Nu şi-au primit nici acum salariile restante/ Croitoresele nu mai au încredere nici în justiţie

Nu şi-au primit nici acum salariile restante/ Croitoresele nu mai au încredere nici în justiţie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Unele dintre angajate au trecut prin aceeaşi păţanie şi în urmă cu un an, la altă firmă, dar, deşi au obţinut hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile, nu şi-au mai recuperat lefurile * Mii de oameni îşi cer în instanţă drepturile băneşti


Batjocorite pe munca lor, aşa se simt angajatele de la firma de confecţii al cărei patron nu le-a achitat nici acum salariile restante de la mijlocul lunii octombrie. Femeile sunt mânioase şi pe legile şi instituţiile din România, pentru că se simt pur şi simplu lăsate în plata Domnului. Ieri, câteva femei au fost din nou la sediul Aka Fashion Line, de pe Strada Ştefan cel Mare, aşteptând în zadar lefurile restante pentru noiembrie şi o parte din octombrie.

Croitoresele au fost odată viteze

Deşi instanţa rămâne calea sigură de recuperare a salariilor, croitoresele nu mai au încredere în justiţie, dar nici bani să-şi permită avocaţi. "Mă credeţi că eu nu îmi permit să dau banii pe bilet, ca să merg până la Tribunal?”, ne dă replica una dintre angajate. Culmea, unele dintre colegele ei au păţit acelaşi lucru cu salariile, în 2012, când erau angajate la o altă societate de acelaşi profil. Cu toate că au făcut apel la justiţie, acestea nu şi-au recuperat nici acum banii. „Am avut avocat din oficiu şi am obţinut o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă că trebuie să ni se dea salariul pe patru luni lucrate la firma Central Pizza. La finalul procesului, am aflat că firma nu avea niciun bun pe numele ei, aşa că am rămas tot fără bani”.

Numărul litigiilor de muncă, în creştere

De altfel, cele 70 de angajate de la firma de confecţii nu sunt singurele din Galaţi care au probleme cu patronii. Grosul petiţiilor depuse anul trecut la Inspectoratul Teritorial de Muncă Galaţi vizează tot relaţiile de muncă, în speţă neplata la timp a salariilor, neacordarea lor sau neacordarea unor drepturi băneşti aferente orelor suplimentare ori concediilor. De altfel, până în luna noiembrie 2013, la secţia Contencios s-au înregistrat aproape 2.400 de litigii de muncă, cu 20 la sută mai multe faţă de 2012, după cum a declarat Mihaela Neagu, preşedinta Curţii de Apel Galaţi în cadrul unui interviu publicat recent în „Viaţa liberă”.

Două soluţii aproape necunoscute

Nimeni însă nu poate contabiliza câţi dintre angajaţi îşi mai recuperează banii datoraţi de patroni. Contactată de redacţia noastră, avocata Beatrice Martiş îi atenţionează atât pe angajaţii care şi-au obţinut deja dreptatea în instanţă, cât şi pe firmele aflate în insolvenţă, obligate să plătească drepturi băneşti, că, în ultimă instanţă, există două căi pentru recuperarea şi, respectiv, acordarea acestor drepturi, pe care foarte puţini le cunosc. Este vorba despre înscrierea la Masa credală şi de accesarea Fondului pentru plata creanţelor salariale.

Dar pentru că nu se pricep la chichiţele legislative, pentru că nu au bani să plătească avocaţi şi, apoi, executori judecătoreşti, dar şi pentru că şi-au pierdut cu totul încrederea în justiţie, angajatele de la Aka Fashion Line spun că nu mai este nicio speranţă să-şi mai vadă banii. Ele susţin că patronul îşi va deschide în curând altă firmă şi că îşi va continua activitatea bine-mersi, în timp ce ele vor plânge după bani. Rămâne de văzut dacă aşa se va întâmpla.

Citit 2572 ori Ultima modificare Marți, 07 Ianuarie 2014 17:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.