Conform Casei Judeţene de Pensii/ Contractul de asigurare socială menţine vechimea în muncă
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Conform Casei Judeţene de Pensii/ Contractul de asigurare socială menţine vechimea în muncă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

"Vă rugăm să ne spuneţi în ce condiţii pot să-mi menţin vechimea în muncă, eu nelucrând de mai mulţi ani. Pot să plătesc această contribuţie retroactiv şi să-mi meargă vechimea?", ne întreabă Sabina Bălan, din Galaţi.

"Potrivit articolului 6 aliniat 2 din Legea nr. 263/2010, privind sistemul public de pensii, poate încheia un contract de asigurare socială, pentru menţinerea vechimii în muncă, orice persoană care doreşte să se asigure şi să-şi completeze venitul asigurat, precum şi avocaţii, personalul clerical şi personalul asimilat din cadrul cultelor recunoscute prin lege, neintegrate în sistemul public”, ne-a spus Ana Denis Aramă, director executiv al Casei Judeţene de Pensii Galaţi.

Contractul de asigurare este un act civil şi se încheie la sediul CJP Galaţi (str. Ştiinţei nr. 97); nu se încheie retroactiv, ci intră în vigoare din momentul încheierii lui şi „produce efecte pentru viitor”. Se încheie în scris între asigurat şi casa teritorială de pensii. „Baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale pentru asiguraţi o constituie venitul lunar al solicitantului. Dacă solicitantul nu are niciun venit, atunci se stabileşte o contribuţie lunară de calcul echivalentă cu 35 la sută din salariul mediu brut care a stat la baza fundamentării bugetului asigurărilor sociale de stat. Nivelul minim asigurat este de 804 lei, ceea ce face ca asiguratul să plătească 252 lei, adică 35 la sută din amintita sumă. Nivelul maxim asigurat este de 11.490 lei - dar nu mai mult de cinci ori câştigul salarial mediu brut - iar contribuţia lunară datorată este de 3.596 lei”, a adăugat interlocutoarea.

Contractul poate fi reziliat la cererea uneia dintre părţi, iar stagiul de cotizare, indiferent de numărul de ani, se ia în calcul în momentul stabilirii drepturilor de pensie.

Mai multe informaţii puteţi obţine de la sediul CJP Galaţi. Programul cu publicul este de luni până joi, între orele 8.00 şi 16.30, iar vinerea de la 8.00 la 14.00.

Citit 9599 ori Ultima modificare Marți, 11 Februarie 2014 17:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.