Femeile din spatele aleşilor: Ce „învârt” nevestele deputaţilor gălăţeni

Femeile din spatele aleşilor: Ce „învârt” nevestele deputaţilor gălăţeni
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* Câteva dintre soţiile parlamentarilor Galaţiului sunt mai cunoscute în oraş datorită propriilor cariere profesionale decât graţie calităţii de soaţe ale unor lideri politici * Surprinzător sau nu, unele neveste de parlamentar câştigă, oficial, mai bine decât soţii lor, trimişi să facă legi în Casa Poporului


Se spune că în spatele fiecărui bărbat puternic stă o femeie cel puţin la fel de puternică şi care, adesea, îl împinge de la spate. O fi bărbatul „capul familiei”, dar femeia este „gâtul” care îl mişcă. Soţiile parlamentarilor Galaţiului au preferat, cu două excepţii, să nu iasă în lumina reflectoarelor, alături de soţii lor. Unele dintre ele sunt foarte cunoscute însă în oraş, datorită carierelor proprii, pentru care soţii nu au vreun merit. Vă invităm astăzi la o incursiune în lumea nevestelor de parlamentari: cine sunt, cu ce se ocupă şi câţi bani aduc în casă, aşa cum reiese din declaraţiile de avere semnate de soţii lor parlamentari, în luna iunie a acestui an.

Soţii de ministru

Chiar dacă soţii lor sunt preşedinţi de partid, deputaţi şi răspund la apelativul „domnule ministru”, Mihaela Nica şi Xenia-Marlena Dobre au strălucit până acum prin discreţie. Chiar dacă nu stau la braţul soţilor în lumina reflectoarelor politice ori mondene, sunt cunoscute datorită carierelor lor.

Dr. Mihaela Nica, soţia liderului PSD Galaţi, deputatul Dan Nica, este medic primar ginecolog la Spitalul Universitar Elias din Bucureşti şi obţine un venit de 31.099 de lei pe an. Singurul moment în care soţia ministrului pentru Societatea Informaţională a intrat în atenţia presei a fost în 2009, când a câştigat la loto 21.330 de lei.

Soţia liderului PNL Galaţi, deputatul Victor Paul Dobre, este dr. Xenia-Marlena Dobre, medic primar oftalmolog, doctor în medicină, şef lucrări în cadrul Facultăţii de Medicină Galaţi. Pe lângă cabinetul medical privat, este angajată şi la Spitalul de Urgenţă "Sf. Apostol Andrei", unde efectuează intervenţii chirurgicale de cataractă, glaucom, chirurgia pleoapelor, a căilor lacrimale etc. Surprinzător sau nu, dr. Xenia Dobre a avut, în 2012, venituri mai mari decât soţul: 73.218 lei obţinuţi de la spital, cabinetul medical, Universitate şi activităţi agricole. Victor Paul Dobre a câştigat doar 61.545 de lei din indemnizaţiile de la Camera Deputaţilor, Ministerul Administraţiei şi Camera de Comerţ.

Avocata Toader, mai combativă decât soţul

Avocata Domnica Toader este soţia deputatului PDL Mircea Toader, care nu o dată l-a susţinut în politică, donând şi cotizând bani grei la partid sau luându-se la harţă cu pensionarii care protestau la uşa partidului condus de soţul său. Avocata are un teren intravilan de 19 mp şi un apartament în Galaţi, trecute pe numele său. Mai mult, casa de vacanţă a familiei Toader, de la Constanţa, şi terenul pe care este ridicată, tot Domnicăi Toader i se datorează, ea moştenind cele două proprietăţi în proporţie de 80 la sută. Chiar dacă este o prezenţă activă în instanţele gălăţene, Domnica Toader este pensionară, iar la capitolul venituri îşi depăşeşte soţul parlamentar. Doamna Toader primeşte o pensie de avocat de 50.706 de lei pe an. Ca beneficiară a unui fond privat de pensii, avocata a încasat  anul trecut suma totală de 183.745 de lei. Având în vedere că pensia lui Mircea Toader este de doar 36.922 de lei, putem spune că deputatul are noroc cu veniturile obţinute din Parlament şi din afaceri, care se ridică la 138.945 de lei.

Din „doamna preşedinte” a devenit „doamna deputat”

Deputatul UNPR Eugen Chebac a fost primul politician care s-a afişat la braţ cu soţia, Nina Chebac, la evenimentele oficiale, pe vremea când era preşedintele judeţului. Neculina Chebac este conferenţiar universitar doctor în cadrul Universităţii “Dunărea de Jos” Galaţi, Facultatea de Ştiinţe Juridice, Sociale şi Politice, dar şi beneficiara unei pensii militare, de ofiţer în rezervă. Nu ştim câtă militărie face doamna Chebac cu soţul, cert este că veniturile pe care le-a obţinut în 2012 au fost aproape la fel de mari ca ale parlamentarului - 63.610 lei.

Ce ştie oraşul şi nu ştie bărbatul

Aşa scriam, la începutul anului, despre Valerica Pâslaru, soţia deputatului PSD Florin Pâslaru, care a dat în judecată Primăria şi a câştigat, proces despre care politicianul familiei susţine că habar n-avea! Primăria a fost obligată să consolideze versantul aferent imobilelor din strada Cuza, unde se află vila familiei Pâslaru. Ba mai mult, conform sentinţei, Primăria îi datorează familiei Pâslaru 100 de lei pentru fiecare zi de întârziere a executării lucrării care ar fi trebuit să fie gata în aprilie 2012! Doamna Pâslaru este angajata Electrica (SDEEF), dar timpul îi permite să desfăşoare şi activităţi liberale, şi colaborări care, împreună cu dividende şi dobânzi bancare, îi asigură un venit de 48.798 pe an. Este implicată, alături de fiu, în activitatea firmei Paf Media.

Doamne de Bucureşti

Irina-Melania Ciucă, soţia deputatului PC Bogdan Ciucă, a contribuit la declaraţia de avere a soţului cu un Range Rover şi un Jaguar Stype. Până să intre în concediu de creştere a copilului, doamna Ciucă lucra la SC Headvertising SRL Bucureşti, obţinând un venit anual de 30.000 de lei.

Despre soţia deputatului PSD Viorel Ştefan, Mihaela Ştefan, ştim că desfăşoară activităţi didactice la Universitatea „Hyperion” din Capitală.

Sexul frumos şi afacerile

Soţia tânărului deputat PNL George Scarlat, Alina Scarlat, este contabil la una dintre firmele familiei, SC Fermsuin SRL.

Rita Chirvăsuţă este soţia deputatului UNPR de Tecuci Laurenţiu Chirvăsuţă, şi, conform declaraţiei de avere a acestuia, este inginer la SC Biocenter SRL şi la SC Vertical Construct SRL, de unde câştigă 18.217 lei. Familia Chirvăsuţă a avut, se pare, şi vremuri mai bune, când în declaraţia de avere exista firma Mistral SA, condusă de politician, şi având-o ca acţionar pe soţie. După ce a făcut profit zero, firma a avut, în 2011, o pierdere de 436.035 de lei.

Pensionare, în umbra soţilor

Deşi soţul ei a ţinut frâiele oraşului în două mandate de primar, a fost preşedintele judeţului, iar acum este preşedintele PC Galaţi şi senator, Valentina-Simona Durbacă a preferat să rămână în umbra lui Eugen Durbacă. Potrivit declaraţiei de avere a politicianului, doamna Durbacă este pensionară, agent de asigurări, dar şi contabil şef la una dintre firmele de familie - SC Delta Rom SRL, veniturile sale anuale ridicându-se la 57.165 de lei. Pe numele ei sunt trecute şi grosul economiilor familiei Durbacă - 89.942 de lei.

Tot pensionare sunt şi soţiile senatorilor Paul Ichim (PNL) şi Gheorghe Saghian (PSD).

Mai bine plătite ca partenerii lor

Nicolae Marin a fost primar PP-DD şi este senator - mai nou - PSD, dar tot a câştigat mai puţin decât soţia lui în 2012. Conform declaraţiei de avere, Alina Marin a devenit administrator, în locul lui, la una dintre firmele familiei - SC Ştefu Ion SRL, pe lângă faptul că este agent de asigurări. Una peste alta, doamna Marin a câştigat anul trecut 19.153 de lei, cu aproape 3.000 de lei mai mult ca senatorul.

Acelaşi lucru se poate spune şi despre Mirela Butunoi, soţia senatorului PSD Daniel Butunoi. Medic de familie, doamna Butunoi a adus acasă, de la cabinetul medical şi de la Serviciul Public Local de Asistenţă Socială Tecuci venituri de 78.372 de lei, în condiţiile în care soţul, fost consilier judeţean şi actualmente senator, n-a venit decât cu 5.578 de lei.

Citit 13024 ori Ultima modificare Duminică, 20 Octombrie 2013 18:40