AUDIO/ Scandal la Centrul de Plasament Nr. 3: Copii cu dizabilităţi abuzaţi de personal
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

AUDIO/ Scandal la Centrul de Plasament Nr. 3: Copii cu dizabilităţi abuzaţi de personal
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

* Fosta şefă a centrului de plasament aduce acuzaţii grave că o parte din personal i-ar bate cu palma sau cu lingura de lemn pe copii * Conducerea DGASPC i-a desfăcut contractul de muncă şi fostei şefe, pentru că a făcut înregistrări ilegale în centru, şi unei infirmiere care ar fi agresat copiii


Conducerea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) a decis, săptămâna aceasta, desfacerea contractului de muncă pentru fosta şefă a Centrului de Plasament Nr. 3 pentru copii cu deficienţe neuromotorii - Mioara Gheorghiu - întrucât aceasta şi-a permis să filmeze pe ascuns personalul din centru pentru a avea dovezi despre modul în care sunt abuzaţi copiii. Mioara Gheorghiu a depus o reclamaţie la DGASPC prin care arăta că o infirmieră ţipa şi înjura copiii care şi aşa sunt bătuţi de soartă.

„Fosta şefă a centrului a comis o ilegalitate când a decis să facă înregistrări fără să anunţe. Noi nu am băgat în seamă înregistrările, pentru că erau ilegale, dar am constituit o comisie de anchetă pentru a verifica cele semnalate. Şefa centrului făcuse o solicitare pentru a primi sistem de monitorizare care i-a fost refuzat, întrucât suntem instituţie care lucrăm cu date personale, iar legea 667 interzice orice formă de înregistrare fără acordul persoanelor. Acesta este şi motivul pentru care imediat ce am aflat că s-au făcut înregistrări am făcut sesizări la Poliţie şi la Parchet. Am reclamat atât comportamentul fostei şefe de centru, cât şi pe cel al infirmierei. Mioara Gheorghiu, înainte de a veni cu înregistrările, nu a depus nicio plângere împotriva personalului de acolo şi mai mult decât atât, le-a dat calificative de foarte bine”, spune directorul-adjunct al DGASPC, Ciprian Groza.

Acesta susţine că în urma anchetei declanşate de comisia de disciplină din cadrul DGASPC, o infirmieră a fost dată afară, dar numai pentru faptul că ar fi abuzat emoţional copiii: „ S-a discutat cu nouă oameni în centru şi nu a fost vorba de niciun fel de abuz fizic. Nici nu s-a verificat faptul că ar mai fi şi alte persoane care ar fi abuzat copiii”, mai spune adjunctul Groza.

„Mioara Gheorghiu a fost suspendată din funcţie, iar ieri, în urma raportului făcut de comisia de disciplină, s-a decis desfacerea contractului de muncă şi pentru aceasta”, declară şi directoarea DGASPC, Manon Cristoloveanu.   

Declaraţii contradictorii

La rândul său, fosta şefă a Centrului de Plasament Nr. 3 îşi acuză şefii că au preferat s-o sacrifice pe ea, cea care a scos la iveală neregulile majore, în loc să fi luat măsuri împotriva unor persoane protejate de conducerea DGASPC: „Am observat abuzuri fizice, copiii erau bătuţi cu palma, lingura sau cu băţul. Foloseau apelative indecente adresate copiilor, intimidări cu violenţa fizică, ameninţări cu moartea. Acolo sunt copii cu dizabilităţi severe, dar unii au şi un uşor retard. Ei mi-au semnalat la un moment dat anumite nereguli. Dar totul a plecat de la o fetiţă care m-a întrebat ce înseamnă anumite cuvinte gen curvă şi târfă, cuvinte pe care nu avea de unde să le afle. Fata nu a mai vrut să se întoarcă în centru. Are 12 ani, a fost operată în luna februarie şi trebuia să se întoarcă la control pe data de 26 martie. Nimeni din centru nu s-a îngrijit ca ea să ajungă la control la timp, ba mai mult nimeni nu s-a îngrijit nici măcar când starea ei s-a agravat. Când a ajuns la București, pe 2 aprilie, era la un pas de septicemie şi de a i se amputa piciorul din cauza neglijenţei.

Când am adus la cunoştinţa Direcţiei aceste abuzuri, conducerea nu a fost interesată să afle mai multe amănunte despre aceste lucruri.

În luna octombrie 2013, am stat de vorbă cu personalul şi am mers să-i aduc la cunoştinţă directorului-adjunct, şeful meu ierarhic. Acesta nu a  fost interesat de subiect, ba mai mult mi-a spus să nu mă ating de anumite persoane. Am făcut nişte înregistrări, pe care le-am adus la cunoştinţa şefilor mei, dar nu au vrut să audă de ele. Motivul suspendării mele este faptul că am făcut acea înregistrare. Protecţia copilului este mai presus, conform legislaţiei, decât protecţia datelor cu caracter personal. Am fost acuzată că nu am respectat drepturile şi integritatea copiilor. Îmi reproşez că nu am reuşit să îmi conving şefii că acolo trebuie luate măsuri", spune fosta şefă a CP3.  

"Greşeala medicului"

Cei de la DGASPC susţin că majoritatea lucrurilor spuse de fosta şefă de centru sunt "scorneli" şi că, de fapt, copilul operat este la Bucureşti în afară de orice pericol: "Domnul director adjunct este medic şi se pricepe mai bine la aceste lucruri. A fost greşeala medicului de la Bucureşti care a operat-o şi care nu i-a lăsat o fereastră la ghips, de aceea a sângerat rana, dar nu a făcut infecţie, nici vorbă de septicemie”, spune directoarea DGASPC, Manon Cristoloveanu. 

Fosta şefă de centru se va adresa justiţiei

Nemulţumită de decizia comisiei de disciplină şi considerând că a fost dată afară pe nedrept, fosta şefă a CP3 e hotărâtă să dea în judecată DGASPC.

Cum lucrurile sunt încurcate, rămâne de văzut ce va stabili Poliţia. «DGASPC a depus plângere împotriva unor angajaţi, iar cazul este instrumentat de un procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi», spune purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie, Bogdan Cojocaru.

Citit 8169 ori Ultima modificare Vineri, 04 Aprilie 2014 20:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.