PLĂȚI RETROACTIVE la PENSII. Românii care au muncit la negru vor să-şi asigure bătrâneţea (ARI)

PLĂȚI RETROACTIVE la PENSII. Românii care au muncit la negru vor să-şi asigure bătrâneţea (ARI)
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Printr-un comunicat de presă remis redacţiei, Asociaţia Românilor din Italia (ARI) salută adoptarea de către Comisia pentru Muncă şi Protecţie Socială din Camera Deputaţilor a proiectului de lege care reglementează contribuţia de asigurări sociale pentru o perioadă de cinci ani pentru cei care nu au avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii.

Asociaţia Românilor din Italia reaminteşte că a cerut Guvernului României încă din 2009 găsirea unor soluţii prin care românii din diaspora să poată achita retroactiv contribuţiile pentru asigurarea socială. La acea vreme, se estima că, dacă 500.000 de muncitori români ar plăti pentru o perioadă de 15 ani o sumă de 100 euro lunar, 9 miliarde de euro, aproape jumătate din împrumutul de la FMI, ar putea intra în vistieria statului, la bugetul de asigurări sociale.

Soluţia ARI: Poşta Română

Convinsă că românii care au muncit la "negru" pot recupera cel puţin ultimii cinci ani de vechime, ARI propune includerea în metodologia proiectului a unui sistem de gestiune şi plata în format electronic, eliminând pe cât posibil birocraţia birourilor şi oficiilor de colectare. Mai mult, se sugerează implementarea acestui sistem prin intermediul Poştei Române, care îşi întăreşte relaţia cu românii din diaspora prin mai multe proiecte, inclusiv votul prin corespondenţă.

Apel din Italia

"Fac un apel către guvernanţii României şi către clasa politică în general: sprijiniţi implementarea acestei legi! Sistemul de pensii are la bază principiul de solidaritate, majoritatea contribuabililor achită dările şi totodată sunt solidari cu cei care au făcut-o la rândul lor, pensionarii, şi cu cei mai puţin norocoşi: bolnavi, invalizi, etc. Oferiţi românilor din diaspora posibilitatea deplină pentru ca aceştia să-şi asigure bătrâneţea! Daţi-ne posibilitatea să fim solidari şi noi la rândul nostru!”, transmite Eugen Terteleac, preşedintele ARI.

Citit 4364 ori Ultima modificare Sâmbătă, 18 Iunie 2016 01:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.