Ţeapa disponibilizărilor în învăţământ

Ţeapa disponibilizărilor în învăţământ
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Anul acesta, învăţământul pare să traverseze cea mai grea perioadă de după 1989. Niciodată parcă oamenii şcolilor nu au primit atâtea informaţii care se schimbă de la o zi la alta.

Dacă la începutul săptămânii, preşedintele Băsescu îi asigura pe sindicaliştii din învăţământ că nu se vor opera disponibilizări, nu a trecut nici o săptămână şi se vehiculează contrariul. Mai mult decât atât, disponibilizările din învăţământ fuseseră bătute în cuie încă dinainte de discuţiile cu preşedintele, de pe 11 aprilie, când a fost promulgată Ordonanţa 34.  Conform acesteia, pe posturile vacante din învăţământ nu se va angaja decât 15 la sută din numărul total de posturi din sistem.

„Dacă în învăţământ sunt cam 380.000 de angajaţi, acest 15 la sută înseamnă în jur de 50.000. Am aflat că numărul de suplinitori calificaţi şi necalificaţi  (deci posturi care se vor vacanta la sfârşitul anului şcolar) sunt 68.000. Nu mai vorbim de situaţiile de la personalul auxiliar şi didactic auxiliar”.

„Deci e vorba de vreo 18.000 de norme care trebuie să dispară din sistem. Sub o formă mascată, se pare că vor fi disponibilizări şi, întâmplător sau nu, acest 18.000 este aproape de cele 20.000 de disponibilizări anunţate iniţial”, spune liderul gălăţean al FEN, Constantin Ciosu (foto).

Ciosu susţine că săptămâna viitoare se va afla cu exactitate câte posturi vor fi vacante şi se va putea calcula care vor fi consecinţele acestei ordonanţe.  În condiţiile în care nu vor mai fi profesori care să susţină orele se va recurge la suprapopularea claselor peste limita stabilită prin lege sau la mărirea normei didactice?

Sindicaliştii  susţin că, în aceste condiţii, boicotarea tezelor cu subiect unic şi a celorlalte examene naţionale este mai mult decât sigură: „Profesorii au semnat pentru protest chiar şi când nu se punea problema disponibilizărilor. Dacă guvernanţii o ţin în acelaşi ritm se va ajunge la grevă generală”, a mai adăugat Ciosu.

Citit 1389 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.