Surpriza din America Latină/ Biserica ortodoxă românească din Caracas

Surpriza din America Latină/ Biserica ortodoxă românească din Caracas
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Dacă sunteţi trecător prin Venezuela, stat situat în nordul Americii de Sud, şi nu ştiţi unde v-aţi putea reculege în linişte, ca acasă, în capitala ţării, Caracas, vi se poate îndeplini cu uşurinţă dorinţa. Veţi descoperi cea mai mare şi mai stabilă comunitate de creştini ortodocşi români din America Latină, iar la Caracas veţi găsi prima biserică ortodoxă românească din America de Sud, realizată din lemn, în stilul maramureşean al secolelor XIII-XIV, cu hramul Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena.

Amplasat într-o poziţie pitorească, la poalele Muntelui Avila, pe şapte coline şi numai la 13 km de Marea Caraibilor, Caracasul este una din cele mai moderne capitale ale Americii Latine, în care trăiesc astăzi circa 6 milioane de oameni. Având în vedere numeroasa comunitate românească de aici, Patriarhia Ortodoxă Română a trimis încă din anul 1968 un preot, pe părintele Costică Popa, actualmente pensionar, revenit în ţară. Acesta s-a ocupat timp de 30 de ani de starea spirituală a românilor ortodocşi din Caracas, slujind, în paralel cu preotul catolic, la o biserică catolică, în sensul că, după ce terminau catolicii slujba, începea slujba pentru românii ortodocşi, bineînţeles, cu visul de a avea propria biserică.

În 1997, primarul suburbiei El Hatillo, Flora Aranquren, a acordat, în concesiune, un teren de 1.800 mp, pe o perioadă de 90 de ani. Având terenul la dispoziţie, s-au creat condiţiile ridicării unui lăcaş de cult ortodox la Caracas, trecându-se rapid la treabă.

În curtea Muzeului Arhitecturii Populare Maramureşene (situat în aer liber) din Sighetu Marmaţiei, s-a început construirea unei biserici din lemn de brad şi stejar, pe module, transportate apoi în containere, conţinând circa 100 de metri cubi de piese, la Caracas, în El Hatillo. O parte din meşterii maramureşeni care au construit biserica în ţară s-au deplasat în Venezuela, unde au montat sfântul lăcaş piesă cu piesă, astfel că în numai trei luni s-a ridicat o mândreţe de biserică, având 40 de metri înălţime, 20 de metri lungime şi 8 metri lăţime, în ea putând participa la serviciul religios în jur de 200 de persoane.

După definitivarea picturii, decorării şi amenajării interioare, biserica a fost sfinţită în noiembrie 1999, la ceremonie participând şi regretatul Părinte Patriarh Teoctist (1915-2007).

Odată ridicat edificiul, comunitatea română de aici şi-a strâns şi mai mult rândurile, în jurul parohiei din Caracas şi a tânărului preot Vasile Lungeanu. În parohie funcţionează şi un Centru Cultural Parohial, situat în apropierea bisericii.

Pentru a ajunge la biserica ortodoxă românească există autobuze directe între centrul Caracasului şi suburbuia El Hatillo, iar taximetriştii locali ştiu despre biserica din lemn pe care o numesc cu drag ”biserica noastră românească din lemn”.

George Milea

N.A. Cele mai sincere şi respectuoase mulţumiri domnului Edgar A. D. Blanco, din Guarenas, Venezuela, pentru informaţiile puse la dispoziţie.

Citit 4806 ori Ultima modificare Joi, 03 Aprilie 2014 17:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.