Află pentru ce boli este indicat tratamentul în salină

Află pentru ce boli este indicat tratamentul în salină
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Recomandate în egală măsură de medicii specialişti şi de balneofizioterapeuţi, curele în saline sunt benefice atât pentru bolnavi, cât şi pentru oamenii sănătoşi. Doar 30 de minute petrecute zilnic în salină ajută la menţinerea sănătăţii căilor respiratorii şi la întărirea sistemului imunitar.

Efectele benefice amintite se explică prin faptul că absorbţia aerosolilor salini dezinfectează organismul, fluidizează mucoasele, reface elasticitatea membranelor şi elimină toxinele. Totodată, jumătatea de oră petrecută sub pământ duce la scăderea PH-ului şi împiedică apariţia grupărilor de microorganisme responsabile pentru apariţia iritaţiilor aparatului respirator.

Potrivit medicilor, prin natura sa, sarea acţionează ca un dezinfectant, împiedicând, astfel, dezvoltarea culturilor microbiene. Pentru ca o astfel de cură să devină eficientă, trebuie să o urmaţi cel puţin şapte zile consecutive şi să o reluaţi la aproximativ jumătate de an. Atenţie, însă, la faptul că vorbim doar despre un tratament complementar celui prescris de medicul curant. Alături de salinele naturale, în ultimii ani au apărut şi în Galaţi saline artificiale. Din păcate, singura care mai funcţionează în prezent este situată pe strada Anul Revoluţiei 1848.

Ameliorează simptomele pe termen lung

Tocmai pentru că vorbim de un tratament adjuvant, cura într-o salină, naturală sau artificială, nu duce la vindecarea bolii, ci doar la ameliorarea simptomelor. Din acest motiv, tratamentul clasic nu trebuie întrerupt. "Mai ales în cazul copiilor care suferă de astm bronşic, chiar şi după câteva şedinţe în salină, rezultatele încep să apară, prin scăderea numărului şi a gravităţii crizelor. Este recomandabilă o cură pe trimestru, foarte benefic fiind şi aerul de pe plaja mării. Pentru ca efectul să fie maxim, tratamentul trebuie început într-o fază precoce a bolii", explică dr. Valentin Boldea, medic de familie şi directorul DSP Galaţi.

Cele mai bune perioade

Dacă v-aţi hotărât să urmaţi o cură cu aerosoli salini, este bine să ştiţi că cele mai potrivite perioade din an sunt primăvara şi începutul verii. În salinele naturale, orele cele mai indicate pentru tratament sunt în timpul dimineţii, atunci când aerul este mai curat şi concentraţia de aerosoli mai mare. Alături de astm, curele în salină sunt benefice şi împotriva tusei cronice şi a bronşitei cronice. 

Când nu este indicată

Medicii nu recomandă cura cu aerosoli salini persoanelor care suferă de anxietate sau care sunt claustrofobe (frica greu de controlat de spaţii închise, n.a.). Nici în cazul celor care suferă de tuberculoză, pneumonie sau gripă nu este indicată, deoarece există riscul de a transmite microbii persoanelor din jur. De asemenea, persoanele care ştiu că suferă de hipertensiune arterială sau de boli ale aparatului cardiovascular trebuie să întrebe medicul curant înainte de a merge la salină, deoarece sarea creşte şi mai mult tensiunea arterială.

Saline naturale din România

Praid, Harghita. Potrivit, doctorulzilei.ro, preţul standard este de 10 lei pentru adulţi şi 7 lei pentru copiii peste 6 ani. Cei de la Praid recomandă o durată de tratament de 10 -12 şedinţe, de 2-3-4 ore pe zi pentru copii, şi 16-18 şedinţe cu durată de 4-5 ore pentru adulţi. (www.salinapraid.ro)

Turda, Cluj. Are un amfiteatru cu peste 100 de locuri, teren de sport, bowling sau minigolf. De asemenea, s-a amenajat şi un debarcader pe lac, cu bărci care permit plimbarea turiştilor. Intrarea costă 20 lei pentru adulţi, 10 lei pentru elevi şi studenţi şi 12 lei pentru pensionari. (www.salinaturda.eu)

Slănic, Prahova. Taxa de intrare este de 12 lei pentru adulţi şi de 6 lei pentru copii. (www.slanic.ro/tratament.html)

Cacica, Suceava. La 33 de metri există o capelă creştină săpată în sare. Un bilet de intrare costă în jur de 8 lei pentru adulţi şi 5 lei pentru copii. (www.turismland.ro/salina-cacica-suceava)

Citit 81978 ori Ultima modificare Luni, 03 Iunie 2013 17:59

5 comentarii

 • Joi, 30 Iulie 2015 21:18
  82.137.10.***
  eu am o fetita care a fost diagnosticata cu leucemie limfoblastica acuta b comun.a urmat un tratament de 2 ani ,dar a facut recadere dupa doi ani,si a fost nevoie sa faca transplant de celule pe data de 4 martie anul acesta. Ea poate sa coboare in salina?
  1
  0
  Raportează
 • postat de Ioana Savin
  Sâmbătă, 20 Iunie 2015 23:33
  79.41.14.***
  Cea mai buna salina artificiala este la Iasi. La Salina Body Line. Are sare de Hymalaia ce are o puritate de 98% plus sare de Iran si Praid. Eu nu am fost decat de 3 ori. Se simt beneficii de la prima sedinta.
  1
  2
  Raportează
 • postat de Gica
  Marți, 04 Iunie 2013 13:00
  Pana la Tg Ocna din Galati se fac 2h si 30 min,evitand pe cat posibil DN 25 care este plin de petice si gropi. Daca tii la masina este bine sa mergi pe ruta Galati -Smardan - Slobozia Conachi -Piscu-Hanu Conachi-Nanesti-Focsani (centura pana la Dedeman )- Adjud (biserica ) -Onesti (de la pod faci stanga)-Tg Ocna .Pana la Salina ai marcaje.(atentie la trecerea pe sub CF ,drumul este prost--primarul din Tg Ocna ar trebui "impuscat") Nu uita sa ai la intrare in Salina o haina mai groasa deoarece sunt 12 grade.Dupa ce ai luat bilet 19 lei/adult ,cobori in salina cu autocarul. (3 Km si 280 m diferenta nivel) In Salina sunt chioscuri cu sucuri ,apa ,cafea ,etc,,teren de baschet,teren de hambal,topogane si scranciobe pt. copii ,mess de pin-pong si o biserica ortodoxa.(nu se aprind acolo lumanari) .Cand am fost eu ,in acele sali uriase si luminate cu reflectoare erau cca. 100-150 de copii. De mancat ieftin si repede este mai bine sa mergi inca 15 km pana in Slanic Moldova ,la restaurantul de langa sala de sport .Are o parcare mare.Cu ocazia asta vezi si cele 10-15 izvoare saline amenajate de pe timpul lui Carol .
  1
  2
  Raportează
 • postat de Gigi
  Marți, 04 Iunie 2013 11:03
  La Tg. Ocna tarifele sunt 19 lei adult, 9 lei copil. Mai este varianta cu abonament care e cu 2 sau 3 lei mai putin.
  2
  1
  Raportează
 • postat de sare de mare
  Marți, 04 Iunie 2013 07:32
  Moldoveni, este una langa noi , la Targu Ocna, aproape de Slanic Moldova.
  0
  2
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.