 10 ciini. Se va ocupa cineva de problemele astea.
  Cit despre biserici, sunt destule, faceti azile pentru batrinii care ramain ai nimanui, sau in grija vecinilor (dupa cum ne-au sfatuit angajatii serviciului de asistenta sociala, atunci cind am sesizat un caz). Azilele spital pentru batrini pentru cine sunt, daca o persoana de peste 90 ani, singura si imobilizata la pat nu poate fi internata acolo, conform celor spuse de seful acestui serviciu.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Diana
  Luni, 14 Ianuarie 2013 09:00
  Biserica le trebuie la prapaditi? Ei n-au ce manca si dupa ce bea apa si vor biserica... De aia se raspandeste religia ca un virus in zonele cele mai sarace si cele mai defavorizate. Si dupa aia are cine sa le mulga si ultimul banunt luat de la somaj.
  0
  0
  Raportează
 • postat de eu
  Luni, 14 Ianuarie 2013 07:08
  Frate te cred ca este plin de caini dar frica sa-ti fie de CAINII TUCIURII care daca ai un lantisor sau un telefon mai bun te opresc si sub amenintare te lasa fara bunuri, si daca te duci la militie, militianul ii suna si dupa aceia o sa vezi pe dracu. MILITIENII SUNT MANA IN MANA CU TUCIURII
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.