Lucrări aproape de finalizare: Parcul Viva, loc de agrement cum n-a mai văzut Galaţiul
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Lucrări aproape de finalizare: Parcul Viva, loc de agrement cum n-a mai văzut Galaţiul
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* După rateurile răsunătoare din Parcul Rizer şi Grădina Publică, Galaţiului i se pregăteşte primul parc adevărat * Proiectul iniţial de modernizare a Parcului Viva, moştenit de la vechea administraţie, a fost în întregime refăcut la solicitarea primarului Marius Stan, sub coordonarea Direcţiei de Lucrări şi Infrastructură din cadrul Primăriei Galaţi


Dintr-un tăpşan ars de soare, pe care erau răzleţite câteva leagăne şi bănci ruginite, Parcul Viva se transformă pe zi ce trece într-un loc de relaxare, joacă, fitness, sport şi agrement aşa cum n-a mai avut niciodată Galaţiul. După proiectele pline de paradoxuri, lipsuri şi greşeli impardonabile ale fostei administraţii, pe baza cărora au fost modernizate Parcul Rizer şi Grădina Publică, actuala conducere a oraşului a preferat să refacă în întregime planul iniţial. Pentru faptul că lucrările au aproape o lună întârziere nu constructorul este de vină, ci problemele apărute în obţinerea avizelor de la deţinătorii de reţele. Oprirea lucrărilor în vară a permis modificarea proiectului, dar şi plantările de toamnă. Amănunte despre facilităţile parcului am obţinut de la directorul Direcţiei de Lucrări şi Infrastructură din cadrul Primăriei Galaţi, Radu Dinu.

Lac şi peşti

Da, aţi citit bine. Dacă iniţial planul prevedea un soi de cişmea cu pretenţii de arteziană, acum parcul va oferi gălăţenilor priveliştea unui lac de 600 de metri cubi de apă în care vor înota crapi japonezi. Prima traversare a lacului este dedicată în special celor mici care fie abia păşesc, fie sunt aduşi de părinţi sau bunici în cărucioare. Pentru a nu-i pune la eforturi suplimentare, micuţii şi adulţii vor merge drept pe aleea care „taie” lacul şi vor putea privi ca prin geamul unui acvariu apa şi peştii, pentru că balustrada va avea pereţii de policarbonat transparent. Lateral, este podul curbat, din lemn, ideal pentru tineri, pentru fotografii şi pentru îndrăgostiţi.

Relaxare pe iarbă

„Vreau ca gălăţenii să se simtă bine în oraşul lor. Ce are parcul Viva nu are nici un parc din Galaţi, şi nici marile oraşe ale ţării nu se pot lăuda cu aşa ceva”, a remarcat pe bună dreptate Radu Dinu. Din start, s-a valorificat faptul că zona oferă cea mai frumoasă perspectivă spre Munţii Măcinului. Şi cum ar putea fi admirată priveliştea în toată splendoarea ei decât aşezat pe nişte bănci ergonomice şi confortabile, care să-ţi susţină tot spatele, şi care, vă spunem noi, sunt produse în Galaţi! Sau de ce nu, vom putea admira Dunărea aşezaţi comod pe covorul de gazon ca pe o pajişte. Pentru prima dată nu vom mai avea un parc chel sau cu vegetaţia smotocită şi îmbătrânită. Aleile parcului nu sunt drepte, ci şerpuite şi sunt un concept Lafarge, descoperit recent în Canada - un beton poros prin care trece apa.

Distracţie pe categorii de vârstă

Zona dedicată copiilor între 3 şi 7 ani este o bucurie. Groapa cu nisip nu mai este insalubră, bună să-şi facă şi câinii nevoile, aşa cum se întâmplă în Grădina Publică. Este de fapt un dispozitiv de forma unei băncuţe cu umbrelă şi nisip în interior, în care cei mici se vor distra de minune. Pentru grupa de vârstă până la zece ani există tobogan, instalaţii de căţărat şi tot felul de echipamente care să le ofere o alternativă atractivă la calculator. Urmează circularul cu leagăne şi alte dispozitive. Tot la capitolul facilităţi intră terenul de sport pentru baschet, handbal şi fotbal, primul cu suprafaţă de tartan, înconjurat de gradene, zona cu tot felul de aparate de fitness, zona de skate şi canisita pentru câini, cei drept cam mică, dar merită şi ei puţină distracţie liberă.

Lucrări noi de artă urbană

Pe peretele scărilor de la zona de fitness un artist plastic gălăţean va realiza o compoziţie plastică deosebită: un copac cu trunchiul împletit, sub a cărui coroană bogată se află copii de diferite vârste, râzând. Dar marea surpriză este că Faleza Dunării se va îmbogăţi cu o nouă lucrare de artă urbană, realizată de acelaşi plastician: „Va fi o lucrare realizată din fibră de sticlă şi cu praf de piatră care dă senzaţia de piatră naturală: mâna dreaptă a unui bărbat, în a cărui palmă se află un copil în miniatură. Primarul Marius Stan a fost încântat de idee. Lucrarea va cântări câteva kilograme şi aşezată pe soclu va avea patru metri şi va fi vizibilă de la o distanţă destul de mare. Ideea lucrării este de a-i îndemna pe cei care o văd să fie mai buni, să ţină la copii şi să lase ceva frumos şi trainic în urma lor. De altfel, parcul, în întreaga sa alcătuire, dăruieşte iubire, căldură, afecţiune, copiilor de la 2 ani la 80 de ani”, ne-a declarat Radu Dinu.

Se caută un nume

„Nu vreau să se numească Parcul Viva! Nu vreau să se numească Mazepa, sau GDF Suez, vreau să fie un nume nou şi frumos. Sunt convins gălăţenii vor găsi cel mai potrivit nume”, a subliniat directorul. Mai trebuie spus că anteprenorul general, furnizorul de echipamente este din Bucureşti, dar proiectarea, conceptul, organizarea de şantier o face Direcţia de Lucrări şi Infrastructură din Primărie. „Am adus în jurul parcului cei mai buni specialişti din Galaţi şi un peisagist din Iaşi şi se vede. Este sută la sută un proiect al primarului Marius Stan, pentru că vechiul plan a fost în întregime refăcut. De altfel vom şi scrie pe tartanul din parc Primăria Galaţi 2013”, a punctat Radu Dinu.

    

Citit 11125 ori Ultima modificare Vineri, 25 Octombrie 2013 18:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.