Vadul Ungurului, un cartier fără piaţă şi plin de câini

Vadul Ungurului, un cartier fără piaţă şi plin de câini
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Am ajuns în Vadul Ungurului într-o dimineaţă extrem de geroasă, când cartierul era animat doar de oamenii care mergeau la "Şomaj”, de câinii care ţineau cu dinţii ca teritoriul lor să nu fie călcat de picior străin şi de autobuzele, troleele şi microbuzele care circulau prin zonă.

În ciuda gerului, oamenii au venit să ne semnaleze problemele lor, care nu sunt puţine. Unii şi-au spus anonim ofurile, alţii au ales să-şi decline identitatea şi să tragă semnale de alarmă, însă toţi au avut ceva de spus. Poate că unele păreri pot părea haioase şi deloc realizabile, însă oamenii vin cu ideea că „noii”, care au venit în fruntea administraţiei locale, dar şi în serviciile publice au obligaţia să ţină seamă şi de părerile lor, „pentru că i-am votat”. „Nu mai vreau ca eu să vorbesc aici, dumneavoastră să scrieţi degeaba şi ei să nu facă nimic”, şi-a început „pledoaria” Emil Constantinescu. La cei 69 de ani, omul este în măsură să ne spună cum a fost şi cum este acum cartierul. El vrea ca demnitarii din fruntea oraşului şi poliţiştii să vegheze la bunăstarea, liniştea şi ordinea locului în care vieţuiesc el şi ai lui.

„Nu avem biserică!”

Atent, bătrânul şi-a scris pe un petic de hârtie toate problemele pe care le-a identificat, iar atunci când a realizat că a uitat una, s-a întors după jumătate de oră şi ne-a semnalat-o: „N-avem biserică. La cimitirul Ştefan cel Mare dacă vrei să faci un parastas nu găseşti pe nimeni. Ei spun că nu vine nimeni acolo, dar ştiţi cum e: lac să fie că broaşte se adună. Nu ne supărăm să vină cine trebuie la enoriaşi, că avem printre noi şi oameni cu dare de mână, dornici să dea bani să se facă o biserică”, ne-a spus Constantinescu. Trebuie să precizăm că în cartierul propriu-zis există biserică.

Să fie sterilizaţi şi câinii cu stăpân!

În jurul lui, oamenii încep să se adune şi toţi au un subiect în comun - câinii. „Câinii de la padoc, dar şi cei din curţi, despre care stăpânii ştiu că fug pe străzi, să fie sterilizaţi”, a spus gălăţeanul. Că patrupezii sunt o problemă avea să ne-o demonstreze ceva mai târziu chiar un câine care s-a repezit către un tânăr ce nu făcea decât să treacă printr-un loc „interzis” în viziunea animalului. Din nenorocire, un simplu hămăit nu face decât să le aţâţe pe celelalte patrupede, care se reped furioase către cei pe care-i consideră intruşi.

„Cine are barbă să aibă şi pieptene!…”

Bărbatul este de părere că şi copacii ale căror crengi atârnă în curtea vecinilor trebuie să se afle în atenţia Primăriei, care „să dea o circulară”, în care să se prevadă amenzi pentru cei care nu-şi toaltează arborii. „Cine are barbă să aibă şi pieptene”, a conchis gălăţeanul. Totuşi, bărbatul consideră că nici tăierile masive care s-ar fi făcut pe unele străzi nu sunt de bun augur. „Copacii sunt pentru oxigen, dar şi pentru frumuseţea oraşului. În locul copacilor, ne-am trezit cu asfalt”, a punctat Constantinescu.

Complex în paragină

Omul este nemulţumit şi de faptul că în zonă nu există o piaţă. „De Crăciun, cu tot cărnăretul pe care l-am luat din piaţă, am mers cu nevasta până în staţia de autobuz. Nu vreţi să ştiţi de câte ori era să cădem. Şi nu-i doar asta, chiar dacă avem şi noi magazine de cartier, preţurile sunt foarte mari aici, nu-i ca la piaţă. Am avut complexul aici, dar acum este o paragină. Să se gândească autorităţile că avem aici Şomajul (Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă, n.a.), staţia Peco, căminele de bătrâni, oamenii vin în zonă, dar dacă unul ar vrea să-şi cumpere ceva de mâncare nu are de unde”, şi-a încheiat omul pledoaria.

Citit 2676 ori Ultima modificare Duminică, 13 Ianuarie 2013 16:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.