TRATAMENT INUMAN! Bătrână exploatată la cerşit de propria familie
Foto: Foto: Roxana Artene Penciu

TRATAMENT INUMAN! Bătrână exploatată la cerşit de propria familie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Femeia oarbă de 80 de ani este lăsată la cerşit în scaunul cu rotile aproape zilnic pentru a aduce bani fiicei şi nepoatelor sale * Ea are o pensie de handicap din care s-ar putea totuşi întreţine, dacă acasă n-ar fi atâtea guri de hrănit * Condiţiile groaznice pe care le îndură zi de zi i-au revoltat pe toţi cei care-i cunosc povestea şi care ne-au rugat să facem ceva pentru ea * Măcar în ceasul al doisprezecelea autorităţile promit măsuri


„Nu-i mai daţi bani”, se aude din spatele meu, în timp ce întinsesem mâna cu ceva mărunţiş spre mormanul diform de haine care zăcea într-un scaun cu rotile, chiar la intrarea în halele vechi din Piaţa Centrală. Solicitarea mi se pare stranie, aşa că întorc capul să văd cine… Poliţia.
„Suntem de la Secţia V şi ştim foarte bine acest caz. Este adusă de fiica ei la cerşit. O exploatează pe biata bătrână, în loc să se ducă să muncească, ea sau fetele ei mai mari”, îmi spun oamenii legii.
Într-o clipită suntem înconjuraţi de vânzătorii de la tarabele din piaţă, revoltaţi că nimeni nu face nimic pentru femeia pe care o aduc zilnic acolo, şi o uită de la ora 9,00, până la 17,00.

„Nici cu un animal nu te porţi aşa!”

„Vin doar să-i ia banii şi mâncarea pe care o primeşte. Nu-i aduc o gură de apă. Un covrig. Stă ore în şir, chiar şi pe ger. E bătaie de joc! La anii ei ar trebui s-o lase să se odihnească, nu să stea în frig ca să le ducă lor bani acasă. Iar ele să trăiască pe spinarea ei, fără să muncească. Măcar de-ar trata-o cu respect. Nici cu un animal nu te porţi aşa! E mama şi bunica lor, dar nu le pasă”, ne spune, toată numai inimă, o femeie de la un stand de mărunţişuri. Alta, de la o tarabă vecină se roagă de oamenii legii să facă ceva ca să pună capăt acestei situaţii.  
Aceştia susţin însă că ce a ţinut de ei, au făcut. Au amendat familia în repetate rânduri. Dar degeaba. Nici amenzile nu le-au plătit şi au continuat s-o aducă pe bătrână la cerşit. Există şi un dosar penal pe numele fiicei cerşetoarei, care e în curs de soluţionare.

„Faceţi ceva pentru ea!”

„Astă vară era la Potcoava. Pe nişte călduri de nu puteai să respiri, au lăsat-o cu capul în soare. Am vrut să-i dau bani şi mi-a spus că mai bine îi cumpăr ceva de mâncare, că fata ei ia tot ce primeşte şi nu-i dă nimic de-ale gurii. Cred că o şi bate. Faceţi ceva pentru ea, mergeţi la presă, daţi-o la televizor, poate ia cineva vreo măsură”, ne spune o altă femeie, care pleacă apoi grăbită după târguieli.

Stană de piatră   

Mă apropii de mormanul de zdrenţe din scaunul cu rotile. Cu faţa brăzdată de riduri adânci, cu ochii lăptoşi, fără lumină, bătrâna pare că nici nu respiră. În nemişcarea ei mută, parcă ar fi în altă lume, nu cea a făpturilor umane, ci a lucrurilor, mai degrabă. O stană de piatră. O întreb cum o cheamă. Tudoriţa Caramalău şi are 80 de ani, spune ea cu un licăr de însufleţire. E oarbă de vreo 15 ani. Piciorul şi l-a rupt când a căzut pe gheaţă, vine, neverosimilă, explicaţia pentru faptul că stă în cărucior. Un frison mă străbate, aducându-mi aminte de poveştile despre cerşetorii sluţiţi de exploatatorii lor, ca să stoarcă astfel milă şi să le aducă profit.
Da, a mâncat azi ceva: doi mici şi o felie de pâine. Şi probabil cu asta va rămâne toată ziua. Miroase înţepător a urină, semn că e uitată pe scaunul cu rotile cu orele şi nimeni acasă nu se ocupă de igiena ei.
O întreb dacă fata ei o bate şi o trimite la cerşit. Are o tresărire bruscă: „Nu mă bate, nu mă bate. Eu vreau să vin să cerşesc, pentru că nu avem din ce trăi. Am o fată care are cinci copii. Nepoate au şi ele copii… Dar de unde eşti de pui atâtea întrebări?”, devine ea bănuitoare.
Îi spun că aş vrea s-o ajut. Dă din mână a lehamite. Cu ce s-o ajut? S-o las în pace! Să nu mai trimitem poliţia pe capul fetei!
„Vedeţi? Îi este frică. Cred că e bătută şi nu mai vorbeşte din teamă. Trebuie să faceţi ceva pentru ea. Şi ieri i-a dat amendă poliţia unei nepoate de-a ei, iar astăzi tot ea a adus-o înapoi. E păcat de Dumnezeu să nu facă nimeni nimic”, se agaţă vânzătoarea de o mică speranţă.

Pe urmele dezumanizării

Se pare că pieţarii cunosc toată povestea. De la ei aflu unde stă bătrâna cerşetoare cu familia ei. Merg acolo. O curte îngustă. Pe partea dreaptă o clădire cu nişte cârpe agăţate în locul ferestrelor. Locul nu prevesteşte nimic bun. Totuşi merg mai departe. Imediat pe partea stângă prin uşa deschisă zăresc o fetişoară care se chinuieşte să adune nişte gunoi răsturnat. Îmi spune că mama nu este acasă, că este elevă în clasa a VII-a şi că mai are un frate într-a II-a. Ceilalţi fraţi sunt mai mari. Bunica? Da, e la cerşit. O întreb dacă pot să intru puţin. Se dă la o parte. Dintr-un pas ceva mai mare sunt în celălalt capăt al camerei. Arunc un ochi în a doua, la fel de mică. În cele două încăperi dorm ea, cu fratele mai mic, mama, bunica şi o soră mai mare, care are şi ea copii. Mizerie şi sărăcie. Abia apuc să mă întorc să ies pe uşă că mă trezesc înconjurată de mai multe femei şi bărbaţi, răsăriţi parcă din pământ. „Cu cine vorbeşti, fă?” se adresează autoritar o femeie tânără cu copil în braţe. Fata îi spune că sunt de la ziar. „Şi-o laşi, fă, să intre în casă?”, cade vocea aspră a femeii odată cu un pumn peste capul fetei. „Ai înnebunit, fă, ai înnebunit? Vorbeşti cu ăştia de la ziar?”, întră în scenă şi un bărbat, cărăbănindu-i altă serie de pumni. O iau din loc, gândindu-mă că acesta e probabil „meniul” pe care-l primeşte des şi bătrâna oarbă din căruciorul cu rotile, pe care soarta a abandonat-o la cheremul unor fiinţe care cu greu pot primi şi atributul de „umane”.


În doi ani, 23 de amenzi şi dosar penal în lucru
Ajung la redacţie şi mă apuc să dau telefoane. Comisarul Cristina Tatulici, purtător de cuvânt al IPJ, ne confirmă: cazul e cunoscut de poliţie. „În perioada 2011-2013, le-au fost date 23 de amenzi. Nu le plătesc şi nici nu există alte pârghii prin care să fie obligate să le plătească. Fata cerşetoarei are dosar penal pentru exploatare prin cerşetorie, care e în lucru. Dovezile în aceste cazuri se strâng greu. Femeia afirmă că vine de bunăvoie la cerşit, nu că o obligă fiica sa”, vine explicaţia de la Poliţie.


Ţara fără protecţie socială
De la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) am aflat că Tudoriţa Caramalău – deşi este oarbă – nu se află în evidenţele lor. „Am făcut o sesizare scrisă colegilor mei, care au şi plecat pe teren să vadă care este situaţia”, ne spune Nicoleta Ioviţă, purtătoarea de cuvânt a instituţiei. Funcţionara se fereşte să-mi dea asigurări că ar putea să o ajute.


Răsturnare de situaţie
Ulterior, surprinzător, situaţia se dovedeşte cu totul diferită. De la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) aflăm că atât bătrâna, cât şi fiica acesteia se află în evidenţa instituţiei: „Tudoriţa Caramalău este încadrată ca persoană cu handicap de gradul I şi primeşte o pensie de 903 lei, iar fiica sa, care este şi ea oarbă, primeşte 234 lei”, declară purtătoarea de cuvânt Nicoleta Ioviţă. Aceasta ne-a mai spus că a trimis şi o echipă a DGGASPC la faţa locului, pentru a vedea care este situaţia. „În perioada 2006 – 2010 femeia a beneficiat de sprijin din partea unei fundaţii. I s-a propus să fie dusă la Azil pe strada Războieni, dar a refuzat să meargă. Colegii mei au fost primiţi de familie cu ostilitate, au fost ameninţaţi. Practic, se refuză ajutorul”, mai spune purtătoarea de cuvânt de la DGASPC.


„Au termen să-şi facă curăţenie în casă”
Familia Caramalău a fost vizitată la solicitarea noastră şi de cei de la Direcţia de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei. „Ne-am dus întâi să discutăm, să-i convingem că nu le vrem răul. Vom mai merge şi la începutul săptămânii viitoare pentru a pune la cale un plan de servicii sociale. Până atunci au termen să-şi facă curăţenie în casă. Am vorbit şi cu domnul Zaharia de la Administraţia Pieţelor şi l-am rugat să ne contacteze imediat ce va fi anunţat că bătrâna cerşeşte iar în zonă. Dealtfel, oricine poate suna la noi la direcţie pentru a ne anunţa, ne spune Viorica Palade, şefa amintitului serviciu din cadrul Primăriei.
Ceva-ceva s-a urnit. Rămâne de văzut dacă autorităţile locale vor reuşi să-şi ducă sarcina până la capăt.

Citit 5606 ori Ultima modificare Miercuri, 23 Ianuarie 2013 11:17

11 comentarii

 • postat de fraierilor...
  Miercuri, 23 Ianuarie 2013 19:12
  "Traian Basescu: Statul nu are resurse sa se ingrijeasca de fiecare cetatean"
  Asa ca: muriti, fraierilor.
  0
  0
  Raportează
 • postat de un lucrator in sistemul de protectie sociala
  Miercuri, 23 Ianuarie 2013 18:34
  nu inteleg cum DGASPC poate lua uneori chiar subiectiv, decizii de indepartare a unui copil din familia care il abuzeaza si in alte cazuri cum este cel de fata, in care se cunoaste situatia femeii de ani de zile, acelasi DGASPC sa vina sa spuna ca nu se poate face nimic! In acelasi mod in care se ia un copil de langa parintii violenti, atunci cand se merge chiar insotiti de un echipaj de politie, de ce in acest caz nu se poate face nimic???????????? Doamna Director General Manon Emilia Cristoloveanu si toti ceilalti 3-4 adjuncti, chiar asa, nu se poate face nimic in acest caz? Pana cand o sa ne mai ascundem in spatele procedurilor institutionale si a sistemului precar si plin de lacune?
  0
  0
  Raportează
 • postat de Adrian
  Miercuri, 23 Ianuarie 2013 17:55
  Si Politia ce ati vrea sa faca pe langa amenzile date si dosarul penal in lucru?
  E vina lor ca boarfele alea nu-si platesc amenzile? Nu intra in competenta lor acest lucru.
  Sa o duca la ei acasa?
  In schimb nu pot spune acelasi lucru despre DGASPC.
  0
  0
  Raportează
 • postat de rromica
  Miercuri, 23 Ianuarie 2013 15:10
  Ce mult ne lipseste generalul Ion Antonescu, daca nu l-ar fi executat poate ca acum eram si noi mai linistiti si nu mai aveam fel de fel de stiri legate de o anumita etnie!........nu vreau sa fiu rautacios dar ne-au exasperat.
  0
  0
  Raportează
 • postat de vreau o tara ca afara
  Miercuri, 23 Ianuarie 2013 11:33
  "STATUL CARE NU OFERA NIMIC NU MERITA NIMIC! ABSOLUT NICI O TAXA! INTAI SA VAD FAPTE SI NU DOAR DE FATADA...SA VAD POLITISTII PLATITI DUPA CUM PRIND INFRACTORII SI JUDECATORII DUPA CUM II RETIN NU DUPA CUM II SCAPA! DACA IEI LA SCUTURAT TRIBUNALUL CARE ESTE O GLUMA A NATURII...DACA INJURI PE UNUL INJURI TOATA INSTANTA!" PUNCT OCHIT,PUNCT LOVIT!
  0
  0
  Raportează
 • postat de locuiesc in Piata Centrala
  Miercuri, 23 Ianuarie 2013 10:48
  A aparut si politia cand a venit presa!? De multi, foarte multi ani batrana este pusa sa cerseasca chiar sub nasul politiei din Piata Centrala. Femeia care o aduce (nepoata sau fiica) este nu pare deloc a fi din gunoaie. Tot timpul trece acasa cu cumparaturi . Iar de biata batrana isi bat joc chiar si pe strada in vazul trecatorilor ,cand o duc si o aduc de la piata: o invart cu caruciorul, o trantesc la borduri, merg cu in fuga cu caruciorul.
  Iar de la Politia Pietei ce sa asteptam, cand eu am vazut odata pe tiganca ce o aduce, ca-i spunea unui politist in piata ".... n-ai si tu o tigare?" Pai ce mai asteapta autoritatile de atatia ani? Normal ca familia se opune, batrana aduce un venit frumos in casa. Aia mai este familie careia sa-i ceri acordul? BATRANA TREBUIE LUATA FARA ACORDUL LOR.
  0
  0
  Raportează
 • postat de ORGANUL LEGII
  Miercuri, 23 Ianuarie 2013 10:37
  CAND SE DUCE ACASA O BATE DE O USUCA............SOLUTIA NU E SA NU LE DAM BANI, SOLUTIA E SA TRAIM INTR-O TARA CIVILIZATA............................................
  0
  0
  Raportează
 • postat de inna
  Miercuri, 23 Ianuarie 2013 08:40
  saraca femeie!!!! am si eu bunica paralizata, si mereu cand o vedeamii dadeam ceva!! nu se poate asa ceva este inuman! numai ea stie ce e in sufletul ei!!! cine o bate si o duce la cersit sa faca puscarie!! nu sa chinuie un sulfet nevinovat si asa chinuit de viata!!!! era o data la potcoava la intrarea in carrefour pe un ger de nu dadeai un caine afara si statea in curentul creat de gangurile de aolo!! nu se poate asa ceva !!! sunteti autoritati ale statului, aveti pyterea suprema, faceti cevaa!!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de ela
  Miercuri, 23 Ianuarie 2013 07:03
  Pe aceasta batrana o plasau in difetite locuri la cersit. Am vazut-o si la Potcoava si langa Billa si in Piata Centrala, fie iarna, fie vara. Eram revotata mai ales ca uneori vedeam cum venea fiica sa-i ia banii. Am sesizat oamenii legii dar nu s-a intamplat nimic. Cum este posibil sa nu-si plateasca amenzile, sa sfideze in continuare si sa-si exploateze biata mama ? Poate femeia la varsta ei nici nu mai este in deplinatatea facultatilor mintale, asa ca ar putea fi internata intr-un azil chiar fara acordul ei. Cu o pensie de 900 lei este mult peste a altor persoane. Mama mea avea pensie de 700 lei si mereu ii dadea bietei cersetoare ba mancare, ba bani. nestiind ca totusi batrana ar fi avut din ce trai binisor daca n-ar fi exploatata. Nu exista nici o scuza pt. cei indreptatiti sa ia masuri. Vorba unui cititor, asa putem considera ca daca familia este ostila orice copil exploatat, violat, maltratat nu poate fi salvat. Trantorilor care traiesc pe spinarea batranei sa li se ia sursa de venit si sa plateasca cu varf si indesat. Nu lasati lucrurile asa. Cat poate dura cercetarea organelor de politie, pana moare batrana ? Totul este facut in dorul lelii, si ancheta de la DGASPC.Rusine pt. toti.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Iancu Jianul
  Miercuri, 23 Ianuarie 2013 02:59
  "MANA INTINSA CARE NU SPUNE O POVESTE NU PRIMESTE NIMIC!" spunea marele maestru Gheorghe Dinica!
  DIN PACATE STATUL ROMAN NU SPUNE NICI MACAR POVESTI... SI NU CERSESTE CI FURA DIN BUZUNARUL TUTUROR MAI SARMANI SI MAI BOGATI CARE ISI PLATESC DARILE SI NU FACE NIMIC!

  Eu vad statul, primaria... mai MONSTRI decat acesti copii si nepoti care-si trimit persoana care ar trebuie sa fie lumina lor in suflete ca un biat caine nestiind ca odata si-o data cand nu se vor astepta isi vor primi pedeapsa!
  STATUL CARE NU OFERA NIMIC NU MERITA NIMIC! ABSOLUT NICI O TAXA! DACA AR FI DUPA MINE!
  INTAI SA VAD FAPTE SI NU DOAR DE FATADA... SA VAD POLITISTI PLATITI DUPA CUM PRIND INFRACTORII SI JUDECATORII DUPA CUM II RETIN NU DUPA CUM II SCAPA! NU DUPA CU SUNT INRUDITI DACA IEI LA SCUTURAT TRIBUNALUL CARE ESTE O GLUMA A NATURII... DACA INJURI PE UNU INJURI TOATA INSTANTA!

  AM AJUNS SA TRAIM INTR-O SOCIETATE BAZATA PE NONVALORI: COMPETITIE, PROFITABILITATE, URA, ARTIFICIALITATE... NEPASARE... INDIFERENTA... AROGANTA...

  NU SUNTEM CU NIMIC MAI BUNI DECAT ACEA FAMILIE, DECAT STATUL... DECAT NIMENI... DACA NU FACEM NIMIC!
  Vreau sa vad demisia unu organ de politie, unor angajati care stau pe facebook, primarie... nimic... toti tac pentru ca tacerea e de aur! EU VA DORESC CE MERITATI... DE MANUTA CU ACEA FAMILIE DE MONSTRI!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Autoritati care doar intind mana
  Miercuri, 23 Ianuarie 2013 00:35
  Noroc de presa ca se urneste ceva dupa cel putin doi ani de zile de cand se stiu suficient de multe despre caz.
  Politia amendeaza fetele care o aduc pe batrana la cersit dar nu ia taurul de coarne ca sa nu-si murdareasca pantofii. De ce nu evacueaza efectiv batrana din locul de cersit ca sa o institutionalizeze? Ca cersetoria nu e legala! Sa vezi atunci cum sar rudele! Sau macar nu mai au ce trimite la cersit.
  DGASPC-ul stie dar se face ca nu vede, noroc c-a venit presa sa-i trimita pe teren. Cica au fost primiti cu ostilitate. Deci nu au fost batuti, scuipati, injurati! Pai si atunci sa ne mai asteptam sa salvati copiii din ghearele violatorilor, exploatatorilor sau altor oligofreni.
  N-ati vrea voi sa plecati acasa din posturile caldute in care lucrati, organe flasce si lipsite de constiinta? Desi mai bine v-ar sta la brutarie, pentru neglijenta in serviciu macar...
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.