Păcălit şi cu banii luaţi

Păcălit şi cu banii luaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Când a venit, luni, la „Viaţa Liberă”, Constantin Răileanu, de 48 de ani, din Bacău, era ferm hotărât să intre în greva foamei. Încă din primele momente ale discuţiei, am înţeles că lucrează de trei ani ca instalator la o firmă din Galaţi, că este mulţumit de locul său de muncă şi că locuieşte cu chirie în oraş.

Până aici, toate bune! De ce ar fi vrut să intre în greva foamei un cetăţean cu o viaţă relativ tihnită? Pentru că, ne-a povestit Constantin Răileanu, anul trecut semnase un contract individual de muncă cu firma SC TRABAHO din Iaşi, care are o filială şi în Galaţi. Ca să îşi susţină spusele, omul ne-a pus la dispoziţie o copie a acelui contract, înregistrat la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM).

De fapt, Constantin Răileanu susţine că, în baza acelui contract individual de muncă încheiat cu SC TRABAHO, el ar fi trebuit să muncească ca instalator, în străinătate, pentru SC TRABAHO, începând cu data de 20.04.2008. 

Supărarea care îl împingea pe băcăuanul angajat în Galaţi spre greva foamei este, însă, cu totul alta. I-am înţeles mai bine păsul după ce am discutat cu inspectorul-şef al ITM, Ionel Petrea, despre documentul intitulat „Act adiţional”, ce poartă atât semnătura lui Constantin Răileanu cât şi o ştampila cu textul S.C. TRABAHO IAŞI FILIALA GALAŢI S.R.L..

„Convenţie, nu act adiţional!”

Potrivit documentului intitulat „Act Adiţional”, Răileanu s-a angajat, sub semnătură, să vireze în contul firmei SC TRABAHO IAŞI, filiala Galaţi, suma de 100 de euro, reprezentând o „garanţie pentru angajare”, ce urma a-i fi restituită, potrivit actului, „la  trei luni de la începerea activităţii”. Răileanu susţine că a virat aceşti bani în respectivul cont, că acum doreşte să îşi recupereze suma, dar până în prezent nu a reuşit să o facă.  

Între timp, potrivit ITM, SC TRABAHO a dispus înregistrarea la Inspectorat a unei decizii pentru încetarea contractului individual de muncă cu Constantin Răileanu, începând cu data de 19.06.2008. ITM susţine că a întocmit chiar şi o adeverinţă pentru Răileanu, bazată pe informaţiile pe care le-a primit de la SC TRABAHO.

Potrivit acestor informaţii, a declarat inspectorul-şef Ionel Petrea,  Răileanu Constantin figurează în statele de plată ale firmei din Iaşi, cu filială în Galaţi, cu şapte zile lucrate şi cu o perioadă - 01.05.2008 – 19.06.2008 - de concediu fără plată. Constantin Răileanu susţine, în schimb, că nu a lucrat nici măcar o zi pentru SC TRABAHO.

Inspectorului-şef al ITM, Ionel Petrea mai susţine că documentul intitulat „Act Adiţional”, potrivit căruia Constantin Răileanu se angaja să vireze 100 de euro în contul SC TRABAHO ,  nu a fost niciodată înregistrat la Inspectoratul Teritorial de Muncă şi că, oricum, legislaţia muncii din România nu prevede nici un fel de „garanţie pentru angajare”, pe care să o plătească cetăţeanul care vrea să se angajeze.

În plus, din titulatura documentului, „Act Adiţional”, mai spune dl. Ionel Petrea, nu reiese faptul că ar fi vorba despre un act adiţional la contractul de angajare semnat de Constantin Răileanu cu SC TRABAHO. „Acesta act adiţional nu este un act juridic, anexă la contractul individul de muncă, pentru că acest lucru nu se vede din titlul lui. Şi chiar dacă s-ar fi dorit un act adiţional la contractul individual de muncă, o asemenea clauză era nelegală, pentru că nu există, nici în teorie, nici în practică, o modalitate de a plăti o garanţie pentru o angajare.

Nu este o clauză de dreptul muncii. Nu este o clauză a unui contract individual de muncă. Este o convenţie între cele două părţi. Actul nu este depus la noi şi nici nu l-am fi primit dacă ar fi venit în această formă, pentru că nu face parte dintre documentele care pot fi depuse şi înregistrate la Inspectoratul Teritorial de Muncă”, a precizat inspectorul-şef al ITM, Ionel Petrea.   

Aşteptăm lămuriri de la firmă

Am încercat să îi contactăm telefonic pe reprezentanţii firmei  SC TRABAHO, pentru că ni s-a părut normal să vă prezentăm şi opinia dumnealor. La numărul de telefon al firmei ne-a răspuns o voce feminină, care ne-a confirmat că am sunat la SC TRABAHO, dar ne-a spus că şefa dumneaei este plecată la Mangalia.

„Oricum, bănuiesc că domnul respectiv o să-şi rezolve problema cu firma”, ne-a mai spus vocea, recomandându-ne să telefonăm din nou, în cursul zilei de astăzi. I-am cerut să se recomande, aşa cum am făcut şi noi, în timpul discuţiei, şi să ne spună cum se numeşte doamna plecată la Mangalia. Din acel moment, n-am mai auzit decât tonul de ocupat din receptor.

În urma discuţiei cu inspectorul-şef Ionel Petrea,  Constantin Răileanu a renunţat la greva foamei şi va încerca să îşi soluţioneze problema, sperăm, fără să mai facă apel la astfel de forme extreme de protest.  

De fapt, el a depus, încă din cursul anului trecut, o plângere la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi, împotriva reprezentatei firmei SC TRABAHO la Galaţi. Această plângere „a fost trimisă la Poliţia Municipiului Galaţi, în vederea efectuării de cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii prevăzute de art. 215 Cod Penal”,  potrivit unei răspuns scris emis de Parchetul de pe lângă judecătoria Galaţi  către Constantin Răileanu.

Citit 3358 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.