„Sunt Măriuca –Duracell şi sunt autistă”

„Sunt Măriuca –Duracell şi sunt autistă”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Autismul. Nici nu ştim exact ce este şi nici care e cauza.

Am văzut multe filme cu eroi autişti, care se pare că au câte un talent ieşit din comun, în anumite domenii. Cel mai impresionant a fost „Rain Man” cu Dustin Hoffman şi Tom Cruise.

Dar până ca aceşti eroi autişti americani să ajungă subiect de film, au primit din partea statului ajutor de specialitate. Au fost învăţaţi să vorbească.

La noi, asemenea ajutor nu există. Nici foarte mulţi specialişti măcar. Tratamentul în particular e de durată, se face zilnic, în mai multe reprize, pentru a fi eficient.

Am primit la redacţie o scrisoare de la Mihaela Şerban – o mămică ce ne scrie în numele fetiţei ei autiste de numai trei anişori. Maria are nevoie de tratament de specialitate urgent. Este vârsta la care ar trebui să înveţe să vorbească.

O şedinţă de o oră la psiholog costă 30 de lei. Ea are nevoie măcar de două ore pe zi. Medicamentele din străinătate ajung să coste 50 de euro pe lună. Părinţii nu-şi permit. Îi putem ajuta să viseze un viitor normal pentru fetiţa lor.

„Voi rămâne în lumea oglinzilor, a reclamelor tv şi a singurătăţii?”

Iată ce ne scrie mama în numele copilului ei: „Eu sunt Măriuca–Uca- Duracell şi sunt o fetiţă fericită. În lumea mea de oglinzi, reclame şi hăinuţe viu-colorate.

Am trei anişori, dar nu pot vorbi limba oamenilor mari. Am inventat tot felul de cuvinţele, pe care nu le înţelege nimeni. Doar mama mea, uneori.

Ea ştie ce vreau şi ce simt, dar nu poate sta toată ziua cu mine, aşa cum mi-aş dori. Trebuie să meargă la serviciu. La fel şi tati.

Surioara mea mă iubeşte mult. Se joacă cu mine, mă face să râd. Îmi spune că nu ar putea trăi fără mine. Lui Moş Crăciun i-a scris că şi-ar dori doar ca eu să fiu sănătoasă. Să mă pot juca şi cu alţi copii. Pentru că sunt o fetiţă veselă, inteligentă şi am nevoie de prieteni.

Sunt Uca–Duracell şi fac mereu ţup-ţup, când sunt veselă, supărată. Parcă îmi vine tot timpul să zbor. Copiii nu vor să se joace cu mine. Probabil sunt prea ciudată pentru ei, dar la fel ca toată lumea şi eu am nevoie de multă iubire ca să pot creşte mare.

Sunt  Măriuca-Uca-Duracell,  o fetiţă autistă. Şi aş putea rămâne toată viaţa în lumea oglinzilor, a reclamelor tv şi a singurătăţii.”

Cei care vor s-o ajute pot contacta familia la telefoanele 0336115762 sau 0761808354.

De asemenea, pot depune bani fie la casieria redacţiei, fie în contul deschis la Raiffeisen Bank - RO70RZBR0000060011394984.

Citit 1483 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.