Sfatul specialiştilor: Se recomandă reducerea dozei de paracetamol

Sfatul specialiştilor: Se recomandă reducerea dozei de paracetamol
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Agenţia americană pentru medicamente (FDA) a recomandat, la mijlocul săptămânii trecute, limitarea dozei de paracetamol în analgezicele combinate cu derivate ale morfinei, pentru a se evita riscul de leziuni hepatice grave, informează Agerpres.
Paracetamolul este adesea folosit în combinaţie cu opioide, precum oxicodona, hidrocodona (Vicodin) şi codeina (Tylenol+codeină). Acum, FDA le cere medicilor să nu le mai prescrie pe cele care conţin mai mult de 325 de miligrame pe comprimat sau capsulă. Agenţia a explicat într-un comunicat că nu există date medicale care să arate că administrarea unei doze mai mari de 325 de miligrame de paracetamol pe doză oferă beneficii suplimentare care să justifice riscurile crescute pentru sănătate.

Combinaţie fatală

Agenţia le-a cerut în 2011 companiilor farmaceutice să limiteze doza de paracetamol la 325 miligrame per tabletă sau capsulă. "Un număr mare de analgezice prescrise sau vândute fără prescripţie medicală conţin paracetamol, ceea ce creşte riscul de supradozaj", afirmă FDA, care reaminteşte de asemenea că paracetamolul consumat în combinaţie cu alcool creşte riscul de leziuni ale ficatului. FDA limitează la 4.000 de miligrame cantitatea maximă de paracetamol pe care un adult o poate lua în 24 de ore.
Acest medicament este indicat pentru tratamentul febrei şi durerii moderate. Spre deosebire de antiinflamatoriile nesteroidiene, precum aspirina, el nu are proprietăţi antiinflamatorii şi nu creşte riscul de hemoragie. În farmaciile din Galaţi, paracetamolul sau medicamentele pe bază de paracetamol reprezintă unele dintre cele mai vândute produse.

Citit 1343 ori Ultima modificare Luni, 20 Ianuarie 2014 14:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.