Bolile care îi macină pe gălăţeni

Bolile care îi macină pe gălăţeni
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Aproape doi gălăţeni dintr-o mie au fost diagnosticaţi, numai  anul trecut, cu tumori maligne * Alte câteva sute de persoane au aflat că au tuberculoză * Creşte numărul diabeticilor * Sătenii şi orăşenii s-au îmbolnăvit de sifilis, cot la cot *

Potrivit statisticilor depuse de Direcţia Judeţene pentru Sănătate Publică (DJSP) la Prefectura Galaţi, numărul de îmbolnăviri raportate anul trecut, în judeţ - fie că este vorba despre tumori maligne, tuberculoză, hepatită sau sifilis – este, totuşi, în scădere faţă de 2007. Un număr mai mare de cazuri noi pe an, în 2008 faţă de 2007, s-a înregistrat doar în ceea ce priveşte diabetul zaharat.

Număr mare de tumori maligne

Cele 1.207 de cazuri noi de tumori maligne, înregistrate în cursul anului 2008,  relevă faptul că aproape doi gălăţeni din o mie au fost diagnosticaţi cu o astfel de afecţiune (o cifră cel puţin îngrijorătoare - n.r.).

Totuşi, spun statisticile, numărul de cazuri noi luate în evidenţă în 2008 este mai mic faţă de cel din 2007, când acesta se ridica la 1.317. Se pare că incidenţa a fost şi a rămas  mult mai mare la oraş decât în mediul rural. Per total, la finele anului trecut, 11.426 de bolnavi diagnosticaţi cu tumori maligne rămăseseră în evidenţele medicilor.

Sifilisul, dat pe din două

Statisticile DJSP arată că, în anul 2007, au fost înregistrate 166 de cazuri noi de sifilis, în judeţul Galaţi. În 2008, din fericire, numărul a fost în scădere - doar 102 cazuri noi. Astfel, atât în mediul urban, cât şi în cel rural, au fost înregistrate câte 51 de cazuri. Se pare că, şi din acest punct de vedere, 2008 a fost un an de tristă faimă atât pentru sate, cât şi pentru oraşele din judeţ.

Tuberculoză - un caz „nou” la mia de locuitori

Tot pe durata anului trecut, în judeţul Galaţi au fost depistate 669 de cazuri noi de tuberculoză, ceea ce înseamnă că mai mult de un gălăţean dintr-o mie suferă de această boală. Astfel, numărul îmbolnăvirilor raportate în mediul urban (344) este doar cu puţin peste cel înregistrat în mediul rural (325). Statistic, cifra nu pare îngrijorătoare.

Totuşi, dacă ne gândim că la un concert în aer liber se pot aduna, fără mari probleme, peste o mie de oameni, dintre care unul ar putea fi purtător al bacilului Koch, cifrele nu ne mai oferă, parcă, o chiar atât de mare siguranţă. Mai ales că, potrivit medicilor, există şi bolnavi care îşi duc boala pe picioare şi, conştienţi de afecţiunea care îi macină, aleg să renunţe la tratament înainte să se vindece şi să devină astfel, potenţiale surse de infecţie pentru cei din jurul lor.

Aceleaşi cifre citate arată că, în cursul anului 2007, nu mai puţin de 779 de gălăţeni fuseseră diagnosticaţi cu tuberculoză.

Tot mai mulţi diabetici

La finele lui 2008, numărul diabeticilor gălăţeni diagnosticaţi ca atare, potrivit datelor raportate de DJSP, s-a ridicat la 14.561, cu 2.583 de cazuri noi înregistrate, pe durata ultimelor 12 luni. Cifrele au indicat o creştere a numărului de cazuri. Faţă de 2007, a scăzut de la 27 la 7 numărul cazurilor noi înregistrate la copii sub 14 ani, dar a crescut, de la 1.377 la 1.740 numărul cazurilor noi înregistrate la pacienţii cu   vâstre cuprinse între 15 şi 64 de ani. O creştere s-a înregistrat şi în ceea ce priveşte îmbolnăvirile în rândul adulţilor de peste 65 de ani - de la 715 cazuri, în 2007, la 836 de cazuri, în 2008.  

Peste 100 de hepatite epidemice

Anul trecut s-au înregistrat 75 de cazuri de hepatite epidemice, cu 32 mai puţine decât în 2007. Incidenţa a fost similară în mediul urban (37 de cazuri) şi în mediul rural (38 de cazuri). Diferenţa fusese sensibil mai mare în cursul anului precedent - 62 de cazuri în mediul rural şi 45 în cel urban.

Chiar dacă, în cazul multor afecţiuni, numărul de îmbolnăviri a scăzut anul trecut faţă de 2007, cifrele arată îngrijorător. Boli ca tuberculoza sau sifilisul erau altădată în număr foarte mic, acum par ca înaintează progresiv.

Tumorile şi diabetul devin un fel de secure deasupra capetelor gălăţenilor, din motive pe care le cunoaştem cu toţii, poluarea, nivelul de trai etc.

Poate că gălăţenii nu au încă suficientă grijă de sănătatea lor, dar e greu de crezut că în perioada următoare, care nu se anunţă uşoară pentru nimeni, preocuparea lor pentru propria sănătate s-ar putea îmbunătăţi. După cum nici condiţiile în care trăim nu se prea schimbă.

Degeaba vorbim despre stres şi stil nesănătos de viaţă, dacă sistemul de sănătate, în întregul său, începând cu prevenţia şi terminând cu mijloacele moderne de tratament, mai are încă atâtea de pus la punct...

Citit 1028 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.