La Tecuci, omorâţi cu zile de sănătatea bolnavă

La Tecuci, omorâţi cu zile de sănătatea bolnavă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

A fost odată în Tecuci un spital, mândria tecucenilor. Avea un colectiv de doctori competenţi, entuziaşti, care rezolvau toate problemele de sănătate ale tecucenilor şi ale celor din jur, Focşani, Bârlad, Mărăşeşti, Tg. Bujor. Bolnavii trimişi la Galaţi erau excepţii. Acum e regula.

Sunt bătrân şi bolnav. Toată viaţa am avut probleme de sănătate, atât eu, cât şi familia mea. Toţi ne-am adresat spitalului din Tecuci şi am fost foarte mulţumiţi de îngrijirile acordate. Mi-e groază că va veni inevitabil momentul când vom apela din nou la spital.

Spitalul e ţinut de doctori. Nu ai doctori buni, nu ai spital bun. Nu au condiţii de lucru, nu au o atmosferă liniştită şi fără stres, atunci nu dau randament maxim. Şi acum ce se întâmplă? La maternitate, marţi 25 februarie, a murit un copil la naştere. Doctorul care trebuia să fie de serviciu lipsea - era la cabinetul particular. Îi ţinea locul o doctoriţă care nu s-a descurcat. Şi copilul a murit cu zile. A doua zi a mai murit un copil la naştere. Părinţii - oamenii simpli şi sărmani, îmbrobodiţi de doctor, nu reclamă. Managerului - inginer de termopane - nu-i pasă. Directorul medical - doctoriţa chirurg care nu a făcut o operaţie în viaţa ei, că nu se pricepe - nu se sesizează. Colegiul Medicilor nu se sesizează din oficiu. Şi lucrurile rămân aşa. Nimeni nu răspunde.

La chirurgie văd, din presa tecuceană, că doctorul Dragoş Teodoru, singurul care opera laparoscopic şi aborda cazurile grele, este practic dat afară pentru suspiciunea de fapte petrecute în urmă cu mulţi ani când era manager, fără legătură cu profesia medicală. Nu mai este valabilă prezumţia de nevinovăţie? Până se pronunţă definitiv o instanţă, fiecare este nevinovat. La Medicală, cei mai mulţi dintre doctorii doctorii valoroşi au plecat la cabinetele particulare. Dintre cei rămaşi, doi sunt bolnavi şi se apropie de pensie. La Contagioase, Oftalmologie se apropie de pensie, iar alţii nu sunt. La O.R.L., Psihiatrie şi altele nu avem doctori. La Radiologie, singura doctoriţă s-a pensionat şi doar în urma unor insistenţe a acceptat să continue o colaborare. Doctorii pleacă în alte zări unde sunt apreciaţi, unde nu sunt tracasaţi zi de zi de un manager incompetent, fără legătură cu sănătatea, pus pe criterii politice şi de un primar la fel de incompetent şi autoritar.

Şi noi, tecucenii, ce facem? Ai cui rămânem? Dacă ne îmbolnăvim unde ne ducem? Ştim că spitalul depinde de primărie, dar nu este niciun control asupra felului în care primăria gestionează spitalul? În alte localităţi, autorităţile locale fac tot ce pot ca să atragă doctori buni, le creează condiţii de lucru, îi stimulează. La noi îi tracasează şi-i goneşte. Cred că nu mai este mult până când spitalul se va desfiinţa, cum s-au desfiinţat abuziv atâtea, pretextând că nu este eficient, iar primăria va scăpa de cheltuială. Cel puţin aşa se vede "viziunea" primarului vizavi de sănătate.

Andrei Neacşu, pensionar

Citit 1578 ori Ultima modificare Duminică, 23 Martie 2014 14:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.