Umiliţi şi batjocoriţi de furnizor şi de autorităţi/ Gălăţenii din Micro 40, zilnic la coadă pentru apă potabilă (FOTO)
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Umiliţi şi batjocoriţi de furnizor şi de autorităţi/ Gălăţenii din Micro 40, zilnic la coadă pentru apă potabilă (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* În România secolului XXI, sute de gălăţeni din Micro 40, chiar bun-platnici, trebuie să care apa în spinare * În campania electorală, politicienii le-au dat drumul la robinet, dar doar pentru a obţine voturi


Bătrâni cu probleme de sănătate, copii şi părinţi, cu zeci de bidoane şi căldări în spate, stau zilnic la coadă, în Micro 40, la cisternele Apă Canal, pentru a nu muri de sete, pentru a putea mânca şi pentru a avea cu ce se spăla. Oamenii sunt batjocoriţi astfel de ani de zile, indiferent că nu înregistrează debite restante la întreţinere sau sunt rău-platnici. Conducerea Apă Canal, cu girul consilierilor locali şi a primarului, sancţionează pe nedrept sute de gălăţeni de bună credinţă, care nu înregistrează datorii la întreţinere.

Abuz şi facturi umflate, acuzaţiile oamenilor

La finele săptămânii trecute, mai mulţi bătrâni, uzi până la genunchi şi cu mâinile tremurânde, se chinuiau să care câteva sticle din plastic umplute cu apă de la cisternele Apă Canal. Bolnavi, neajutoraţi şi deznădăjduiţi, vârstnicii din cartierul Micro 40, alături de copii de toate vârstele şi părinţii lor, îşi luaseră „porţia” de apă, fiind condamnaţi să suporte şi ei sancţiunile aplicate de autorităţi celor care, din varii motive, înregistrează debite restante, mai mici sau mai mari la asociaţiile de proprietari. „Bun, nu s-a plătit şi s-a întrerupt apa. Am avut şi eu datorii, dar acum sunt cu plata la zi şi, totuşi, nu beneficiez de apă. Acum pe mine cine mă ajută să am din nou apă? Am şase operaţii, nu am voie să fac efort şi, totuşi, car apă. M-am chinuit foarte mult să plătesc datoriile, iar acum stau la cisternă. Suntem trataţi mai rău decât animalele. Tu încasezi şi, în schimb, mie ce îmi dai? Acum îmi cer drepturile şi eu! Noi nu mai avem niciun drept, nimic? Apă caldă nu avem, apă potabilă nici atât”, ne-a spus Săndica Nour, locatar al blocului N1 din Micro 40.

Femeia a acuzat autorităţile de abuz şi a reclamat o serie de nereguli în acte la Asociaţia de locatari 600, de care aparţine, afirmând că a fost obligată să plătească şi câte 40 sau 20 de metri cubi de apă pe lună, doar pentru că înregistra debite restante către Apă Canal şi Apaterm. „În perioada sărbătorilor, dacă ne dădeau câteva zile apă, două ore pe zi, mă trezeam că trebuie să plătesc 46 de metri cubi pe lună, îmi băgau toate pierderile! Nu exagerez cu nimic. Nu mai spun cât ne-au încărcat cei de la asociaţie. Am fost plecată în Italia şi toate pierderile mi le-a trecut mie. A pus băiatul minor să semneze. Pe ei nu îi controlează nimeni? Anul trecut, pentru cinci zile cu apă, în luna octombrie, am avut 21 de metri cubi. Cineva să verifice şi asociaţiile!”, a precizat Săndica Nour.

„Să ne dea drumul la apă!”

Sătui de un trai mizer, oamenii le solicită primarului Marius Stan şi consilierilor locali să nu-i mai sancţioneze pe bun-platnici şi să impună reprezentanţilor Apă Canal să reia furnizarea de apă potabilă în apartamente. „Primarul este obligat să îi evacueze pe cei care nu plătesc. Eu am dat lunar câte 50 de lei în plus ca să se strângă acolo şi să primim apă. Am dat şi 100, dar nu ne-a dat drumul. Ei fac garduri, care nu ne încălzesc cu nimic, o cheltuială enormă din banii noştri. Eu nu vreau să mai suport situaţia asta! Primarul este vinovat pentru situaţia în care ne aflăm. Îmi pare rău că l-am votat. Am venit de la ţară şi nu am apă să mă spăl. Cu Dunărea lângă noi şi nu avem apă la robinet. Este mai mare râsul! Nu o să-l mai voteze nimeni pe acest primar. Nu se poate să îşi bată joc de noi în halul acesta. Cu ce facem mâncare, cu ce ne spălăm? Nu mai am de unde să dau bani pe apă plată”, ne-a spus, revoltată, o gălăţeancă, locatară a blocului I2. Oamenii, sancţionaţi pe nedrept de către furnizor, ne-au spus că nu au resurse financiare pentru a se debranşa de la reţeaua de apă comună în scopul de a beneficia de contorizare separată. „Este o tâmpenie ce se întâmplă. Adevărul este că oamenii nu mai au cu ce plăti, nu mai au bani, au datorii şi nu mai pot face faţă. Noi, în schimb, avem contorizare separată. O doamnă doctor, care are cabinet medical la parter, a propus şi am tras imediat apă, suntem contorizaţi separat. La noi pe scară nu mai sunt decât patru apartamente fără apă. Dar este nevoie de bani, într-adevăr”, ne-a spus Gheorghe Mereuţă.

Tranzacţie de campanie: apă contra vot

Gălăţenii din Micro 40 ne-au povestit cum, în campania electorală, mai mulţi activişti de partid şi-au bătut joc de ei, promiţându-le oamenilor că, dacă vor merge la vot, vor beneficia din nou, zilnic, de apă caldă şi apă potabilă. Ba mai mult, pentru câteva zile, în perioada campaniei electorale pentru alegerile locale, Apă Canal a reluat furnizarea de apă potabila la blocurile-problemă. „Ne-au păcălit în perioada alegerilor, ne-au păcălit că ne dau drumul la apă definitiv. Ne-au dat câteva zile, după care au oprit-o din nou. Au promis marea cu sarea şi nu au făcut nimic”, a afirmat o vârstnică.

„Vom ieşi în stradă”

Oamenii au precizat că intenţionează să organizeze o serie de proteste îndreptate către conducerile Apă Canal şi Primăriei. „Lumea a ajuns la capătul răbdării. Veţi vedea ce o să iasă. O să ieşim în stradă pentru că ne-am săturat de bătaia asta de joc şi de atâtea abuzuri. O să fie revoluţie”, ne-a spus o gălăţeancă.

Aleile şi trotuarele - adevărate capcane pentru bătrâni şi copii

Ca să faci o plimbare printre blocurile din Micro 40 trebuie să ai un joc de glezne de invidiat, altfel rişti ca, la orice pas, să te alegi cu cel puţin o entorsă. Multe dintre aleile şi trotuarele din cartier sunt extrem de degradate, pline de fisuri şi găuri, iar pentru a te feri de pericol, trebuie să faci un adevărat slalom printre gropi. Deşi au sesizat, în repetate rânduri, Primăria, dar şi Ecosal, gălăţenii care locuiesc la blocurile N7 şi N8, din Micro 40, nu au nici acum trotuarele şi aleile, din imediata apropiere a blocurilor, reabilitate. Din contră, gropile din asfaltul tocit se măresc şi se adâncesc pe zi ce trece, iar atunci când plouă, pe alei se formează bălţi adânci. „De patru-cinci ani stăm cu trotuarul aşa. Au venit, au reabilitat o parte din el şi apoi au plecat, dar nu au revenit să termine lucrarea. Am făcut mai multe sesizări, dar nici că au trecut pe aici. Mă întreb dacă ia cineva în seamă acele sesizări pentru că la ale noastre nu a răspuns nimeni. Bineînţeles că, de atunci şi până acum, s-a cam ros şi asfaltul turnat, iar acum cred că va trebui să îl repare şi pe acela. Acum, cât mai este vremea bună, poate ajung şi la noi să rezolve aceste probleme”, ne-a spus Dumitru Apostu.

Locatarii de la blocurile N7 şi N8 spun că trotuarele, pline de cratere şi denivelări pronunţate, reprezintă, dincolo de probleme ce ţin de aspect, un real pericol pentru vârstnici şi copii. Oamenii solicită conducerii Ecosal să introducă în planul de reparaţii şi reabilitări din acest an şi trotuarele din faţa blocurile N7 şi N8, din cartierul Micro 40. „Eu mi-am rupt încălţămintea mergând pe aici. Suntem în vârstă. Eu mă mai descurc, dar sunt alţi oameni bolnavi care abia se descurcă. Plus că nu este deloc frumos să stăm aşa. În unele locuri nici nu mai există ciment, ci doar pământ. Ce facem? Le transformăm în drumuri de ţară? Trebuie să ne ajute şi pe noi cineva”, ne-a spus doamna Stelica, în vârstă de 73 de ani.

Citit 2546 ori Ultima modificare Duminică, 20 Octombrie 2013 16:16

7 comentarii

 • postat de George
  Luni, 21 Octombrie 2013 14:13
  89.136.65.***
  Si propo de ce rau platnicii sunt primiti la cisterna? Ar trebui sa nu aiba drpertul la apa si sa moara de sete daca n-au plait-o.
  4
  1
  Raportează
 • postat de CLAUDIA
  Luni, 21 Octombrie 2013 13:17
  81.12.150.***
  Stau de multi ani in MAZEPA II.
  De aproape DOUA saptamani nu avem apa calda, platile le avem la zi.
  La robinetul de APA CALDA curge APA RECE si nimeni nu anunta nimic.
  Te amagesc cu un pic de APA CALIE si stai ca prostul si astepti si cada se umple cu APA RECE te FURA ca NESIMTITI si NIMENI ,NIMENI NU SE SESIZEAZA.La TELEFON iti raspund fara jena si sfidatori ca nu sepoate ca centrala merge la parametrii normali.Asa spun IDIOTII.Si noi platim ca prostii.
  ALOOO....!!! PRIMARIE,APATERMULE,BORFASILOR,HOTILOR SA VA FIE RUSINE NESIMTITILOR!
  CLAUDIA
  0
  6
  Raportează
 • postat de Monica
  Luni, 21 Octombrie 2013 11:28
  95.77.196.***
  E regretabil!...
  Dar vreau sa ma plang si eu: stie cineva DE CE NU AVEM APA CALDA IN TIGLINA II LA C8??? De saptamani bune apa calda este rece, curge, asteptand sa se "incalzeasca", platim degeaba... Ni se explica cum ca ar fi din cauza ca multi au centrale si nu o folosesc. DAR CAND S E D A APA CALDA (sambata sau duminica tarziu seara) CURGE CALDA si poti, in sfarsit, sa faci o baie... CINE TREBUIE SA AUDA TOATE ASTEA??? CINE LE POATE REZOLVA???
  0
  7
  Raportează
 • postat de S
  Luni, 21 Octombrie 2013 08:50
  82.137.15.***
  ne plangem ca nu este de munca, dar uite cate sunt de facut intr-un singur cartier. dar hotiii din USL vor muri de foame daca nu mai sunt contractele grase. Fac gauri cu uilajele dar asfalteaza doar 90% din ce au stricat. cine controleaza? inginerii incaseaza salarii grase
  2
  3
  Raportează
 • postat de un galatean
  Luni, 21 Octombrie 2013 08:49
  89.136.235.***
  Toata intelegerea pentru oamenii acestia dar nu cred ca au imaginea exacta a cauzelor care i-au adus pana aici. In primul rand nu si-au supravegheat/controlat personalul pe care l-au ales si angajat in scopul gestionarii banilor asociatiei. Nu si-au manifestat in nici un fel respectul fata de lege si i-au lasat pe datornici sa consume fara sa plateasca. Probabil daca magazinele de paine ar da tuturor paine numai pentru ca le este foame sigur ar da faliment imediat.
  Din pacate statul reprezentat de toate structurile sale, nu are nici o strategie in ceea ce-i priveste pe saraci (despre asta vorbim, din pacate) si-i lasa pe spinarea celorlalti oameni care reusesc cat de cat sa faca fata situatiilor.
  0
  9
  Raportează
 • postat de Claudiu Cosma
  Luni, 21 Octombrie 2013 08:39
  5.13.140.***
  documentare de clasa viata libera: conform apa-canal.ro, asociatia 600 a incheiat un angajament de plata pe care nu l-a respectat. In august si septembrie au platit 22 de milioane.160 de apartamente. asta face 13 lei de fiecare.
  iar vecinii de la 601, 200 de apartamente, doar 16 milioane. si ei au apa taiata.
  da' ma rog, primaria e vinovata ca au strins 4 miliarde jumate datorie.
  1
  4
  Raportează
 • postat de S-a terminat cu mocangeala....TIGANII SA MOARA!!!!!
  Luni, 21 Octombrie 2013 08:25
  193.230.156.***
  Imi pare rau doar de bunii platnici, care daca pot face un mic sacrificiu isi trag apa rece separat.Marea majoritate sunt insa NESIMTITI plini de MUCI, IMPRESII, toti boritii, toate baragladinele.Cu foarte putine exceptii zona aia trebuie ARSA,
  5
  9
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.