Educaţie prin Biserică/ 6.900 de elevi, educaţi pe lângă parohii
Foto: Foto: Arhiva ADJ

Educaţie prin Biserică/ 6.900 de elevi, educaţi pe lângă parohii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Educaţia copiilor şi tinerilor este atributul familiei şi al şcolii, dar la formarea lor contribuie şi biserica. La modul ideal, educaţia oricărui vlăstar este o sumă de fapte bune la care îşi dau mâna cei trei factori educaţionali care, prin vremi, au ţinut trează conştiinţa de creştini ortodocşi în spaţiul românesc. La fel se întâmplă şi astăzi, la două milenii de la primirea Cuvântului Evangheliei prin apostolatul Sfântului Andrei, "cel dintâi chemat la Domnul".

În Arhiepiscopia Dunării de Jos, peste 6.900 de copii (mai exact - 6.906) au ales drumul către Biserică, pentru a participa la două dintre cele mai importante programe educative susţinute de Biserica Ortodoxă a Patriarhiei Române.  

Programul "Hristos împărtăşit copiilor"

5.268 de şcolari, îndeosebi elevi de clasele I-VIII, cu binecuvântarea Arhiepiscopului locului - Înalt Prea Sfinţitul Părinte Casian - au petrecut timpul în Biserică, hrănindu-se duhovniceşte din cuvântul Sfintei Scripturi, în cadrul programului "Hristos împărtăşit copiilor", coordonat de departamentul Învăţământ al ADJ. Cei peste 5.200 de elevi din şcolile gălăţene şi brăilene au fost educaţi, în 2013, pe lângă 380 de parohii gălăţene şi brăilene. Programul este susţinut de mulţi ani în bisericile noastre, la iniţiativa şi cu binecuvântarea Prea Fericitului Părinte Daniel, Patriarhul BOR.

"Viitorii apostoli..."

Întâlnirile de la Biserică sunt pentru micii creştini tot atâtea ocazii binecuvântate de Sus, loc unde, cu "concursul" Pantocratorului, cei mici desluşesc de la "apostolii" zilelor noastre  abc-ul învăţăturii de credinţă ortodoxă, învăţătură pentru care şi-au dat viaţa mucenicii şi martirii, Sfinţii noştri ştiuţi şi neştiuţi. Pe lângă aspectele de credinţă ortodoxă, micii creştini învaţă arta scrisului, a picturii bizantine, să încondeieze ouă şi alte meşteşuguri. Se creează premisele ca ei să se numere între participanţii de mâine ai olimpiadelor şcolare la religie.

"Alege şcoala"

Tot în anul 2013, cu binecuvântarea Înalt Prea Sfinţitului Părinte Casian al Dunării de Jos, 1.638 de copii din 182 de parohii din Galaţi şi Brăila au fost în atenţia Programului "Alege Şcoala", fiind salvaţi de la abandonul şcolar. În principal sunt marile programe puse pe picioare prin fonduri europene din cadrul Aşezământului Filantropic „Sfântul Vasile cel Mare” Galaţi şi al Centrului de zi „Speranţa”, precum şi cele din parohiile „Sfântul Spiridon” şi „Sfântul Antonie cel Mare” Galaţi.

Pe lângă activităţile propriu-zise în cadrul celor două proiecte, 546 dintre micii beneficiarii ai amintitelor programe desfăşurate în tinda bisericii au participat la tabere de creaţie gratuite, organizate la Mănăstirile „Durău” şi „Buşteni”.  Micii creştini de astăzi vor fi viitorii apostoli de mâine ai comunităţii.

Minţi agere la Sfântul Mina

Una dintre parohiile care antrenează peste an sute de şcolari la activităţi educative este Parohia "Sfântul Mina". „În cadrul parohiei noastre avem 26 de şcolari, care pe parcursul anului 2013 au participat la una-două ore pe săptămână, în cadrul Programului ˝Hristos împărtăşit copiilor˝. Aici, şcolarii învaţă care este sensul şi rostul omului în lume, împreună cu părintele Claudiu Mâniosu, profesor al Seminarului Teologic ˝Sfântul Apostol Andrei˝ Galaţi şi profesorii de religie de la Şcoala nr. 12 Galaţi. Cei mici învaţă că omul este creaţia lui Dumnezeu şi că nu este o frunză în bătaia vântului; că devenirea omului în viaţă este o sumă de alegeri şi fapte bune care reflectă modul cum îşi folosesc voinţa şi libertatea în Hristos", ne-a spus părintele Nicolae Ionaşcu, paroh al Bisericii Sfântul Mina Galaţi.

Ca o completare a activităţilor de aici, concursul de şah de anul trecut a antrenat "cel mai mare număr de şcolari" în curtea Bisericii "Sfântul Mina" şi cele mai agere minţi.

Foto: Arhiva Bisericii "Sf. Mina"

Citit 1201 ori Ultima modificare Joi, 20 Februarie 2014 14:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.