Interviu cu prefectul judeţului Galaţi: „E o mândrie să fii coleg cu foştii profesori”
Foto: Foto: Vasile Caburgan

Interviu cu prefectul judeţului Galaţi: „E o mândrie să fii coleg cu foştii profesori”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Prefectul judeţului Galaţi Emanoil-Cătălin Bocăneanu face parte din prima promoţie de absolvenţi de Administraţie Publică ai Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi * Hotărârile de Consiliu Local semnate şi de mentorul său în administraţie, profesorul Dragu Togan, ajung în control, pentru viza de legalitate, pe masa fostului student, prefectul judeţului Galaţi


- Domnule prefect, de ce aţi ales tocmai specializarea administraţie publică de la Galaţi?

- M-am gândit că, fiind o specializare nouă în învăţământul românesc, nu numai gălăţean, îmi va oferi oportunităţi noi, o şansă în plus şi nu trebuia să ratez momentul, mai ales că se şi apropia foarte mult de idealurile mele profesionale.

- Ce fel de student aţi fost? Un tocilar sau un student care învăţa în noaptea dinaintea examenului?

- Aşa cum consider că sunt şi acum, echilibrat. Am căutat să fiu în primul rând eficient, nu am căutat să am tot timpul cel mai bun rezultat, ci să-mi formez nişte cunoştinţe solide care să mă poată ajuta cât mai mult în activitatea mea viitoare.

- Care a fost cursul favorit?

- Deşi cariera mea este administrativă, cursul care mi-a făcut o mare plăcere şi datorită comunicării foarte bune cu profesorul, dl judecător Ioan Apostu, a fost cel de Drept Civil din anul II. Foarte apropiate de sufletul meu au fost şi Dreptul Administrativ şi cel Constituţional.

- Care este cea mai frumoasă amintire din viaţa de student?

- Nu aş putea spune că am avut o viaţă de student obişnuită, boemă, pentru că trebuia să mă împart între serviciu şi cursuri. Un moment special, chiar mai emoţionant decât terminarea facultăţii, a fost terminarea anului I. A fost sentimentul muncii împlinite - primul an! La momentul acela am considerat o realizare faptul că reuşisem să termin fără nicio restanţă sau mărire. Bine, asta nu s-a întâmplat mai târziu…

- Cine este profesorul care v-a influenţat cariera în administraţie?

- Am încercat să iau de la fiecare profesor ceea ce consideram că mi se potriveşte. De la dl profesor Liviu Coman-Kund am încercat să iau cât mai mult din rigurozitatea şi exigenţa dânsului. De la dl profesor Dragu Togan, modul inedit în care reuşea să explice şi aplice actele normative. El a fost mentorul nostru în drept administrativ. Dl judecător Ioan Apostu a fost un deosebit exemplu pentru modul în care interpretezi şi aplici legea civilă. Nu pot să-l uit pe regretatul profesor Viorel Daghie şi dânsul a fost un exemplu pentru mine şi pentru noi, toţi studenţii.

- Cum este să fiţi coleg cu foştii profesori?

- E un sentiment de mândrie să ajungi să discuţi aproape de la egal la egal cu cel care ţi-a fost profesor şi te-a iniţiat în meserie. Cât despre dl profesor Togan, e clar că şi-a pregătit bine studenţii!

- Ce mai ştiţi de foştii colegi de promoţie?

- Cu unii dintre ei sunt, într-un fel, coleg şi acum. De exemplu, am fost coleg de facultate cu dl Paul Puşcaş, secretarul Consiliului Judeţului, cu dl Ionel Coca, şeful serviciului personal din CJ şi cu directoarea adjunctă a Direcţiei de Protecţia Copilului de la Brăila, dna Simona Cimpoae. Majoritatea colegilor din promoţie au făcut carieră în administraţie. De aceea doresc viaţă lungă Facultăţii de Administraţie de la Galaţi şi cât mai multe succese prin studenţii valoroşi pe care îi pregăteşte!

- Are nevoie administraţia locală de tineri şcoliţi?

- Da, are nevoie mare de o generaţie nouă, pregătită în specializări mai puţin cunoscute celor care activează acum în administraţie. Iar universităţile gălăţene cred că trebuie să fie prima lor opţiune. Profesorii au dovedit că la catedră este cu adevărat a doua lor viaţă şi se străduiesc să dea absolvenţi de calitate, care să performeze în orice loc de muncă ar ajunge. Dar să nu uităm că indiferent cât de bine i-am pregăti pe studenţi, şi oricât i-am atrage spre administraţie, dacă nu reuşim să-i motivăm să rămână, nu vom avea o administraţie eficientă.

 

Citit 3171 ori Ultima modificare Miercuri, 19 Iunie 2013 17:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.