Patru substaţii de Ambulanţă din judeţ, în pericol să rămână nemodernizate

Patru substaţii de Ambulanţă din judeţ, în pericol să rămână nemodernizate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Deşi conducerea Serviciului de Ambulanţă a Judeţului (SAJ) Galaţi a iniţiat în luna decembrie 2012 o procedură pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) pentru reabilitarea substaţiilor de Ambulanţă din judeţ, lucrurile s-au împotmolit chiar înainte ca lucrările de modernizare să înceapă.

„Am avut numeroase contestaţii la caietele de sarcini formulate de firmele participante la licitaţii. Contestaţiile lungesc foarte mult toată procedura, deoarece duc la suspendări. Astfel, este foarte probabil ca finanţarea să nu se mai acorde”, explică directorul SAJ Galaţi, dr. Mihai Polinschi.

Ambulanţa, la Ministerul Sănătăţii

Estimările făcute într-o şedinţă a CJ desfăşurată la sfârşitul lunii noiembrie a anului trecut arătau că pentru amenajarea substaţiilor de Ambulanţă de la Pechea, Tudor Vladimirescu, Bereşti şi Iveşti este necesară suma de 4.1 milioane de lei. Banii urmau să vină de la Consiliul Judeţului şi din fonduri proprii ale SAJ Galaţi. Doar că apoi, în urma unei solicitări a Ministerului Sănătăţii, aprobată de Guvern pe 12 decembrie 2012, s-a stabilit ca de la 1 martie 2013 cheltuielile pentru serviciile de ambulanţă să fie trecute la bugetul de stat. Problema este însă că Ministerul Sănătăţii a anunţat deja că nu va dispune de bani suplimentari pentru investiţii în infrastructură. Pentru anul 2013, o sumă importantă din fondul alocat Sănătăţii va fi dirijată către achitarea datoriilor imense care există în momentul de faţă către furnizorii de medicamente şi alte servicii medicale.

Spaţii improprii

„Sediile celor patru substaţii de Ambulanţă există deja. Doar că ele sunt vechi, nemaifiind îmbunătăţite de peste 20 de ani. Avem, de asemenea, personal, format din cinci asistenţi şi cinci ambulanţieri, şi maşini pentru fiecare dintre substaţii. Reabilitarea sediului administrativ şi a garajului din fiecare comună costă în jur de 1 milion de lei. Doar că odată cu mutarea finanţării la bugetul de stat este foarte probabil ca aceste sume să nu mai fie alocate”, mai este de părere dr. Polinschi.

Dacă reabilitarea celor patru sedii va avea loc, totuşi, acest lucru va duce la cheltuieli sporite de întreţinere. Avantajele ar fi mult mai mari, însă, de ele beneficiind în primul rând oamenii care locuiesc în localităţile din apropierea acestor puncte. „Este foarte, foarte important să avem o reţea de substaţii de salvare şi de centre de permanenţă. În prezent, numărul lor este scăzut şi trebuie refăcute", declara preşedintele CJ Galaţi, dr. Nicolae Bacalbaşa, în şedinţa extraordinară a CJ din noiembrie 2012. În anii trecuţi, sediul central al SAJ Galaţi, precum şi substaţiile de Ambulanţă de la Tecuci şi Târgu Bujor au fost reabilitate. În toate cele treci cazuri, finanţarea a fost tot una dublă: Consiliul Judeţului şi fonduri proprii ale SAJ Galaţi.

Citit 2733 ori Ultima modificare Sâmbătă, 02 Februarie 2013 00:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.