GALERIE FOTO / Minivacanţă în oraşul vecin: Cum să ne relaxăm cu bani puţini la Brăila
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

GALERIE FOTO / Minivacanţă în oraşul vecin: Cum să ne relaxăm cu bani puţini la Brăila
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Centrul Vechi, Grădina Mare, Palatul Administrativ, Faleza Dunării, parcul Monument şi staţiunea Lacu Sărat sunt doar câteva dintre obiectivele pe care nu trebuie să le rataţi dacă vă aflaţi în vizită la Brăila


În cazul în care nu dispuneţi de suficiente resurse financiare pentru a vă relaxa într-o staţiune montană sau pe litoral, dar vă doriţi extrem de mult să evadaţi din Galaţi, o puteţi face şi în oraşul vecin: la Brăila. Acesta este unul dintre puţinele oraşe din ţară în care s-au păstrat, în mare parte, în ultimul secol, neschimbate denumirile străzilor, care sunt dispuse sub forma unui arc semicerc, fiecare dintre acestea pornind de la Dunăre şi oprindu-se tot la Dunăre.

Centrul Vechi, străjuit de „Stăpânul timpului”

Centrul Vechi al oraşului Brăila a fost reabilitat de către autorităţi, astfel că o plimbare pe Strada Mihai Eminescu, care porneşte de la Teatrul „Maria Filotti”, ar reprezenta, poate, una dintre cele mai bune alegeri pe care le puteţi face. Aleea pietonală este străjuită, de o parte şi de alta, de clădiri impozante şi salcâmi foarte bine toaletaţi, iar în cazul în care vi se face sete vă puteţi opri la una dintre terasele de pe aleea pietonală. Strada Mihai Eminescu de astăzi reprezintă un ansamblu de arhitectură de nivel european şi, chiar dacă clădirile vechi au fost renovate, o plimbare pe Strada Mihai Eminescu te duce, încă, cu gândul la atmosfera începutului secolului al XIX-lea. Dacă aţi admirat construcţiile în stil baroc, rococo şi neoclasic ale Centrului Vechi, nu trebuie să părăsiţi zona fără să vă delectaţi privirea şi cu impozanta clădire a Teatrului „Maria Filotti”, monument de arhitectură ce se află pe lista imobilelor care fac parte din patrimoniul cultural naţional. Teatrul, de o deosebită eleganţă artistică, găzduieşte numeroase festivaluri naţionale şi internaţionale, iar interiorul acestuia merită văzut. La doar câţiva paşi de Teatrul „Maria Filotti” se află Piaţa Traian, acolo unde tronează bustul împăratului roman Traian, sculptat de Tache Dimo-Pavelescu, cu ocazia a 1.800 de ani de la cucerirea Daciei.
În imediata apropiere a statuii, însă, flancat de brazi, veghează, încă din anul 1909, vestitul Orologiu al Brăilei, una dintre emblemele oraşului-port, care a fost, de asemenea, reabilitat de către autorităţi, iar astăzi arată impecabil. Ceasul din Piaţa Traian este unul dintre cele mai frumoase obiective turistice din Brăila.
Grădina Mare, care adăposteşte Casa Memorială „Panait Istrati”, alături de care se află şi Muzeul de Etnografie, nu trebuie, de asemenea, ratată. Tot în oraş, mai puteţi vizita şi casele memoriale ale lui D.P. Perpessicius, Petre Ştefănescu-Goangă, Ana Aslan  şi Panait Istrati, precum şi Muzeul Brăilei, cu Centrul Cultural Nică Petre.

Esplanada Palatului Administrativ nu trebuie ratată
Înainte de a coborî pe Faleza Dunării, este musai să vă faceţi timp şi pentru a admira Palatul Administrativ, situat pe Strada Călăraşi, în care funcţionează, printre alte instituţii, Primăria, Consiliul Judeţului şi Prefectura. Pe platoul extrem de generos al clădirii impozante veţi descoperi un loc ideal pentru relaxare: multă verdeaţă, bănci întreţinute, curăţenie şi fântâni arteziene. Chiar dacă Faleza Dunării din Brăila nu este atât de impunătoare precum cea din Galaţi, o promenadă pe malul bătrânului fluviu nu vă va displăcea. Cu atât mai mult cu cât faleza a fost, de curând, reabilitată. De remarcat este că la fiecare bancă, autorităţile brăilene au montat şi un coş de gunoi, tot din lemn, care nu face deloc notă discordantă.
Dacă aveţi chef de bălăceală, vă puteţi opri, pentru câteva ore, la ştrandul de pe Faleza Dunării, acolo unde veţi avea la dispoziţie un bar cu terasă, şezlonguri şi multe jucării gonflabile în bazin, destinate, în special, copiilor.

Parcul Monument, 60 de hectare cu verdeaţă
"Monument", unul dintre cele mai mari parcuri din interiorul oraşelor din ţară, are o suprafaţă de 60 de hectare şi abundă în vegetaţie. Parcul este unul dintre locurile de promenadă preferate de brăileni, dar şi de către turişti, întrucât în zilele extrem de călduroase de vară o plimbare aici este o adevărată binecuvântare. Chiar dacă, în acest moment, parcul se află în modernizare, nimeni nu vă interzice să vă plimbaţi sau să luaţi loc pe o bancă, la umbra copacilor seculari.

Lacu Sărat, asaltat de gălăţeni

Staţiunea Lacu Sărat este luată cu asalt, în zilele de weekend, de mulţi dintre brăileni, gălăţeni, dar şi vrânceni, care preferă să se bronzeze pe malul lacului şi nu spun nu băilor cu nămol, un izvor de sănătate şi relaxare, de altfel. Intrarea în staţiune este liberă, iar taxă este percepută doar pentru accesul la plajă, tarifele fiind extrem de mici: doi lei/copil, cinci lei/adult, iar şezlongul poate fi închiriat cu nouă lei. Staţiunea Lacu Sărat are cel mai valoros zăcământ terapeutic din România.
De asemenea, nu trebuie să ocoliţi şi Biserica Grecească, un edificiu impunător, Palatul Agriculturii, clădirea Tribunalului, Palatul Lyra, iar dacă aveţi chef să vizionaţi un film o puteţi face la Cinema City, în Promenada Mall. Şi o cursă cu şalupa trebuie luată în calcul. Ambarcaţiunea de agrement „Zorile1” organizează excursii cu 157 de lei ora de marş. Pentru o staţionare de o oră, trebuie să mai achitaţi 20 de lei.

Citit 7032 ori Ultima modificare Luni, 19 August 2013 09:37

13 comentarii

 • postat de Onofrei Sergiu-Gabriel
  Luni, 19 August 2013 23:12
  92.81.30.***
  Fresnescule,… tu cati ani ai bai avortat in sant ce esti??? Bagatea-s in …GHENA MATII dejavra, o sa-tidau replici panao sa tea min fata ba tratane.Repet, in week-end-ul urmator vin EU la Braila la Lacul-Sarat, sambata!!!De la ora 7.00 pana la 19.00 ma gasesti acolo. Daca ai sange in leoazbe, hai s-o lamurim Fata in fata nene,nu balacarind pe net…???Dar ce cristosii ma-tii de labar, este obligata o intreaga comunitate sa-ti urmareasca frustrarile de derbedeu drogat dement si cu creierii in scula care se tavalestein chinuri cu cea Unire a Brailei cu Dobrogea??? Dar uneste in dumnezeii ma-tii, si cu bunic-tu din groapasimai dute-n...ma-ta... dar scuteste-ne cu frustrarile tale de dement!!! Hai sictir in dumnezeii ma-tii de ordinar. Zi-le lu ma-ta si lu tac-tu sa te eutanasieze bai zdreanta penibila. Crezi ca toate generatiile de azi,cei dedupa 1970, au plosnite si c a c a t in cap ca tine bai...WC-infundat ce esti??? Frustrati ca tine nu merita sa traiasca pe fata pamantului. Besi in dumnezeii ma-tii de trantor. Ai probleme cu bostanul, marsh la Iasi la Socola…Ahhh!!! Am uitat ca urasti Moldova: marsh la SAPOCA sau la Poiana-Mare in Dolj. Da-ti foc in pastele ma-tii, arde-te cu acid-clorhidric in soarele mortilor ma-ti sau baga-ti un calus in gura cand iti torni vitriol in ochi dar dispari odata ca oricum NOI nu dam doi scuipati pe tine bai…pata de sperma de pe faianta WC-ului din Gara Braila. SIKTIR neam de gaozari ciuruiti de otomani in rozeta. Hai sa te vad in realitate muiogule. Lasa postarilepe net necajind pe altii. Eu sunt dintr-o bucata: ori te cari cu dintii in batista ori te ridica SMURD-ul pe targa cu perfuzii cu mustar in creierii aia lichefiati ai tai!!!Din doua una!!Maaarsh baaai, zdreanta conceputa in latrina din fundul curtii din doi betivi notorii!!!!Vrei jargoane, tile zic IN FATA!!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de geo
  Luni, 19 August 2013 22:06
  5.13.197.***
  mai ionel dute la intilnire. beti o bere, doua,trei. mincati si un mic, doi, trei. faceti o baie impreuna in lac si apoi mergeti la un dus cu apa rece.. dupa aia daca nu o sa faceti impreuna planuri de dezvoltare galati-braila , sa-mi spuneti cutu. poate o sa deveniti cuplul de prieteni a anului, din galati si braila.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Fresnescu Ionel
  Luni, 19 August 2013 21:20
  79.117.154.***
  Mai caricatura comunista ,la cei 38 de ani ai tai,la revolutie aveai cca. 15 ani. Tu mai tembelule,in loc de creer ai o materie caramizie numita kkt. Tu pentru mine esti un pusti GAUZAR, un gunoi puturos,si cu asta am terminat. Iti atrag atentia ca noi brailenii nu suntem chiar asa cum crezi tu, si nu suportam gainati ca tine.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Onofrei Sergiu-Gabriel
  Luni, 19 August 2013 20:54
  92.80.190.***
  Dincolo de fiul de catea si eunuc precum FresnescuIonel, un internaut de nici 17 ani, eu apreciez pe braileni caci am multi prieteni si rude in Braila. Apropos Fresnescule, vezi ca vin in week-endul urmator in Braila, La Lacul Sarat. Vin cu trenul in Braila la 5.42. La Lacul Sarat ma gasesti de la orele 7.00 paaaanala 19.00. Te astept cu flori. Ma recunosti dupa sapca cu tricolorul romanesc si scrisul,,ROMANIA" pe partea frontala sila la spate pe breteluta de ajustare. Revenind la arrticol...un oras in grijit Braila!!! Frumos si cu oameni de bun simt, exceptand parazitii si gandacii!!! Braila merita mai mult decat are azi.Toata cinstea si respectulpentru braileni caci locuiesc in asa oras!!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Fresnescu Ionel
  Luni, 19 August 2013 18:52
  79.117.154.***
  Impresia care si-o face un turist in Galati, este a unui gigantic ghetou ,cu aceste blocuri triste facute de urmasii lui Gin Gis Dej. Dragi galateni,de ce nu va mutati in Braila,solicitand Primariei Braila un loc de casa,unde sa va construiti o casuta asa cum doriti d-voastra. Daca Braila va reusi sa-si infiinteze acea Universitate Agricola de stat, atunci datele problemelor se vor schimba,Galatiul o va lua pe topogan in jos,iar Braila se va deschide enorm. Brailei ii lipseste enorm de mult viata universitara, miscarea efervescenta a studentimi. O data cu viata universitara, si populatia, se mai emancipeaza prin contactele permanente cu cadrele universitare si lumea stiintifica. Nu pot sa inteleg,de ce atata inversunare a galatenilor la infiintarea acestei Universitati Agricole de stat. Braila in anul 2021 sper ca va declarata capitala culturala europeana, dar fara ghetoul Galati.Ca sa vedeti dragi braileni perversitatea de care a dat dovada mai marii Galatiului,au tras sforile si au dua sediul ANAF-lui regional la Galati,cu toate ca sediul Ag.de Dezv. SE este la Braila. Daca ati sti dragi braileni cat venin au galatenii impotriva brailenilor si a Brailei, va-ti cruci. Chiar nu vedeti ca galatenii ne fac tot mereu brailiti,imputiti,analfabeti,taranoi si alte epitete puse brailenilor, iar acum cand se vad la stramtoare sunt in stare sa ne manance din mana,precum porumbeii,iar cand se vor vedea cu saci in caruta,se vor ridica sus si ni se vor gainita in cap. ACESTIA SUNT GALATENII. Doamne ocroteste Braila si pe braileni.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Vio
  Luni, 19 August 2013 17:32
  78.96.252.***
  Am fost zilele trecute la Lacul Sarat! Pur si simplu veneam de la Bucuresti si-am cotit-o spre Lac. Nu mai fusesem de vreo 20 de ani si mi-am zis ca probabil (stiind valoarea terapeutica a namolurilor...) e o statiune minunata unde te poti trata si simti bine. DEZAMAGIRE TOTALA !!! E un jaf organizat ! Totul e in paragina, asfaltul se ridica gramada din 2 in 2 metri (acolo unde-i), hotelurile sunt vai mama lor, bancile ciuntite, nema ingrijire de orice fel (gazon, tufe, alei,etc), tarabe mizerabile, manele ce-ti muta creierii din loc, s.a.m.d.. E O JALEEEEEEEEEEEE!!! Brailenii (ca si galatenii de altfel), n-au nici o vina ca la conducere sunt capete de pluta. Bai aia cu deciziile in brate, ocupati-va de bijuteria aia absolut fabuloasa.V-ar aduce o multime de bani. Sau trebuie adusa la cel mai jalnic stadiu ca sa fie data pe nimic??? sau e deja data si nenea care-a luat-o nu face fata??? Faceti ceva ! Si tu , tanti Corina, ai fost la Lacul Sarat ?
  0
  0
  Raportează
 • postat de Galatean
  Luni, 19 August 2013 10:06
  5.13.146.***
  Am fost in Braila, ori de cate ori am avut ocazia si m-a uimit curatenia orasului si aspectul lui ingrijit, ceea ce , cu durere o spun, nu se vede in Galati ! La noi totul e o paragina ( trotuare desfundate, rahati de maidanezi, parcuri abandonate, faleza o cocalareala mizerabila, banci mici si proaste dar si f. putine, tei ciopartiti, in cartiere, printre blocuri, nu s-au mai taiat balariile si nu s-au mai asfaltat aleile din 1900 toamna si din pacate, multe altele !!! ) iar pe impostorii care ar trebui sa se ocupe de ingrijirea acestui oras, nu-i intereseaza decat umplerea propriilor buzunare !!! Ce sa faca eventualii turisti la Galati ?!? Astia din primarie, parca sunt pusi special sa indeparteze turistii si sa-si bata joc de proprii concetateni ! Apropo de tei, ce efect a avut "amenda" celor de la mediu data ecosalu-lui ( daca a fost data ?! ), daca ei au intrat cu drujbele si in bietii tei de pe faleza superioara ?!? Singura solutie pentru a-i trezi la realitate pe acesti asa zisi edili ,este ca intr-o zi sa se stranga cateva mii de galateni in fata primariei, sa-i astepte cand vin la "serviciu", sau cand ies si sa dea cu ei de pamant.... ! ESTE SINGURA SOLUTIE !!! Sa stie de frica pentru ca de respect nici nu poate fi vorba ! Altfel , ne vom balaci, in continuare, in mizeria care ne sufoca la tot pasul ........ Dragi galateni, ce spuneti? Pentru sanatatea noastra si a copiilor nostri, n-ar merita efortul ? PS. Un exemplu de indolenta : Au schilodit teii pe Domneasca iar viza-vis de Galtour, troneaza un tei f. mare, complet uscat, pe care "macelarii" de la ecosal nu l-au vazut si nu i-a deranjat !!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Alethia
  Luni, 19 August 2013 10:04
  89.136.65.***
  Frenescu ionel esti un cocalar retardat de nici 12 ani care nici macar nu ai drept de vot Dementule.
  0
  0
  Raportează
 • postat de DaNNy
  Luni, 19 August 2013 09:40
  188.24.202.***
  Fresnescu Ionel , frustarea ta e una de clasa a 4... ! Vechiul tau nick este "braileanul patriot " ! Galateni , va rog sa nu-l mai luati in seama sau sa va suparati pentru ca omul e paranoic !
  0
  0
  Raportează
 • postat de dana
  Luni, 19 August 2013 09:15
  5.13.219.***
  sint dinGalati dar Braila mie draga prin amintirile adunate din anii dinainte de 1989 ,acolo faceam piata ,cu scoala acolo mrergeam in parcul cu ceasul din flori ,acolo la ceas in centru mergeam cu prietenii lui tata care erau si greci si braileni ,la o bere si mici , de cind o stiu a fost mai aprovizionata decit la noi si mai ales nu sa demolat din casele istorice -mi-ar place sa mai fie pasager Galati -Braila chiar si la sfirsit de saptamina ,daca ai nostrii nu iau initiativa poate tot cei din Braila sa ne-o ia inainte si mas bucura ,sanatate la toti Brailenii
  0
  1
  Raportează
 • postat de Anda
  Luni, 19 August 2013 08:50
  5.13.157.***
  Superb!
  Chiar voi profita de detaliile din articol :-)
  0
  0
  Raportează
 • postat de alex
  Luni, 19 August 2013 08:41
  5.13.222.***
  Si probabil toti brailenii ar trebui sa invete sa scrie corect gramatical!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Fresnescu Ionel
  Luni, 19 August 2013 03:55
  79.117.154.***
  Braileni va multumesc pentru descrierea frumoasa a orasului lor,dar sa stiti dragi vecini ,ca noi braileni nu vom vota unirea Galatiului cu Braila,cum nu putem amesteca uleiul cu apa.Dragi galateni,sunteti asteptati ca turisti in Braila,si va dorim sa va simtiti bine la noi. Noi brailenii,munteni prin pozitie geografica,suntem locuitorii orasului "Maici Tarii Romanesti",si cu asta ne mandrim.Toti brailenii vrem sa fim ce-am fost ,si mai mult decat atat. Braila mandra de alta data. Nu mai vrem sa fim slugile Galatiului ,intrand in aceiasi reg. Brailenii se vor uni cu reg.Dobrogea sau se vor integra in noua reg.BARAGAN,impreuna cu judetele BZ,IL si CL.Galatenilor si orasului Galati le transmitem cele mai curate ganduri de implinire a tuturor idealurilor lor.f
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.