Scrisoare deschisă către primarul Marius Stan: Ce greşeli s-au făcut în problema garajelor

Scrisoare deschisă către primarul Marius Stan: Ce greşeli s-au făcut în problema garajelor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În ultima vreme, în presa locală mai ales, s-a bătut şi încă se mai bate monedă pe seama demolării unor garaje construite în diverse locuri din oraş. Pentru a clarifica bănuiala de partizanat a subsemnatuui, vă declar de la început două lucruri: nu am avut şi nu am nici automobil şi nici garaj şi sunt întru totul de acord cu ideea de modernizare a oraşului şi cu ideea de a se demola garajele şi chioşcurile.

După părerea mea, dumneavoastră comiteţi niște grave erori în realizarea acestui proiect de modernizare, mai ales neţinând seama de faptul că, de 24 de ani, România se află în capitalism (e drept, unul de tip românesc) şi că Domnia Voastră sunteţi membru al Partidului Naţional Liberal. Referitor la apartenenţa dumneavoastră politică, doresc să vă amintesc (fără a considera că vă dau lecţii de liberalism) că liberalismul este o doctrină politică şi economică ce proclamă principiul libertăţii politice şi economice a individului. (...)

După părerea mea, vă spun că, în acest caz (iniţiativa de demolare a garajelor, n.r.), aţi comis următoarele greşeli: 1. Înainte de a aduce buldozerul, dumneavoastră trebuie să oferiţi o alternativă acestor oameni. Nu poţi să-ţi arunci singura cămaşă doar pentru că nu este la modă, până nu-ţi cumperi una nouă. Trebuie să gândiţi şi să realizaţi nişte parcări moderne, subterane, supraterane sau de alt tip, unde cei vizaţi de demolare să poată parca autoturismele (desigur, contra cost) şi apoi să nivelaţi locul.

2. Cel de-al doilea abuz (după părerea mea) este că nicăieri nu se pomeneşte despre ce despăgubiri vor primi aceşti oameni, care, mai lesnicios sau ai dificil, au făcut rost de bani pentru a investi în aceste construcţii făcute cu aprobarea Primăriei, Primăria fiind principalul beneficiar de taxe şi impozite rezultate de aici. În acest caz, aceşti oameni s-ar putea organiza într-o asociaţie care să dea în judecată Primăria şi să aibă şi succes în instanţă. Credeţi că, înainte de a demola, aţi eliminat toate soluţiile? Vă dau un exemplu. Locuiesc în Țiglina III. În spatele blocurilor F1, F2 și B7 se află un spațiu generos. Aici se poate organiza o parcare, care ar fi utilizată de riverani. Ştiţi ce ar însemna acest lucru? Descongestionarea totală a străzii din faţa blocului B7 şi a Şcolii nr. 11 şi parţial a Străzii Macedonă din faţa blocurilor F1 şi F2. În felul acesta, accesul copiilor la şcoală nu se va mai face printre maşini, iar trotuarele vor fi degajate total. (...) Referitor la demolarea garajelor, vă spun un proverb chinezesc: ”Sapă fântâna înainte de a-ţi fi sete!” Nu credeţi, domnule primar, că, în cazul acesta, ar trebui să săpaţi fântâna?

Citit 2818 ori Ultima modificare Duminică, 09 Februarie 2014 18:33

17 comentarii

 • postat de huzum
  Marți, 25 Februarie 2014 17:24
  5.13.130.***
  au luat destui bani unii proprietari de chioscuri din chirii,nu pierd nimic daca au investit ,JOS CU CHIOSCURILE D LE PRIMAR,au sume fabuloase pe luna din inchiriere,traiesc bine mersi stand acasa pe seama altora care muncesc sa le dea lor contributia....
  1
  0
  Raportează
 • postat de ss
  Luni, 10 Februarie 2014 16:27
  5.13.231.***
  in cartierele vechi existau garaje facute odata cu constructia blocului.....ce regim juridic au acele garaje?
  1
  10
  Raportează
 • postat de Jos garajul!!!!!!
  Luni, 10 Februarie 2014 14:44
  89.136.5.***
  Pentru cei care se intreaba retoric, oare unde voi parca masina dupa ce imi darama garajul?
  Rspuns: Dupa demolarea unui ,,parc'' de garaje, primaria poate in prima faza sa toarne un covor asfaltic in zona respectiva si asigura in acest fel loc de parcare pentru un numar triplu de masini fata de cel care erau initial in garaje. In acest fel se elibereaza trotuarele unde se mai parcheaza masini, dispar masinile parcate la bordura, sunt vizibile trecerile de pietoni respectiv marcaje si indicatoare rutiere, se poate circula normal si pe trotuar dar si pe stradutele dintre blocuri.
  Pasul numarul doi, primaria pate incepe in timp studii de fezabilitate, analize costuri, pozitionari pentru viitoare constructii pe aceste locuri, respectiv: parcuri sau locuri de joaca pentru copii, garaje supra/ subterane etc. Numai supermarketuri sa numai apara pentru ca sunt destule.Oricum prin zonele astea cu garaje nu se poate circula, cel putin seara, pe intuneric.Periculoase zone in special pentru copii si femei (vezi caini, betivi, smardoi, gropi sau canalizari nesemnalizate etc)
  Deci, pentru orice este un inceput. Garantez chiar cu parere de rau pentru cei care au garaje, ca in timp o sa le placa si lor.
  Deci, chiar daca sunt posesor de autoturism si am si garaj, sunt pentru demolarea tuturor garajelor si maghernitelor din oras. Daca se va ajunge la asa ceva si se va mai si construi ceva in locurile respective, urmeaza ca tot cetateanul sa dea dovada de spirit civic si sa si pastreze daca nu chiar sa si intretina aceste locuri. Dar asta este o alta discutie si aici este mult mai greu de realizat, avand in vedere cat de multi tarani, marlani, nesimtiti, amploiati si figuranti traiesc in orasul asta.
  Atfel, orasul nu mai este oras ci sat la tara. Numai cucuruzul plantat printre blocuri lipseste.
  Este clar ca pot apare terte probleme in aceste spatii
  5
  20
  Raportează
 • postat de costi
  Luni, 10 Februarie 2014 12:43
  82.208.163.***
  Acest aticol este facut la comanda. Autorizatiile de constructie provizorie nu au caracter permanent ci o durata nedefinita (adica pana cand primaria hotaraste sa construiasca altceva acolo). Cand votul trece de consiliu, expira legal toate autorizatiile garajelor in secunda 2. Va spun sigur ca avocatii primariei abia asteapta sa castige fara drept de apel procesele cu posesorii de garaje. In al doilea rand, terenul respectiv nu se confisca, nu pleaca nimeni cu terenul in spate. De indata ce se niveleaza locul, oamenii isi pot parca masinile sau borcanele cu muraturi pe acelasi teren pe care erau garajele.....si SURPRIZA: incap chiar mai multe masini. Deci cum dracu, sa spui ca nu mai ai unde parca masina?
  10
  24
  Raportează
 • postat de GHEORGHE MARIA
  Luni, 10 Februarie 2014 12:11
  89.137.222.***
  sa se demoleze toate aceste cotete ----nu sunt garaje --sunt amintirile triste lasatev de durbaca ---niste ghetouri ----ele se vor demola dupa un grafic si asa sa fie----- ne sufoca --iar vara acolo se face fum de la gratare --muzica si dezmat ---locatarii nu mai au pic de liniste iar ei nu au pic de rusine -----jos garajele !!!
  5
  29
  Raportează
 • postat de marian
  Luni, 10 Februarie 2014 11:57
  89.137.228.***
  Foarte mare dreptate are articolul . CUM sa demolezi la intamplare cand nu ai asigurat locuri de parcare . FELICITARI autorului articolului .
  24
  18
  Raportează
 • postat de cine-l crede...
  Luni, 10 Februarie 2014 10:29
  5.13.237.***
  D-le este domeniul public una la mana si in al doilea rand UNDE SA SE FACA acea "fantana"de care pomenesti matale.Asta este garajist in piele de oaie,se vede de la o posta.Este sufocat orasul cu aceste maghernite si le-a venit randul ca sa fie demolate , asa nu mai merge.
  8
  29
  Raportează
 • postat de zingaro nomand
  Luni, 10 Februarie 2014 09:52
  5.13.234.***
  Atunci, primaria sa dea in judecata pe toti acei care nu au respectat proiectul de constructie si sa ceara recalcularea chiriei/m2 folosit (suprafata garajului, subsolul, aleea de acces la garaj+gradini din fata, spatele garajului.sau sa verifice facturile care fac dovada ca acele materiale folosite la constructia garajelor au fost cumparate ,nu furate de prin fabricii
  3
  29
  Raportează
 • postat de Vali
  Luni, 10 Februarie 2014 09:38
  86.124.203.***
  Doamne cata ipocrizie si cata absurd in scrisoarea asta!
  1. cele doua proiecte despre care s-a tot scris in VL, cel din Mazepa si cel din M. 19 au in spate facute deja proiecte de amenajare bugetate si gata de dat drumul la treaba
  2. Atunci cand garajistul si-a facut sau si-a cumparat garaj stia ca acea hardughie este o CONSTRUCTIE PROVIZORIE si ca este pe domeniul public al municipalitatii ceea ce inseamna ca oricand primaria poate veni sa iti ceara sa te cari de acolo!
  10
  35
  Raportează
 • postat de galatean
  Luni, 10 Februarie 2014 09:31
  89.122.188.***
  CUM SA FACI GARAJ SI APOI SA PUI SI BUDANE CU MURATURI IN EL SI APOI SA IESI CA TARANUL IN FATA GARAJULUI SA FACI GRATARE SPRE DISPERAREA COLOCATARILOR SI SA TE SI UITI CUM TREC PE TROTUAR TOTI OAMENII?????????? IN TIMP CE COPIII NU AU LOCURI DE JOACA SI NICI UNDE SA SE JOACE??????????? DE CE INTARZIE ATAT DEMOLAREA LOR?
  7
  39
  Raportează
 • postat de BURUIANA
  Luni, 10 Februarie 2014 09:25
  5.13.216.***
  DL. RUSU! DE DOMENIUL PUBLIC TREBUIE SA SE BUCURE TOATA COMUNITATEA! TREBUIE ODATA SA SE MODERNIZEZE SI ACEST ORAS!! AI CONSTRUIT O CONSTRUCTIE PROVIZORIE ASA SCRIE SI PE AUTORIZATIE SI TREBIE SA TE SUPUI LEGEI SI MAJORITATII CARE DORESC DEMOLAREA ACESTOR MIZERABILE GARAJE CARE PUR SI SIMPLU NE SUFOCA!!! VREU VRDEATA, LOC DE JOACA PT.COPII SI SA INSPIR -EXPIR UN AER CURAT IN ZONA!!
  11
  25
  Raportează
 • postat de BURUIANA
  Luni, 10 Februarie 2014 08:48
  5.13.216.***
  DL. RUSU ! sunt constructii provizorii asa scrie pe autorizatia dv. construite pe domeniul public, locul tuturor cetatenilor din zona care trebuie sa se bucure de verdeata, un parculet de joaca pt, copii , sa inspiere-expire un aer curat! pur si simplu ne sufoca aceste mizerabile garaje!!trebuie odata sa se modernizeze si acest oras! sa respecte un plan real de urbanism asa cum se procedeaza in toate orasele!! chiar daca traim in capitalism! nu uita ca ai obtinut probabil autorizatia semnata pe capota masinii de un fost primar iresponsabil! INTR\O COMUNITATE GUVERNEAZA LEGEA SI MAJORITATEA ASA CUM DE FAPT IN INTREAGA TARA!! HAIDETI SA LE REPECTAM!!
  11
  32
  Raportează
 • postat de stefan
  Luni, 10 Februarie 2014 08:31
  84.117.40.***
  Chiar asa.
  SCRISOARE DESCHISA CATRE MARIUS STAN:

  Domnule primar, va rog sa trimiteti Inspectoratul de Stat in Constructii pentru a vedea daca garajele construite pe spatiul public respecta proiectul sau sunt conforme autorizatiei de constructie, daca exista diferente de dimensiuni, materiale folosite sau au aprobari pentru beciurile de sub garaje si alte anexe.
  6
  40
  Raportează
 • postat de Bogdan
  Luni, 10 Februarie 2014 08:21
  178.138.97.***
  Sa se desfiinteze garajele.
  Ce atata gargara. Unde in orasele civilizate ale Romaniei sau Europei vezi buncarele astea trantite pe spatiul public?

  Fara garaje. Simplu.
  Daca in urma lor nu se modernizeaza locul ramas viran, primarul sa infunde puscaria pentru inselaciune.
  7
  41
  Raportează
 • postat de IC
  Luni, 10 Februarie 2014 08:14
  79.116.101.***
  Domnul Rusu ,raspunsul la dilemele matale este unul singur ,toate garajele si chioscurile de pe domeniul public au autorizatii si aprobari de constructii provizorii, asa ca adio despagubiri. .Cine a investit in buncare de beton , beciuri etc sa fie sanatos .Oare unde sa se construiasca parcari ,graje subterane etc ,daca locurile care sunt bune pentru asa ceva sunt ocupate de sute de garaje (vezi Micro19 intre scoli ).Pentru eventualele despagubiri , propietarii garajelor si chioscurilor,care se simt neindreptatiti ,trebuie sa se adreseze in justitiei impotriva celor care le-au aprobat ,presupun pentru spaga si mita electorala ....A dori sa ai un oras normal ,ne impanzit de tot felul de chioscuri si garaje ,nu inseamna ca nu esti un bun liberal ,ba din contra....Apropo ,nici eu nu am garaj si autoturism (le-am pus in aceasta ordine fiindca mule garaje nu sunt pentri autoturism ,sunt magazii ,bucatarii de vara , atelier4e ,sifonarii etc ) .Pentru cei care spun ca nu sunt garaje ,ii rog sa-l viziteze pe cel din piata ,au sa constate ca este aproape gol...
  18
  26
  Raportează
 • postat de stefan
  Luni, 10 Februarie 2014 08:06
  84.117.40.***
  O aberatie de scrisoare.
  1. Garajele sunt construite pe domeniul public, nu invers. Asa ca mai bine sa plateasca fiecare garaj cate 100 euro chirie pe luna, bani care sa se imparta celor care-si tin copii la calculator din cauza lipsei terenurilor de joaca. Ce despagubiri viseaza asta?
  2. Deasemeni....ce alternativa sa ofere?? Parcati masina in parcarea publica ce se va face automat sau cumparati-va casa cu curte, daca vreti garaj. Alternativa la muraturi, sau ce? Masinile fara garaj unde stau?? Aia este alternativa. Alternativa este ca in locul a 20 de garaje se vor parca simplu, teran, 40 de masini si mai ramane si un teren de forbal sau un parculet.

  ps. Nu stiu daca autorizatiile de constructie prevedeau buncare betonate cu beciuri sau constructii usoare.
  17
  35
  Raportează
 • postat de David
  Luni, 10 Februarie 2014 07:48
  82.137.13.***
  Acelasi lucru s-a intamplat si cu Chioscurile . 1. Nu s-au construit acele galerii comerciale pentru a le asigura intreprinzatorilor privati spatiile necesare desfasurarii activitatii . 2. Nu s-au prevazut in proiect salarii compensatorii acordate de Primarie pentru angajatii care au ramas fara un loc de munca .3. Nu s-a verjficat profitabilitatea firmelor ce li s-au demolat spatiile ,adica capacitatea acestora de a-si plati impozite si contributii la bugetul tarii si local ............Nicaieri in lume nu se inchid afaceri profitabile si mai ales in zone sarace unde somajul este ridicat .
  27
  31
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.