10 februarie/ Sfântul Mucenic Haralambie

10 februarie/ Sfântul Mucenic Haralambie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Sfântul Mucenic Haralambie este prăznuit în fiecare an în 10 februarie. A fost Episcop de Magnezia, în zona Asiei Mici şi a rămas în Biserica noastră un model de sfinţenie şi mărturisire a credinţei. Proloagele ni-l prezintă drept un slujitor al lui Hristos plin de strălucire duhovnicească. A ţinut piept prigonirilor din veacul al II-lea după Hristos din vremea împăratului Septimiu Severus (193-211). Mucenicul cinstit astăzi a rămas, de optsprezece veacuri, la inima creştinilor pentru rezistenţa şi verticalitatea cu care i-a înfruntat pe mai marii pământeşti. Deranjat peste măsură de zelul bătrânului Episcop şi de credinţa sa, Septimiu a cerut mai marelui cetăţii din Magnezia - Luchian - să-l prindă şi să-l aducă pe Episcop în faţa „judecătorilor”. Tortura avea scopul să-l determine să se lepede de Hristos. Sfântul cu blândeţe şi cuvânt puternic le-a spus, în timp ce persecutorii îi sfâşiau veşmintele arhiereşti: „Mulţumesc vouă, fraţilor, că strunjind trupul meu vechi şi bătrân, m-aţi înnoit, îmbrăcându-mi sufletul cu haina nouă a suferinţelor pentru Hristos”.

Împrejurările acestea i-au determinat pe mulţi păgâni să treacă la creştinism. Între aceştia s-au aflat şi soldaţii Porfirie şi Vaptos. Istoricii spun că Galina, fiica împăratului, a crezut atunci în Hristos şi s-a botezat.

Sfântul Haralambie a fost decapitat la 10 februarie, la începutul veacului III, pe când avea 113 ani. Este considerat Sfânt Făcător de Minuni, vindecător de molime, ciumă, cancer...

Citit 1395 ori Ultima modificare Duminică, 09 Februarie 2014 17:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.