Recesiunea loveşte Sănătatea

Recesiunea loveşte Sănătatea
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Mai puţini bani decât anul trecut * Cele mai afectate sunt medicina de familie şi laboratoarele * Ambulanţa a scăpat ceva „mai ieftin” * Spitalele nu vor mai putea face faţă volumului necesar de servicii medicale * Programele de sănătate derulate prin DJSP rămân cu jumătate din finanţare * Doar dializa face „notă discordantă” *

Conform aşteptărilor, bugetul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate pentru 2009 este substanţial mai mic decât cel de anul trecut. După cum ne-a informat ec. Oana Docan, director Planificare, dezvoltare şi relaţii cu furnizorii, bugetul repartizat CJAS este de 253.028 mii lei, deci cu 24 la sută mai puţin decât anul trecut (când a fost de 329.501 mii lei). 

Prin comparaţie cu situaţia din 2008, finanţarea a scăzut la aproape toate capitolele bugetare, cu excepţia dializei pentru care s-au alocat fonduri cu 12,39 la sută mai mari.

Spitalele gălăţene vor fi nevoite să se descurce dintr-un buget redus cu 17,28 la sută. La medicamente compensate şi gratuite, reducerea este de 19,37 la sută, iar la ambulatoriile de specialitate de 6,68 la sută.

Cea mai mică scădere a finanţării, de 3,9 la sută, va afecta Serviciul Judeţean de Ambulanţă, iar cea mai mare, de 33,69 la sută, medicina primară. 

Procentul cu care a scăzut bugetul medicinei de familie a rezultat luându-se în calcul şi fondurile alocate anul trecut pentru derularea Programului naţional de evaluare a stării de sănătate, ceea ce înseamnă că în realitate, deşi oricum substanţială, reducerea este ceva mai mică.

Consecinţe previzibile

Comentând efectele austerităţii financiare care va afecta inevitabil asigurarea asistenţei medico-farmaceutice dr. Costinela Georgescu, directorul Direcţiei de Sănătate Publică, ne-a declarat:

„Criza economică se simte din plin şi în  domeniul nostru de activitate. A crescut numărul şomerilor şi implicit a scăzut cel al plătitorilor contribuţiei la Fondul naţional al asigurărilor de sănătate, bugetul fiind dimensionat proporţional cu suma colectată”.

„Consecinţele sunt deja previzibile. Spitalele nu vor putea contracta şi deconta volumul de servicii necesar populaţiei. Pentru compensarea acestei consecinţe, în cazul Spitalului Clinic de Urgenţă şi a Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii, au fost modificate ICM (indicele de complexitate medicală) şi TCP (tariful pe caz ponderat), măsura urmând a permite creşterea valorii de contract cu casa de asigurări”.

„Din păcate însă, compensarea este relativă întrucât fondurile disponibile sunt substanţial reduse. Un alt exemplu este cel al serviciilor paraclinice (investigaţii imagistice, analize de laborator etc.) pentru care actualul buget reprezintă doar 32 la sută din cel de anul trecut. Şi în cazul programelor de sănătate finanţate din bugetul Ministerului Sănătăţii şi derulate prin Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică, situaţia este problematică, bugetul din acest an fiind redus la jumătate comparativ cu cel din 2008. Sunt bani puţini, pe care va trebui să-i cheltuim  cu mare atenţie şi responsabilitate !”.

Dezamăgire, resemnare…

Aşadar nici vorbă de 6 la sută din PIB aşa cum ni s-a promis că se va aloca Sănătăţii, în campania electorală. Va trebui să supravieţuim cu mai puţin de 4 la sută din ceea ce producem. Atât cât au considerat că i se cuvine Sănătăţii noastre cei care, atunci când îi doare undeva, pleacă la Viena, recunoscând că spitalele noastre mai au mult până departe.

Dar e recesiune şi - nu-i aşa ?! – trebuie să ne resemnăm…

Citit 756 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.