Scrisoare deschisă primarului Marius Stan, de la un administrator de bloc

Scrisoare deschisă primarului Marius Stan, de la un administrator de bloc
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Datorită experienţei acumulate în 20 de ani, de când sunt administrator, dar şi rezultatelor obţinute, îmi permit, cu tot respectul, să fac o serie de comentarii şi observaţii, referitoare la recenta Hotărâre 527 / 11.02.2013.

De ce nu am fost consultați, noi locatarii, administratorii, asupra unei hotărâri care ne priveşte?

Pe 24 de pagini nu face altceva decât să "plagieze" Legea 230/2007. Invocă Legea 114/1996, de mult moartă şi îngropată (abrogată).

Pagina 25 vine cu schimbarea cantităților de apă în sistemul pauşal şi, dacă are la bază determinări ştiinţifice, este în regulă.

Modul cum califică această hotărâre diferenţa dintre cantitatea de apă determinată de contorul furnizorului şi suma cantităţilor raportate de locatarii care au apometre, plus cantitatea facturată de asociaţie în sistem pauşal, dacă este cazul, precum şi repartizarea acestei cantităţi, este total greşit, fără a avea logică, fără a respecta Legea 230/2007 şi proprietatea indiviză.

Sunt două situaţii distincte. Prima: în reţeaua de distribuţie a blocului nu sunt pierderi şi totuşi există diferenţe între cele două cantităţi, generate de multe cauze, cum ar fi: neraportarea corectă a apometrelor de către unii locatari, intervenţia locatarilor asupra apometrelor, care împiedica funcţionarea şi înregistrarea corectă a cantităţilor de apă, deteriorarea apometrelor, coeficientul de 10 la sută, mult prea mic, şi care, în HCL 80/2002, nu are drept de bază o determinare a Institutului de metrologie legală. La vremea respectivă, SC Apaterm SA, indica drept diferenţă de clasă un coeficient de 30-40 la sută.

Nu este de dorit, dar dacă această situaţie există, HCL 80/2002 o reglementează corect. Este aberant ca valoarea acestei cantităţi de apă să fie repartizată pe cota indiviză. Nu are niciun fundament ştiinţific sau logic. Mă feresc să dau multe explicaţii. Totuşi, dau două exemple. Un apartament nu este locuit, deci nu are consum de apă. De ce să-i încarc factura? Apoi sunt apartamente cu trei camere, unde locuieşte o singură persoană şi apartamente cu două camere, locuite de cinci persoane. Unde este logica după care încarc factura celor două apartamente, nu după cum consumă, ci după cota indiviză?

A doua situaţie este aceea în care, din cauza unei avarii accidentale, apar pierderi de apă. Tot HCL 80/2002 reglementează situaţia care este dată în acord cu Hot. 527.

Acum vine rugămintea mea către dumneavoastră. Există un compartiment care are oameni bine pregătiţi şi care ar putea face acest lucru. HCL 80/2002, HCL 450/2005 şi HCL 31/2003, toate sunt modificate şi remodificate. Nici administratorilor nu le este comod să navigheze printre ele. Redactaţi o broşură, cu actele şi hotărârile în cauză, modificată la zi, care, contra cost, să fie distribuită administratorilor. Reveniţi asupra Hot. 527 pentru că eu o voi pune în discuţia Comitetelor Executive şi nu o voi respecta. De altminteri, nu se precizează data de când devine obligatorie.

Vă mai propun un lucru. Nimeni nu cunoaşte mai bine pulsul societăţii decât administratorul asociației. Întâlniţi-vă cu noi periodic, domnule primar, cel puţin de două ori pe an. Ar fi foarte benefic pentru asociaţii, pentru oameni, dar şi pentru dumneavoastră.

Administrator Neagu Costică

Citit 4721 ori Ultima modificare Duminică, 23 Martie 2014 14:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.