Conform Casei Judeţene de Pensii/ Contractul de asigurare socială menţine vechimea în muncă
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Conform Casei Judeţene de Pensii/ Contractul de asigurare socială menţine vechimea în muncă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

"Vă rugăm să ne spuneţi în ce condiţii pot să-mi menţin vechimea în muncă, eu nelucrând de mai mulţi ani. Pot să plătesc această contribuţie retroactiv şi să-mi meargă vechimea?", ne întreabă Sabina Bălan, din Galaţi.

"Potrivit articolului 6 aliniat 2 din Legea nr. 263/2010, privind sistemul public de pensii, poate încheia un contract de asigurare socială, pentru menţinerea vechimii în muncă, orice persoană care doreşte să se asigure şi să-şi completeze venitul asigurat, precum şi avocaţii, personalul clerical şi personalul asimilat din cadrul cultelor recunoscute prin lege, neintegrate în sistemul public”, ne-a spus Ana Denis Aramă, director executiv al Casei Judeţene de Pensii Galaţi.

Contractul de asigurare este un act civil şi se încheie la sediul CJP Galaţi (str. Ştiinţei nr. 97); nu se încheie retroactiv, ci intră în vigoare din momentul încheierii lui şi „produce efecte pentru viitor”. Se încheie în scris între asigurat şi casa teritorială de pensii. „Baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale pentru asiguraţi o constituie venitul lunar al solicitantului. Dacă solicitantul nu are niciun venit, atunci se stabileşte o contribuţie lunară de calcul echivalentă cu 35 la sută din salariul mediu brut care a stat la baza fundamentării bugetului asigurărilor sociale de stat. Nivelul minim asigurat este de 804 lei, ceea ce face ca asiguratul să plătească 252 lei, adică 35 la sută din amintita sumă. Nivelul maxim asigurat este de 11.490 lei - dar nu mai mult de cinci ori câştigul salarial mediu brut - iar contribuţia lunară datorată este de 3.596 lei”, a adăugat interlocutoarea.

Contractul poate fi reziliat la cererea uneia dintre părţi, iar stagiul de cotizare, indiferent de numărul de ani, se ia în calcul în momentul stabilirii drepturilor de pensie.

Mai multe informaţii puteţi obţine de la sediul CJP Galaţi. Programul cu publicul este de luni până joi, între orele 8.00 şi 16.30, iar vinerea de la 8.00 la 14.00.

Citit 9446 ori Ultima modificare Marți, 11 Februarie 2014 17:03

5 comentarii

 • postat de vlase marian
  Duminică, 07 Februarie 2016 09:19
  92.86.31.***
  BunaZiua. P ot plati un an contributiile sociale ca sabeneficiez de somaj?.Multumesc.
  0
  0
  Raportează
 • postat de stefan
  Miercuri, 12 Februarie 2014 22:33
  84.117.40.***
  Pentru Jurist.
  Eu nu am contestat legalitatea deciziei lor. Fapt pentru care nici nu am comentat sau contestat decizia institutiei.. Doar apreciez seiozitatea cu care se grabesc sa-mi taie mie virtuala craca de sub picioare si lor veniturile. Dupa cum spuneti dumneavoastra...constituie motiv...nu e obligatoriu. Ma puteau suna. Apreciez faptul ca au putut sista contractul de la data incetarii platilor fara sa ma arunce in sarabanda penalitatilor si a obligatiilor de plata restante. Asta apreciez. Dar daca nu aveau de la mine un minim ok, macar verbal, de ce au dat cu piciorul banilor? Nu am sa inteleg. Poate nu sunt eu suficient de destept. Oricum....banii au ramas la mine. Ce a castigat statul?
  0
  2
  Raportează
 • postat de jurist
  Miercuri, 12 Februarie 2014 09:13
  83.103.186.***
  pentru dl Stefan
  La punctul 3.6 din contractul de asigurare semnat de dvs scrie: " termenul de achitare al contributiei este lunar,pana la data de 25 a lunii urmatoare celei pentru care se datoreaza plata" iar la punctul 6.7 scrie " Neplata contributiei de asigurari sociale la termenul prevazut de lege constituie motiv pentru C.J.P. de reziliere a prezentului contract."
  1
  2
  Raportează
 • postat de stefan
  Marți, 11 Februarie 2014 20:39
  84.117.40.***
  M-am dus in Ianuarie cu banii in buzunar. Avem 4 luni restanta. Septembrie - Ianuarie. Contractul s-a reziliat. Aveam banii la mine, inclusiv penalitatile. Mi-au motivat ca daca nu platestc doua luni se reziliaza contractul. Multumesc. Oare si patronilor care nu platesc contributiile sociale la doua luni li se inchid firmele?
  4
  6
  Raportează
 • postat de Postelnicu
  Marți, 11 Februarie 2014 18:06
  5.13.163.***
  nici nu stiu cu ce sa incepo,dar din lege nu credca e cazul pentru ca ar trebui sa stiti cu totii ca in lege scrie negru pe alb -trecerea de la pensia anticipata la cea de limita de varsta se face automat-dar dumneavoastra automat probabil ca intrepretati de ordinul lunilor,anilor.Si acum concret trebuia sa fiu trecuta automat de la o pensie la alta din data de 29 sept.2013,in oct am revenit cu o cerere in urma caruia pe data de 19.11.2013 am primit o alta decizie cu pensia la limita de varsta,in ianuarie 2014 am revenit telefonic si mi s-a spus ca sunt programata in februarie,am primit si pensia din februarie-fiind pe card-dar daca am inteles gresit si am sperat ca e vorba de februarie 2014 imi cer scuze.RUSINEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE CONDUCERII SI SALARIATILOR CARE NICI MACAR NU RASPUND LA TELEFON,AU LOCURI CALDUTE NU GLUMA.
  3
  4
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.