Scrisoare deschisă primarului Marius Stan, de la un administrator de bloc

Scrisoare deschisă primarului Marius Stan, de la un administrator de bloc
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Datorită experienţei acumulate în 20 de ani, de când sunt administrator, dar şi rezultatelor obţinute, îmi permit, cu tot respectul, să fac o serie de comentarii şi observaţii, referitoare la recenta Hotărâre 527 / 11.02.2013.
De ce nu am fost consultați, noi locatarii, administratorii, asupra unei hotărâri care ne priveşte?
Pe 24 de pagini nu face altceva decât să "plagieze" Legea 230/2007. Invocă Legea 114/1996, de mult moartă şi îngropată (abrogată).
Pagina 25 vine cu schimbarea cantităților de apă în sistemul pauşal şi, dacă are la bază determinări ştiinţifice, este în regulă.
Modul cum califică această hotărâre diferenţa dintre cantitatea de apă determinată de contorul furnizorului şi suma cantităţilor raportate de locatarii care au apometre, plus cantitatea facturată de asociaţie în sistem pauşal, dacă este cazul, precum şi repartizarea acestei cantităţi, este total greşit, fără a avea logică, fără a respecta Legea 230/2007 şi proprietatea indiviză.
Sunt două situaţii distincte. Prima: în reţeaua de distribuţie a blocului nu sunt pierderi şi totuşi există diferenţe între cele două cantităţi, generate de multe cauze, cum ar fi: neraportarea corectă a apometrelor de către unii locatari, intervenţia locatarilor asupra apometrelor, care împiedica funcţionarea şi înregistrarea corectă a cantităţilor de apă, deteriorarea apometrelor, coeficientul de 10 la sută, mult prea mic, şi care, în HCL 80/2002, nu are drept de bază o determinare a Institutului de metrologie legală. La vremea respectivă, SC Apaterm SA, indica drept diferenţă de clasă un coeficient de 30-40 la sută.
Nu este de dorit, dar dacă această situaţie există, HCL 80/2002 o reglementează corect. Este aberant ca valoarea acestei cantităţi de apă să fie repartizată pe cota indiviză. Nu are niciun fundament ştiinţific sau logic. Mă feresc să dau multe explicaţii. Totuşi, dau două exemple. Un apartament nu este locuit, deci nu are consum de apă. De ce să-i încarc factura? Apoi sunt apartamente cu trei camere, unde locuieşte o singură persoană şi apartamente cu două camere, locuite de cinci persoane. Unde este logica după care încarc factura celor două apartamente, nu după cum consumă, ci după cota indiviză?
A doua situaţie este aceea în care, din cauza unei avarii accidentale, apar pierderi de apă. Tot HCL 80/2002 reglementează situaţia care este dată în acord cu Hot. 527.
Acum vine rugămintea mea către dumneavoastră. Există un compartiment care are oameni bine pregătiţi şi care ar putea face acest lucru. HCL 80/2002, HCL 450/2005 şi HCL 31/2003, toate sunt modificate şi remodificate. Nici administratorilor nu le este comod să navigheze printre ele. Redactaţi o broşură, cu actele şi hotărârile în cauză, modificată la zi, care, contra cost, să fie distribuită administratorilor. Reveniţi asupra Hot. 527 pentru că eu o voi pune în discuţia Comitetelor Executive şi nu o voi respecta. De altminteri, nu se precizează data de când devine obligatorie.
Vă mai propun un lucru. Nimeni nu cunoaşte mai bine pulsul societăţii decât administratorul asociației. Întâlniţi-vă cu noi periodic, domnule primar, cel puţin de două ori pe an. Ar fi foarte benefic pentru asociaţii, pentru oameni, dar şi pentru dumneavoastră.
Administrator Neagu Costică

Citit 4456 ori Ultima modificare Duminică, 23 Martie 2014 14:03

9 comentarii

 • postat de Mihai 42
  Marți, 25 Martie 2014 19:50
  5.13.174.***
  Domnule Claudiu ; Exista in primarie Compartimentul Asociatii de Propietari ,daca scrii o sesizare la acesct compartiment ori nu primesti raspuns cu lunile;anii, ori primesti raspuns gen : “se confirma ….Conform HCL80/2002; si HCL 31/2003…..sau conform HCL 450/2005…..(Acte normative abrogate).
  D-nul Administrator are in parte dreptate .(dar ar tebui s-a se mai documenteze )Din anul 2007 a aparut Legea 230/2007 si H.G Nr. 1.588 si normele metodologice de aplicare a legii 230/2007 si Legea nr. 325/2006(Legea energiei termica) Conform Constitutiei Romaniei Art 73(Legiferarea ) si Legii 24/2000 Articolul 10 -Repartizarea cheltuielilor cu apa rece Alin.(1);(2);(3).. Din anexa la HCL527/11.12.2013 este nelegal-:[Legea 24/2000-Art.81 (1) La elaborarea proiectelor de hotarari, ordine sau dispozitii se va avea in vedere caracterul lor de acte subordonate legilor, hotararilor si ordonantelor Guvernului si altor acte de nivel superior. (Ex. Legea230/2007 si HG1588/2007 si Norme metodologice de aplicare a legii 230/2007)
  (2) Reglementarile cuprinse in hotararile consiliilor locale si ale consiliilor judetene, precum si cele cuprinse in ordinele prefectilor sau in dispozitiile primarilor nu pot contraveni Constitutiei Romaniei si reglementarilor din actele normative de nivel superior.]
  Cheltuielile privind Apa Rece si Calda se repartizeaza Legal conform : - Hotărâre nr. 1588 din 19/12/2007 Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 43 din 18/01/2008 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari.; : -ART. 33-alin3 ;Art. 34.- ; - ART. 37-(1)Cheltuielile care sunt determinate de numărul persoanelor care locuiesc în condominiu şi nu pot fi individualizate pe fiecare proprietar pe baza unor dispozitive de măsură se repartizează proporţional cu numărul de persoane care locuiesc sau desfăşoară activităţi în clădire în luna pentru care se calculează lista de plată şi reprezintă cheltuielile asociaţiei pentru: apă şi canalizare;…..
  -Art. 39. - (1) Cheltuielile pe consumuri individuale reprezinta cheltuielile asociatiei pentru: apa rece si canalizare; apa calda menajera; energia termica……
  (2) Cheltuielile pe consumuri individuale se repartizeaza în functie de indexul Contoarelor individuale sau în functie de alte criterii în baza carora se pot individualiza consumurile.
  Repartizarea cheltuielilor pe cota-parte indiviză de proprietate-:ART. 43 Cheltuielile pe cota-parte indiviză de proprietate, în funcţie de suprafaţa utilă a apartamentelor şi a spaţiilor cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă, reprezintă cheltuielile efectuate pentru administrarea, întreţinerea, repararea, exploatarea şi, după caz, consolidarea părţilor de construcţii şi instalaţii din condominiu aflate în proprietate comună.
  ART. 44 (1) Cheltuielile pe cota-parte indiviză de proprietate reprezintă cheltuielile asociaţiei cu privire la proprietatea comună, cu privire la: fondul sau fondurile pentru lucrări de întreţinere, service, reparaţii şi, după caz, de consolidare, reabilitare, eficienţă energetică, modernizare la părţile de construcţii şi instalaţii aflate în şi pe proprietatea comună, astfel cum este descrisă în cartea tehnică a construcţiei şi în acordul de asociere: subsolul; conductele de distribuţie şi coloanele instalaţiilor de apă, canalizare, încălzire, energie electrică; casa scării; podul; spălătoria; uscătoria; terasa; ascensorul; interfonul - partea de instalaţie de pe proprietatea comună; centrala termică proprie; crematoriul; tubulatura de evacuare a deşeurilor menajere; structura de rezistenţă; faţadele; acoperişul şi altele asemenea, conform prevederilor din acordul de asociere; personalul angajat sau contractat al asociaţiei: salarii sau remuneraţii pentru administrator, contabil, casier, instalator, electrician, portar, cheltuieli pentru curăţenie etc.; indemnizaţii acordate membrilor asociaţiei de proprietari ori persoanelor alese: preşedintele, membrii comitetului executiv şi ai comisiei de cenzori; prime; credite bancare; contracte sau poliţe de asigurări; alte servicii administrative către proprietatea comună. (2) Dacă facturarea serviciilor publice de utilităţi este individuală, pentru consumurile de pe spaţiile
  comune furnizorii vor încheia contracte de furnizare cu asociaţia de proprietari, în condiţiile stabilite de comun accord.Apa Rece si Calda nu se repartizeaza pe cota indiviza. Ar fi de dorit sa respectam intocmai Legile bune sau rele .Legile nu sint Facultative; “Nimeni nu este mai presus de lege“(din Constitutia Romaniei art16 alin 2)
  0
  1
  Raportează
 • postat de Claudiu
  Marți, 25 Martie 2014 09:48
  82.137.10.***
  Domnule administrator, informati-va, abia duoa aceea, daca nu ati primit lamuririle necesare, acuzati.
  Exista in primarie compartiment care va poate ajuta daca dumneavoastra nu va descurcati.
  Bine ca v-ati dus la Viata Libera in loc sa intrebati acolo unde ati fi primit pe loc raspuns.
  2
  1
  Raportează
 • postat de niste porcarii
  Luni, 24 Martie 2014 21:19
  5.13.144.***
  mie i-mi convine impartirea furtului de apa pe cota indiviza. sint administratori ce nu fac decit un soi de inregistrare de consumuri date de locatari, de ani. nu vor sa se certe cu nimeni si dau bara-bara cu sefi de asociatie, scari si gata. nu-i clinteste nimeni. eu daca dau la 3 persoane 9-10m cubi de apa rece cu centrala imi baga la sistemul procentual o plata mare a diferentei. smecherul de martoi de galati da 2 metri cubi. nu-l verifica nimeni ca, doar nu ne certam cu locatari si platea procentual furtul de apa, un mizilic. el platea un nimic si eu corect, la greu. acum tot aia ce se stiu fura apa dar macar diferenta de apa rezultata din furtul lor se imparte mai echitabil. incetati cu clase de precizie la apometre, diferentele enorme, sute de tone de apa, 1m cub de apa are 1 tona, 1000litri e data de furtul apei de vecinii vostrii si poate si de citirea extraterestra facute de apa- canal. si multi administratori rid si nu fac nimic. viata asta la comun, la bloc a generat multa nesimtire, mirlanie, hotie si nepasare la unii. asta e......
  0
  2
  Raportează
 • postat de GHEORGHE MARIA
  Luni, 24 Martie 2014 11:43
  89.137.222.***
  dar cati administratori au --furat banii si au plecat in tarile calde ---dau doi bani pe administratorii de blocuri --niste hoti si niste mincinoasi !! sa fim seriosi ---!!! ce nu a facut ---mos nicolae --vreti acum --repede --repede sa faca primarul Stan !!! potoliti-va !!! lasati rautatea -----!!!
  4
  7
  Raportează
 • postat de Radulian
  Luni, 24 Martie 2014 10:14
  81.12.150.***
  Ce se intampla cu Legea CIUCA ?
  6
  5
  Raportează
 • postat de M19
  Luni, 24 Martie 2014 09:31
  93.122.132.***
  "diferenţa dintre cantitatea de apă determinată de contorul furnizorului şi suma cantităţilor raportate de locatarii care au apometre, plus cantitatea facturată de asociaţie în sistem pauşal, dacă este cazul" este CORECT A FI IMPARTITA DUPA COTA INDIVIZA. Atata timp cat nu se stie exact (cu cifre) de unde provine aceasta diferenta de metri cubi de apa rece/calda atunci e corect impartirea ei dupa cota indiviza. Eu am unul dintre cele mai mari consumuri de apa din bloc. Ceilalti locatari declara constant, cumulat apa rece si apa calda 2 mc/luna sau mai putin. Atata timp cat pierderea nu e de la mine (nu las apa sa picure, nu umblu la apometre, etc) atunci de ce sa platesc eu pentru ce fura altii???. Care isi spala butoaiele de varza la subsol, uda gradina sau smecheresc apometrele sa nu inregistreze...
  O sa ma obligati sa le smecheresc si eu pe ale mele....
  1
  18
  Raportează
 • postat de Trebuie să avem în apartamente același model de apometru pentru o citire corectă. Sunt diferențe de precizie funcție de model și firmă.
  Luni, 24 Martie 2014 08:10
  92.86.68.***
  Bine domnul administrator Neagu Costică.....toleranța de pierderi se încadrează în toleranța de precizie de 10% a apometrelor de clasă de precizie B. Trebuie să avem toți în bloc, în apartamente, apometre de aceiași clasă de precizie, de regulă B, dar ACELAȘI MODEL ȘI MARCĂ PENTRU O CORECTĂ CITIRE, apometrele de clasă B au precizie diferită de 5%, 10%, 15% și chiar 25% funcție de model și firmă. Exemplu de apometre precis este Siemens, rezistent la ''violarea clasică'' și chiar ''simțind'' metoda picătura, eficiența urcând chiar la clasa de precizie C, chiar dacă este inclus la clasă de precizie B...observație practică de ani de zile.
  0
  10
  Raportează
 • postat de eu
  Luni, 24 Martie 2014 07:56
  109.99.196.***
  DOMNILOR CONTABILI asa cum ati infiintat activitati de contabilitate la mai multe firme de ce nu procedati la fel si cu asociatiile de proprietari unde o cucoana casierita incaseaza salarii de milioane degeaba si va argumentez
  Pe vreme lui Ceausescu cele trei blocuri M de pe cosbuc cu un total de 480 apartamenta avea ca angajati 6 persoane la asociatie inclusiv femeia de serviciu si acum fiecare bloc are asociatia lui si are 6 angajati proprii fapt ce inseamna aproape jumatate din cea ce platesc la intretinere dar acum Gazele, apa calda, caldura, gunoiul nu mai trebuiesc calculate fiindca avem contracte separate . Cea ce a mai ramas la asociatie este citirea lunara a unui contor de apa rece, a unui contor de lumina scarii si plata unei femei de serviciu. Pentru toate acestea se justifica un administrator, cenzori, presedinte de asociatie, sefi de scara etc
  0
  24
  Raportează
 • postat de Stan anti campanie
  Luni, 24 Martie 2014 07:39
  5.13.221.***
  Stan poate face doar anti campanie.Are o imagine dezastruoasa.Minciunile si inginerii le financiare sunt specialitatea lui.
  9
  7
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.