Deşi garantat şi obligatoriu / Concediul de odihnă, diferenţiat între bugetari şi privaţi

Deşi garantat şi obligatoriu / Concediul de odihnă, diferenţiat între bugetari şi privaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Concediul de odihnă este un drept garantat de Constituţia României şi de Codul Muncii. "Potrivit legislaţie, este garantat şi obligatoriu, adică nu se poate ˝negocia˝ dacă iei concediu de odihnă sau nu. De asemenea, el nu poate fi redus sub limita minimă legală, chiar dacă salariatul cere acest lucru. Renunţarea sau limitarea sunt absolut nule. Durata minimă a concediului de odihnă este de 21 de zile, pentru un bugetar care are între unu şi cinci ani vechime. În cazul unei persoane care a lucrat peste cinci ani, concediul de odihnă este de 25 de zile şi el creşte în funcţie de vechime. În cazul salariaţilor de la firmele particulare, acordarea concediului de odihnă este în funcţie de contractul individual de muncă şi porneşte de la 20 de zile”, ne-a spus Ionel Petrea, director executiv al Inspectoratului Teritorial de Muncă Galaţi.
Sunt şi categorii speciale care, potrivit legii, beneficiază de zile în plus. Astfel, primesc trei zile suplimentare de odihnă tinerii care lucrează şi nu au împlinit 18 ani, dar şi persoanele cu nevoi speciale. În calculul concediului de odihnă nu intră zilele de duminică şi sărbătorile legale.
Se poate „compensa” concediul de odihnă în bani? „Singura situaţie în care se poate recurge la această situaţie este atunci când salariatul încetează relaţiile de muncă şi mai are zile de concediu de odihnă neefectuate. Indemnizaţia concediului de odihnă este reglementată de articolul 150 din Codul Muncii şi, în cazul bugetarilor, nu poate fi mai mică decât salariul de bază al angajatului, indemnizaţiile şi sporurile cu caracter permanent”, precizează interlocutorul.
Cât despre acelaşi drept al angajaţilor de la firmele particulare, acesta este în funcţie de negocieri şi de contractul individual de muncă, drepturi care, în cele mai multe situaţii, sunt în defavoarea salariaţilor şi încep fără sporuri, fără indemnizaţii etc.
Poate că ar trebui ca Legislativul României să revină asupra unor prevederi legate de drepturile fundamentale ale salariaţilor din privat, fiindcă după legislaţia actuală - interpretabilă şi laxă - cei care pierd sunt întotdeauna "cei mici", angajaţii. Pe de altă parte, dihotomia aceasta între "bugetari" şi angajaţii în sectorul privat ne dă impresia că trăim în două Românii.

Citit 10925 ori Ultima modificare Miercuri, 11 Decembrie 2013 17:55

5 comentarii

 • postat de anonim
  Joi, 12 Decembrie 2013 17:27
  5.13.238.***
  Subscriu la comentariul lui Tempo, sunt firmele private sa acorde concedii salariatilor? Adica sa respecte legislatia? Daca da, atunci dle. Director al ITM Galati puneti-va subalternii in miscare, sa verifice in teren daca legea se aplica!! Dar verificari corecte, nu de genul „ba tu ai luat concediu?“ sau cu fel de fel de „acte doveditoare“... si veti afla adevarul despre o societate cu reguli impuse, mizere, dea dreptul mafiote (exemplu: „daca marai te dau afara!“) care produce anual mii de victime! Iar bietii oameni...tac, de frica zilei de maine!
  0
  4
  Raportează
 • postat de CARINA
  Joi, 12 Decembrie 2013 14:10
  5.13.199.***
  Domnule Petre,stiti ca asistentii maternali nu au concediu si sunt bugetari si NU li se da banii pe concediu ?,de ce nu verificati nu e corect sa stai 24 din 24, cu 2 sau 3 copii pe un salariu mic si sa mearga in vacante pe banii as maternal, ca DGASPC GALATI nu da nimic pt relaxarea copiilor, nici macar un mic cadou de Craciun ,sau macar o prima .Toti bugetarii au libere numai asistentii maternali stau cu copii acasa ,de ce nu le da banii pe concediu,si sa fie platiti pt ore suplimentare .Va rugam sa verificati cum sunt obligati as maternali sa semneze cererile de concediu cu mentiunea ca nu vor banii pe concediu si ca in peroada concediului au grija de copii.Viata libera de ce nu faceti un reportaj sa vedeti cum sunt tratati as maternali au salariile cele mai mici conducerea si as sociali si-au cistigat drepturile in instanta au luat banii pt sporuri ,dar as maternali nimic .NU E CORECT, VERIFICATI.
  5
  5
  Raportează
 • postat de un sclav pe plantatia lui bostanaru
  Joi, 12 Decembrie 2013 11:06
  5.13.202.***
  A fost vreodata curios d-nul Petre sa intrebe la firma fosta ALBO ca avum nu mai stii cum se numeste de cite ori si-a schimbat numele , cine a luat concediu vreodata , dar sa intrebe vinzatoarele si muncitorii nu pe cei de la birouri sau din acte , ca acolo figureaza ca toti au luat concediu , ei fac cererea , ei o abroba si o semneaza in numele oamenilor , ce tot mai vb. prostii , parca nu se stie , si lucru de 10 ore pe zi , si contract de 4 ore si multe alte nereguli , nu va faceti ca nu stiti , ca toate astea se intimpla sub obladuirea voastra ca altfel nu s-ar putea , dar va luati si voi darul si mergeti pe blat , daca vine cineva sa se intereseze de situatia lui la itm duva o zi doua este luat la intrebari sau dat afara , toti sunteti niste mafioti .
  0
  9
  Raportează
 • postat de Tinu
  Joi, 12 Decembrie 2013 08:23
  5.13.223.***
  Nu numai in privinta concediului de odihnă se fac diferentele, ci in tatea aspectele legate de dreptul muncii. trebuia legislativul sa nu mai admita ca pregatirea profesionala a unui om, fie profesie liberala sau nu, sa nu mai fie ”interpretata” de angajatori dupa ochi frumosi si dupa cat de aplecata este coloana unor indivizi dorniti sa se catere. Sa existe in toate profesiile preocuparea pentru calificare, pentru ontinerea atestatului profesionalș, iar incadrarea salariului sa se faca in functie de pregatire, compăetenta, vechime...
  1
  13
  Raportează
 • postat de TEMPO
  Joi, 12 Decembrie 2013 05:53
  5.13.153.***
  Stie dl, IONEL PETREA ca in GALATI sint oameni care nu li sa dat concediu de odihna de8 ani oare dinsul a coborit vreodata de pe scaunul sau de director sa verifice firmele si angajatii daca si-au luat concedii ,in legatura cu mine nu mi-a dat concediul de 8 ani si nici macar banii de drept nu i-am vazut verifica domnule DIRECTOR IONEL PETREA FIRMELE ale caror bani de concedii au intrat in buzunarul lor cu semnatura falsificata ,
  1
  14
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.