Creşterea şomajului duce la creşterea depresiilor

Creşterea şomajului duce la creşterea depresiilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Creşterea numărului persoanelor care se află în pragul şomajului sau care şi-au pierdut locul de muncă după 20 de ani, în medie, de activitate a dus la dublarea numărului depresiilor, a declarat, luni, dr. Simona Trifu, medic psihiatru şi cadru didactic la UMF "Carol Davila" din Capitală.

Potrivit medicului, criza economică a generat, în România, tot mai multe situaţii în care unele persoane ajung la psihiatru cu stări depresive de diferite intensităţi, ce debutează în contextul iminenţei şomajului sau a pierderii locului de muncă.

"Statisticile oficiale arată că rata şomajului a fost în ianuarie de 7,3 la sută, în creştere aproape continuă de la declanşarea crizei. În astfel de situaţii, importantă este vârsta (persoanei vulnerabile - n.r.). Pot să confirm că există un sector populaţional major afectat, cuprins între 40 şi 50 de ani - cu un procent estimat de peste 39 la sută din totalul şomerilor -, cu vechime în muncă în medie în jurul a 20 de ani şi un nivel mediu de calificare. Numărul estimat al persoanelor în această situaţie care manifestă tulburări psihice s-a dublat în ultimul an. Primul episod depresiv apare, de cele mai multe ori, în intervalul a şase luni după pierderea locului de muncă şi poate reprezenta poarta de intrare în circuitul psihiatric", a precizat dr. Simona Trifu.

Medicul este de părere că depresia ar putea deveni, în viitorul apropiat, cea mai răspândită afecţiune, prezentând semne şi simptome care ating toate domeniile de funcţionare a organismului uman şi nefiind nicidecum doar "o perturbare circumscrisă la nivelul sufletului", aşa cum se poate crede într-o viziune mai largă a termenului.

"Este semnalul de alarmă pe care îl trag specialiştii atât în România, cât şi la nivel mondial. Cifrele sunt de-a dreptul îngrijorătoare: unul din 15 oameni, adică 6,66 la sută, suferă de depresie majoră şi dacă includem în statistică şi anxietatea şi toate formele de depresie, constatăm că patru din 15 oameni, respectiv 26,6 la sută, sunt afectaţi, la nivelul Uniunii Europene, potrivit unei statistici ONU", a mai precizat dr. Trifu.

Citit 1025 ori Ultima modificare Luni, 17 Martie 2014 16:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.