Şi medicii, şi pacienţii - nemulţumiţi

Şi medicii, şi pacienţii - nemulţumiţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Colegiul Medicilor din România (CMR) a realizat un sondaj privind condiţia medicului în România, fiind chestionaţi atât medici cât şi pacienţi. Potrivit rezultatelor sondajului, sistemul de sănătate din România se confruntă cu mari dificultăţi, respectiv un număr mic de medici la mia de locuitori, o distribuţie inegală între diferitele specializări, dar şi între diferite zone geografice şi cu constrângeri bugetare.

Prof. dr. Vasile Astărăstoaie, preşedintele CMR, susţine că medicina clasică permitea o relaţie directă medic-pacient pe când medicina modernă este influenţată de numeroşi factori şi redimensionează sau chiar anulează relaţia medic-pacient. În opinia sa, factorii care influenţează medicina sunt presiunea finanţatorilor pentru raţionalizarea serviciilor de sănătate, standardizarea îngrijirilor potrivit protocoalelor, scăderea contactului interpersonal dintre medic şi pacient.

Potrivit studiului sociologic realizat de CMR, medicii sunt nemulţumiţi de actuala salarizare. Astfel numai 17,1 la sută au o salarizare de 1.000 de euro sau peste, în condiţiile în care în UE veniturile medicilor sunt de până la 12.000 de euro.

Medicii rezidenţi sunt plătiţi cu 1.200 de euro în Franţa şi cu 1.800 de euro în Marea Britanie. În România, medicii rezidenţi, în proporţie de 90 la sută, au un venit maxim de 1.500 lei pe lună.

În ceea ce priveşte salariul mediu al unui medic, prof. dr. Astărăstoaie a explicat că, în prezent, acesta este de 1,1 ori mai mare decât salariul mediu pe economie, în condiţiile în care Comisia Prezidenţială pentru Sănătate a recomandat un salariu de 3,1 ori mai mare.

Medicii sunt nemulţumiţi de dotarea tehnică a unităţilor sanitare şi de condiţiile în care trebuie să îşi desfăşoare activitatea. La rândul lor, pacienţii consideră că, într-adevăr, condiţiile de lucru pentru medici nu sunt dintre cele mai bune, la fel ca şi dotarea şi consideră că aceştia ar trebui să primească salarii mai mari. Cel puţin aşa susţin reprezentanţii CMR care au făcut cunoscute concluziile studiului...

O altă nemulţumire majoră a medicilor şi pacienţilor este birocraţia din sistemul sanitar, 63 la sută declarându-se foarte nemulţumiţi de aceasta. Astfel principalele trei probleme care afectează calitatea serviciilor medicale din România potrivit studiului sociologic sunt subfinanţarea, gestionarea fondurilor şi birocraţia.

În aceste condiţii, aproape 60 la sută dintre medici ar dori să părăsească ţara, în ciuda crizei economice care are caracter mondial.

Prof. dr. Astărăstoaie a afirmat că trebuie găsite soluţii pentru schimbarea situaţiei, una dintre acestea fiind realizarea unei coaliţii medici-pacienţi şi redefinirea relaţiilor etice dintre aceştia.

Citit 824 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.