După cinci ani de pauză, programul de analize gratuite ar putea fi reluat

După cinci ani de pauză, programul de analize gratuite ar putea fi reluat
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a anunţat că intenţionează reluarea programului naţional de evaluare a stării de sănătate. Deşi nu a oferit o dată de începere şi nu a precizat sub ce formă va fi organizat acesta, oficialul a precizat că programul desfăşurat în perioada 2007 - 2008 a fost poate cea mai importantă măsură preventivă luată de autorităţi în ultimii 23 de ani. Concluziile au fost prezentate vineri (10 mai a.c.), la Palatul Parlamentului.

170 de milioane de euro, în prevenţie

Finanţat, potrivit oficialilor, exclusiv din taxa pe viciu, de Programul naţional de evaluare a stării de sănătate a populaţiei desfăşurat între 2007 şi 2008 au beneficiat 10.730.814 persoane, din care 8.979.934 de adulţi şi aproximativ 1.750.000 de copii. Totul cu un cost de aproximativ 170 de milioane de euro. În judeţul Galaţi, în perioada ianuarie 2007 - ianuarie 2009, 261.000 de persoane au beneficiat de un număr de aproape 618.000 de analize de laborator, prin intermediul acestui program.

Bolile cardiovasculare, diabetul, ciroza sau diferitele tipuri de cancer afectează din ce în ce mai mulţi români, a fost principala concluzie a programului. A fost înregistrat un consum în exces de sare şi alcool. Peste jumătate din populaţie consumă zilnic sare în cantităţi prea mari. Mai ales în mediul rural, bărbaţii beau mai mult alcool decât femeile, în timp ce depresia este mai des întâlnită odată cu vârsta şi mai ales în rândul femeilor.

Două din zece persoane au boli despre care nu ştiau

Două din zece persoane evaluate au descoperit că suferă de cel puţin o afecţiune care nu le era cunoscută înainte. Principalele patologii depistate au fost hipertensiunea arterială, tulburările metabolice, hepatitele, diabetul tip II, anemiile, tuberculoza, cancerul şi bolile cardiovasculare.

Potrivit aceleiaşi surse, concluziile trase în urma programului vor fi luate în considerare şi la stabilirea noului pachet minim de bază pentru servicii medicale.

Citit 1445 ori Ultima modificare Luni, 13 Mai 2013 18:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.