Spitalul CFR din Galaţi, la un pas de a deveni spital municipal
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Spitalul CFR din Galaţi, la un pas de a deveni spital municipal
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ceea ce era până acum doar o propunere, trecerea spitalelor CFR de la Transporturi la Sănătate, a devenit o certitudine după ce proiectul de lege care prevede acest lucru a fost aprobat şi de Senat. Propunerea a fost aprobată cu 123 de voturi "pentru" şi cu 17 "abţineri".

Potrivit actului normativ, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a ordonanţei, Ministerul Sănătăţii va prelua pe bază de protocol 13 din cele 15 unităţi sanitare aflate în subordinea MT. “Practic, prezenta ordonanţă face ca Spitalul CF Galaţi să ajungă, într-un final, la autoritatea locală. Din câte cunosc este şi intenţia municipalităţii de a primi acest spital. Trebuie, însă, avută în vedere şi sursa de finanţare pentru acesta, lucru care este foarte important în astfel de cazuri”, precizează senatorul PNL Paul Ichim, membru al Comisiei de Sănătate a camerei superioare a Parlamentului.

"Un vis frumos pentru Galaţi"

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi, Mihai Costache, confirmă afirmaţiile doctorului Paul Ichim, privind disponibilitatea Primăriei Galaţi de preluare a instituţiei sanitare cu paturi. "Trecerea Spitalului CFR Galaţi în subordinea autorităţilor locale corespunde pe deplin nevoilor municipiului. Este, dacă vreţi, un  vis frumos pentru Galaţi, oraş care în prezent nu are un spital municipal. Oricum, abia după ce trecerea va avea loc vom putea face un bilanţ pentru a vedea dacă trebuie făcută vreo modificare", explică Mihai Costache.

După ce spitalul din Valea oraşului va fi mutat în subordinea autorităţilor locale, există şi posibilitatea ca Maternitatea "Bunavestire" să-şi mute sediul aici. În prezent, Spitalul de Obstetrică Ginecologie are sediul pe strada dr. Nicolae Alexandrescu, la nr. 99, într-un imobil retrocedat Fundaţiei "Caritatea" Bucureşti. Primăria trebuie să plătească lunar pentru acest spaţiu o chirie de 40.000 de lei, ceea ce pe an înseamnă peste 100.000 de euro.

Nu vor fi disponibilizări

În privinţa angajaţilor de la Spitalul CFR, în comunicatul de presă trimis de senatorul Ichim este specificat că nu va exista nicio modificare. "În ceea ce priveşte personalul unităţilor sanitare care vor trece în subordinea Ministerului Sănătăţii, acesta îşi va păstra drepturile şi obligaţiile prevăzute de lege la data intrării în vigoare a Ordonanţei de urgenţă nr. 8/2013", arată documentul.

Totuşi, dintre cele 15 spitale CFR din ţară, două vor rămâne la Ministerul Transporturilor. Este vorba despre Spitalul Clinic CF nr. 2 București şi Spitalul Clinic CF nr. 1 Witting, care au în derulare proiecte pe fonduri europene şi care, pentru a nu pierde finanţarea, rămân în subordinea MT.

Transporturile, fără Casă de Sănătate

"Referitor la desfiinţarea Casei Asigurărilor de Sănătate a Ministerului Transporturilor, actul normativ arată ca aceasta trebuia să intre în proces de reorganizare în vederea privatizării de foarte mult timp, dar acest lucru nu s-a întâmplat. La baza transferului spitalelor CF şi desfiinţarea Casei de Asigurări a Ministerului Transportului stă şi un Raport al Băncii Mondiale, care face analiza funcţională a sectorului Transporturi, prin care se recomandă Ministerului Transporturilor transferul serviciilor medicale şi a spitalelor în responsabilitatea Ministerului Sănătăţii sau a altor organisme relevante", concluzionează documentul din Senat.

Citit 3556 ori Ultima modificare Duminică, 31 Martie 2013 18:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.