AUDIO/ Scandal la Centrul de Plasament Nr. 3: Copii cu dizabilităţi abuzaţi de personal
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

AUDIO/ Scandal la Centrul de Plasament Nr. 3: Copii cu dizabilităţi abuzaţi de personal
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

* Fosta şefă a centrului de plasament aduce acuzaţii grave că o parte din personal i-ar bate cu palma sau cu lingura de lemn pe copii * Conducerea DGASPC i-a desfăcut contractul de muncă şi fostei şefe, pentru că a făcut înregistrări ilegale în centru, şi unei infirmiere care ar fi agresat copiii


Conducerea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) a decis, săptămâna aceasta, desfacerea contractului de muncă pentru fosta şefă a Centrului de Plasament Nr. 3 pentru copii cu deficienţe neuromotorii - Mioara Gheorghiu - întrucât aceasta şi-a permis să filmeze pe ascuns personalul din centru pentru a avea dovezi despre modul în care sunt abuzaţi copiii. Mioara Gheorghiu a depus o reclamaţie la DGASPC prin care arăta că o infirmieră ţipa şi înjura copiii care şi aşa sunt bătuţi de soartă.
„Fosta şefă a centrului a comis o ilegalitate când a decis să facă înregistrări fără să anunţe. Noi nu am băgat în seamă înregistrările, pentru că erau ilegale, dar am constituit o comisie de anchetă pentru a verifica cele semnalate. Şefa centrului făcuse o solicitare pentru a primi sistem de monitorizare care i-a fost refuzat, întrucât suntem instituţie care lucrăm cu date personale, iar legea 667 interzice orice formă de înregistrare fără acordul persoanelor. Acesta este şi motivul pentru care imediat ce am aflat că s-au făcut înregistrări am făcut sesizări la Poliţie şi la Parchet. Am reclamat atât comportamentul fostei şefe de centru, cât şi pe cel al infirmierei. Mioara Gheorghiu, înainte de a veni cu înregistrările, nu a depus nicio plângere împotriva personalului de acolo şi mai mult decât atât, le-a dat calificative de foarte bine”, spune directorul-adjunct al DGASPC, Ciprian Groza.
Acesta susţine că în urma anchetei declanşate de comisia de disciplină din cadrul DGASPC, o infirmieră a fost dată afară, dar numai pentru faptul că ar fi abuzat emoţional copiii: „ S-a discutat cu nouă oameni în centru şi nu a fost vorba de niciun fel de abuz fizic. Nici nu s-a verificat faptul că ar mai fi şi alte persoane care ar fi abuzat copiii”, mai spune adjunctul Groza.
„Mioara Gheorghiu a fost suspendată din funcţie, iar ieri, în urma raportului făcut de comisia de disciplină, s-a decis desfacerea contractului de muncă şi pentru aceasta”, declară şi directoarea DGASPC, Manon Cristoloveanu.   

Declaraţii contradictorii

La rândul său, fosta şefă a Centrului de Plasament Nr. 3 îşi acuză şefii că au preferat s-o sacrifice pe ea, cea care a scos la iveală neregulile majore, în loc să fi luat măsuri împotriva unor persoane protejate de conducerea DGASPC: „Am observat abuzuri fizice, copiii erau bătuţi cu palma, lingura sau cu băţul. Foloseau apelative indecente adresate copiilor, intimidări cu violenţa fizică, ameninţări cu moartea. Acolo sunt copii cu dizabilităţi severe, dar unii au şi un uşor retard. Ei mi-au semnalat la un moment dat anumite nereguli. Dar totul a plecat de la o fetiţă care m-a întrebat ce înseamnă anumite cuvinte gen curvă şi târfă, cuvinte pe care nu avea de unde să le afle. Fata nu a mai vrut să se întoarcă în centru. Are 12 ani, a fost operată în luna februarie şi trebuia să se întoarcă la control pe data de 26 martie. Nimeni din centru nu s-a îngrijit ca ea să ajungă la control la timp, ba mai mult nimeni nu s-a îngrijit nici măcar când starea ei s-a agravat. Când a ajuns la București, pe 2 aprilie, era la un pas de septicemie şi de a i se amputa piciorul din cauza neglijenţei.
Când am adus la cunoştinţa Direcţiei aceste abuzuri, conducerea nu a fost interesată să afle mai multe amănunte despre aceste lucruri.
În luna octombrie 2013, am stat de vorbă cu personalul şi am mers să-i aduc la cunoştinţă directorului-adjunct, şeful meu ierarhic. Acesta nu a  fost interesat de subiect, ba mai mult mi-a spus să nu mă ating de anumite persoane. Am făcut nişte înregistrări, pe care le-am adus la cunoştinţa şefilor mei, dar nu au vrut să audă de ele. Motivul suspendării mele este faptul că am făcut acea înregistrare. Protecţia copilului este mai presus, conform legislaţiei, decât protecţia datelor cu caracter personal. Am fost acuzată că nu am respectat drepturile şi integritatea copiilor. Îmi reproşez că nu am reuşit să îmi conving şefii că acolo trebuie luate măsuri", spune fosta şefă a CP3.  

"Greşeala medicului"

Cei de la DGASPC susţin că majoritatea lucrurilor spuse de fosta şefă de centru sunt "scorneli" şi că, de fapt, copilul operat este la Bucureşti în afară de orice pericol: "Domnul director adjunct este medic şi se pricepe mai bine la aceste lucruri. A fost greşeala medicului de la Bucureşti care a operat-o şi care nu i-a lăsat o fereastră la ghips, de aceea a sângerat rana, dar nu a făcut infecţie, nici vorbă de septicemie”, spune directoarea DGASPC, Manon Cristoloveanu. 

Fosta şefă de centru se va adresa justiţiei

Nemulţumită de decizia comisiei de disciplină şi considerând că a fost dată afară pe nedrept, fosta şefă a CP3 e hotărâtă să dea în judecată DGASPC.
Cum lucrurile sunt încurcate, rămâne de văzut ce va stabili Poliţia. «DGASPC a depus plângere împotriva unor angajaţi, iar cazul este instrumentat de un procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi», spune purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie, Bogdan Cojocaru.

Citit 7733 ori Ultima modificare Vineri, 04 Aprilie 2014 20:58

24 comentarii

 • postat de miruna
  Luni, 07 Aprilie 2014 19:08
  5.13.191.***
  Toate afirmatiile sunt adevarate.Se intampla multe lucruri in acel centru dar cei de la conducere nu vor sa recunoasca deoarece mare parte din personal este angajat politic .Verificati sa vedeti cate persoane corespund din punct de vedere al studiilor cu postul ocupat .Sunt sefi de servicii ,sefi de centre care nu au nicio legatura cu ceea ce inseamna asistenta sociala .Daca iau decizii le iau de capul lor iar de cele mai multe ori sunt cele mai nepotrivite.Nu ai voie sa vii cu idei pentru ca imediat ti se spune sa stai in banca ta .Asta este DGASPC Galati .
  0
  5
  Raportează
 • postat de Maestro
  Duminică, 06 Aprilie 2014 23:34
  109.99.225.***
  Bucurati-va,Dr Grozea va fi uns sef la Directia Sanitara in locul lui Boldea.Pleaca dracu,vine tacsu...
  1
  5
  Raportează
 • postat de anonim
  Duminică, 06 Aprilie 2014 22:17
  82.137.14.***
  pare cusuta cu ata alba declaratia fostei sefe de centru .... un coleg ( subordonat) , atunci când greseste ai adunci la cunostinta , penalizezi ...nu premiezi , calificative ok , cum singura declara in articol ....sau santajezi cu inregistrari ... se pare din articol ca-si da cu presupusul in probleme , juridice , medicale , existentiale ...(nu poate demonstra nimeni ca acea inregistrare e facuta in acel centru de plasament)... (nici macar Parchetul ...nefiind autorizata iregistrarea) , deci e abuz in serviciu ...sa ne facem singuri dreptate ....cred
  Suntem o tara de povestitori ..... lasati politia si parchetul sa-si faca datoria nu influentati ancheta .....ca nu-i deontologic
  5
  2
  Raportează
 • postat de Anticamera
  Duminică, 06 Aprilie 2014 21:46
  5.13.141.***
  Este legala montarea camerelor de luat vederi in scolile normale? Dar accesul interzis parintilor in scolile copiilor lor e ilegal? Dar a camerelor web in clase?
  0
  1
  Raportează
 • postat de luci
  Duminică, 06 Aprilie 2014 18:12
  5.13.186.***
  Sefa destituita este o femeie deosebita, cu suflet si de foarte mult timp incomodeaza. intotdeauna a tinut cu copiii si cu bunul mers al centrului. Nu a mai putut sa rabde atatea nedreptati.In loc sa-i multumeasca, o dau afara, dar aici au gresit grav. Vor iesi la iveala adevaratele probleme: hrana, imbracamintea, asistenta medicala. Politia sa discute cu anumit sefii de centre si vor afla tot ce-i intereseaza.
  2
  8
  Raportează
 • postat de cineva
  Duminică, 06 Aprilie 2014 15:47
  82.137.13.***
  Acele inregistrari sunt facute in sala de joc din centru,acolo unde sunt 26 copii de care saspund doua infirmiere.Acesti copii sunt de la 13 la 23 ani cu probleme grave de comportament si foarte agresivi.De ce nu o intrebati pe fosta directoare de cate ori au luat bataie infirmierele de la astfel de copii si nu a adus la cunostinta nimanui si intrebati-o si pe dr.Burghi de la Spitalul de Psihiatrie de cate ori a refuzat sa interneze astfel de copii din centru in special fete spunandu-le angajatelor care ii insoteau sa isi ia,,monstru,, inapoi la centru.Pai fosta derectoare cunoaste foarte bine situatia de acolo dar a tolerat-o .Si mai intrebati-o pe aceasta directoare si cum a plecat acasa cu bluza de,,firma,,rupta in bucati de aceste ,,copile,,
  6
  9
  Raportează
 • postat de Ajutati-ma sa mi termin vila si casa de vacanta. Nu vreau sa fiu dtat afara din Directie.
  Duminică, 06 Aprilie 2014 14:30
  5.13.133.***
  Rovana Plumb va sparge puroiul PC&Durbaca de la Directie. Sa vedem pe unde vor da bir cu fugitii niste tanti sefe de prin birouri..Sa vedem schema de personal,licitatiile,pregatirea necesara a fiecarui inspector"de specialitate",conditile si traiul din centre,calitatea hranei si a cazarmamentului,personalul de paza. Pazea!!!!!. Pariez ca de luni vom gasi multe concedii medicale la Directie.
  1
  11
  Raportează
 • postat de marius voicu
  Duminică, 06 Aprilie 2014 14:12
  89.136.72.***
  nu stie nimen cum este viata in centele de plasament pentru care am partacude copilaria pine casale de copii din galati si braila noua ani am facu scoala la camine la braila si apoi la galat sapte ani la ghidigene in perioada 1995 pana 2002 cande am fost la ghidigene am invatat multe de la ei de acolo pentru care multumesc foat multe pentru educatia care am primit pentru care nu ude de unde am percat pentru care au fost mama si tata ce de acolo acum nu mai este centru de plasament de la ghidigene sa inchise in perioada 2004
  2
  0
  Raportează
 • postat de sandy bell
  Duminică, 06 Aprilie 2014 13:26
  79.116.105.***
  eu caut de munca ,chiar si la un centru as dori,dar se intra pe pile, stiu cum e sa ai un copil cu probleme si ele care au loc de munca isi batjoc de niste fiinte nevinovate,rusine Dumnezeu are grija mai devreme sau mai tarziu!!!!
  0
  8
  Raportează
 • postat de galateanul mofturos
  Duminică, 06 Aprilie 2014 13:01
  86.124.202.***
  Scuzati greselile de tastare. Nu sunt un as la tastat rapid
  1
  1
  Raportează
 • postat de galateanu mofturos
  Duminică, 06 Aprilie 2014 12:57
  86.124.202.***
  Fosta sefa a CP 3 nu vede ca se acuza singura. Spune ca nimeni nu a luata masuri fata de cazul fetitei, fata de salariati , dar eu ca cititor imi pun fireasca intrebare - INTELEG CA EA ERA SEFA CENTRULUI> OARE NU EI II REVENEAU ASTFEL DE ATRIBUTII ? AR TREBUI CA DIRECTIA SA DEA ACELE EVALUARI Inseam na ca a stiut si nu a spus nimic pana a fost prinsa ea ca incalca legea.
  Si daca e corecta cum si-a permis sa va dea acest material cu inregistrarile.? ALO , POLITIA CREDETI CA ACEASTA SEFA A PROCEDAT CORECT AVAND IN VEDERE LEGEA INVOCATA DE PROTECTIR??? Aceste materiale puteau fi date la politie dar pe presa........ parca dau dreptate celor de la protectie ca omullor, sau ma rog fostul lor om nu a procedat corect. Ar fi trebuit ca acesta sefa si presa sa citeasca directivele uniunii europene cu privire la inregistrarea si publicarea unor astfel de materiale si atunci ar vedea ca doar in anumite conditii si de catre anumiti operatori se pot executa astfel de lucruri. Vad ca unii inteleg sa copieze SRI. Pai maine poimaine o sa ne spionam unii pe altii daca nu vom respecta legea.
  Asa sefi care isi aduc aminte sa fie corecti doar cand sunt dati afara,...... UNde a fost aceasta sefa sa reclame pana acum ca inteleg ca aia de la directie nu aveau cum sa minta ca nu a facut-o daca fosta sefa ar fi depus vreo reclamatie pana a trecut la spionat, ca doar intr-o institutie fiecare hartiuta se inregistreaza? Cam mi se pare mie sau intrebarea asta si-au pus-o si cei de la directie cand au anchertat-o.
  Si cum poate cineva fara acord sa dispuna inregistrari , cand nici politia nu o face fara mandat? Sefa asta chiar ne crede inculti pe toti cand se plange in presa.
  Pai daca directia a dat-o afara pe batausa inseamna ca nu a vrut sa ascunda gunoil sub pres , cum l-a ascuns probabil sefa centrului pana la cercetare.
  Pai si daca directia a dat afara un om care a stiut ce se intampla dar pana acum nu a spus nimic si cand a spus a facut-o cu mijloacele SRI bine a facut. Imi pun intrebarea oare nu a aflat directia ce face sefa si incepand sa cerceteze a speriat-o pe individa care s-a pus sa inregistreze, sa o puna de un scandal, si a sarit cu inregistrarea pe ultima suta de metri ca sa para victima? parca asa reiese din relatarile din presa.
  3
  6
  Raportează
 • postat de marius voicu
  Duminică, 06 Aprilie 2014 11:55
  89.136.72.***
  copii nuare nicio o vina pentru ca a fost abadonat pentru care poat vina parinti care au abadonat la centele de plasament pentru ca sunt mici pentru care nu are nevoi de ei pentru care ce face mare sunt buna pentru ca adus bani in casa pentru ca sunt buna de munca si provita ca are ajudor de boare
  1
  1
  Raportează
 • postat de George
  Duminică, 06 Aprilie 2014 10:05
  89.136.65.***
  Directorii car merita sa fie directori le sunt desfacute contractele de munca si sunt pusi cei cu pile care abuzeaza copii.
  1
  6
  Raportează
 • postat de de un mine
  Sâmbătă, 05 Aprilie 2014 22:10
  89.136.72.***
  dos gariticas lumia care munste cu copii de la centele de plasament sau de la apratamente pentru care mai stiu copii care se injura si chiar se iau la bataie cu doamna educatoare care are garije de copii eu cande am fost la centru de plasament am invatat foat multe de la ei pentru care sunt om inviata
  4
  3
  Raportează
 • postat de mi-e sila
  Sâmbătă, 05 Aprilie 2014 16:06
  5.71.166.***
  Peste aceasta mizerie morala si chinurile unor fiinte lipsite de aparare vegheaza ',,umbra binevoitoare',,a tov. Durbaca si a acolitilor sai, care sunt fara Dumnezeu.Pana cand?
  1
  7
  Raportează
 • postat de warză
  Sâmbătă, 05 Aprilie 2014 15:50
  5.13.136.***
  Câtă suferinţă au in suflet aceşti,bieţi copilaşi iar nişte nenorociţi îşi bat joc de ei.Au fost cazuri când aceşti salariaţi le furau şi mâncarea de la gură.
  Acel dobi.toc de director ar trebui sa ştie ca judecata Divină este cumplită.Sper ca această distinsă Doamnă care a avut curajul să-i filmeze sa fie destul de hotărîtă ca să ducă lupta până la capăt,făcând un bine acestor suflete necăjite.
  PS . postacul tare in limbă ar trebui sa-şi dea seama cine este persoana care a ,indraznit,să-şi spuna părerea aprându-şi colegii
  0
  12
  Raportează
 • postat de X-mail
  Sâmbătă, 05 Aprilie 2014 15:17
  5.13.193.***
  Vina in cazul problemelor din aceste centre este impartita: copiii nu sunt dusi/adusi de la scoala asa cum prevede procedura, supraveghetorii se injura si chiar se bat cu elevii, scutirea absentelor de la scoala se face foarte usor de medicul care raspunde de centrul respectiv. O situatie si mai grava este atunci cand se dau pastile calmante copiilor cu probleme pentru ca apoi sa fie lasati sa plece la scoala pe care o frecventeaza - reactia obisnuita este somnolenta acestor copii in timpul orelor, chiar dormitul efectiv cu capul pe banca. Nu va vine sa credeti? Cautati scolile cu elevi de la centrele de copii ale orasului, vorbiti cu colegii, profesorii lor si veti afla mai multe dacat vrea sa arate ca stie autorul acestui articol.
  0
  8
  Raportează
 • postat de marius voicu
  Sâmbătă, 05 Aprilie 2014 14:47
  89.136.72.***
  fiecare scrie cum sti si cum am vazut pentru care eu sti pentru care am fost si eu la casa de copii 16 ani care am fost abadonat la dou zile de la nastele pentru care este foat gareu ca nu ai mama si tata incare nu avenit nimen la mine se ma vata in perioada care am fost la centru de plasament de copii
  2
  5
  Raportează
 • postat de aser
  Sâmbătă, 05 Aprilie 2014 13:50
  86.127.212.***
  hmmm....grea e limba romana pentru unii....
  2
  6
  Raportează
 • postat de marius voicu
  Sâmbătă, 05 Aprilie 2014 13:21
  89.136.72.***
  Este multe munca cu copii pentru care stiu pentru care am gascut si eu in centru de plasament de la ghidigene care era centru de plasament incare erau doi insdutore la o sute de copii incare era si copii cu propeme de sanatate este foat gareu pentru ei
  13
  1
  Raportează
 • postat de un om din ai carui bani sunt platiti astfel de angajati
  Sâmbătă, 05 Aprilie 2014 11:37
  89.137.137.***
  Nu aud ca sefa centrului sa fi intervenit.Inregistrarea audio-video sa fi fost singura solutie?Cred ca pana la a inregistra,ar fi trebuit sa intervina direct si sa opreasca angajatele din a continua sa tipe sau sa si bata copiii,apoi sa faca o sesizare catre conducerea DGASPC,sa stea un timp sa asiste cum isi desfasoara activitatea personalul.Dar din inregistrare nu se aude decat ca acei copii sunt bruscati de personal,fara a se implica cineva in a opri asta.Iar daca a facut astfel de sesizari si nimeni nu le-a luat in considerare,din conducere,atunci poate ca ar trebui sanctionate si alte persoane ,nu numai sefa centrului Asa cum reiese din inregistrarea respectiva,nici angajatele nu sunt prea zdravene la cap.Psihologii ar trebui sa se implice in a oferi consultanta de specialitate si angajatilor.Asta ,in cazul in care psihologii sunt buni profesionisti.Nu stiu,cert e ca din toate cazurile pe care le vedem la televizor sau de care auzim in presa scrisa,nu este in regula cu ce se intampla in aceste institutii unde ar trebui ocrotiti copiii si adultii cu handicap.Pana la urma,acestia si copiii f mici sunt cei mai neajutorati.
  4
  14
  Raportează
 • postat de crystal
  Sâmbătă, 05 Aprilie 2014 10:33
  89.137.136.***
  protectia copilului in romania si la galati e fix frectie la piciorul de lemn si mai si inghite milioane de euro din fonduri europene de pomana.Poate sa vina si Liam Neeson ,Whoopi Goldberg, Nancy Ajram , David Beckham and other UNICEF ambassadors in Romania ,ca tot nu se respecta drepturile copiilor si face controale dupa ureche, atat in centre cat si la asistentii maternali.Sa vezi cum sunt pedepsiti copii de multe ori fara motiv, ca au spart o cana sau au pierdut un pix la scoala.Batuti si nemancati la timp, pai de aia lumea nu se inghesuie sa spuna ca in loc sa anchetati cazurile discret , trageti clopotele si triplati scandalul iscat intre cei implicati.Habar nu aveti sa intrebati copii daca sunt tratati cu respect acasa la asistenti maternali sau in camine. Aveti psihologi de forma.
  Sunteti cu 500 de ani in urma, DGASPC.
  Romanii vor continua sa plece peste hotare, ce va ramane in urma ? Copii abandonati, maidanezi si pensionari.
  1
  20
  Raportează
 • postat de Copil autist
  Sâmbătă, 05 Aprilie 2014 06:14
  5.13.195.***
  Mult curaj doamna.O sa aveti multe de patimit.Dar cel putin la final o sa va alegeti cu alinarea ca ati facut totul asa cum v-a dictat constiinta.Eu am o vecina care lucreaza la un camin de copii si vine zilnic cu sacosa plina de acolo.De altfel lucruri de acestea s-au mai vazut si pe la tv.Acum vreo 5 ani cand era copilul meu la camin,am propus parintilor sa montam o camera web in sala copiilor sa-i putem urmari si pe internet de la serviciu daca putem.
  M-am ales cu o interpelare cu gura mare a directoei insotita de o bucatareasa. Directoare numita politic bineinteles.Politic ar fi cum ar fi,dar sunt multe alte traznai care se intampla in astfel de posturi.Vezi cazul fostei directoare de la Prot copilului.Intrati va rog pe internet si uitati-va la schema de personal a institutiilor care ar trebui sa protejeze copii.O sa vedeti ca lucreaza sute de persoane.Ganditi-va ca pana si soferul institutiei are pe cineva in spate.
  1
  29
  Raportează
 • postat de x
  Sâmbătă, 05 Aprilie 2014 00:13
  89.136.185.***
  Cum poti dovedi ca niste functionari nu-si exercita corect atributiile de serviciu, cit timp ar fi interzis, in unele locuri, sa filmezi/fotografiezi/inregistrezi audio?
  Sa apelam la "organele abilitate"?
  Pai, nu de putine ori, acestia au pactizat cu "dusmanul".
  De altfel, daca spui un secret cuiva, nu mai e secret!
  2
  26
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.